Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν)

Βιβλίο: Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν

Συγγραφέας: Νταβίντ Νέλο

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Βάσω Αβραμοπούλου

Εκδόσεις : Καλέντης

 

Διακρίσεις: Βραβείο Εdebé Παιδικής Λογοτεχνίας (2014)

 

Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν

Ο κύριος Πέτρους Ρουτίν ζει μια ήσυχη ζωή στο Βίσμπι, μια μικρή πόλη του σουηδικού νησιού Γκότλαντ, με τη γυναίκα του και τους δίδυμους γιους του. Είναι ένας «φιλήσυχος» και «λεπτολόγος άνθρωπος» που εργάζεται στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου «Ο Χαρούμενος Τάρανδος» και έχει δυο χόμπι: να μαζεύει απολιθώματα και να παίζει ακορντεόν.

Μια μέρα, συνειδητοποιεί ότι η ζωή του είναι μονότονη και αποφασίζει να την αλλάξει. Στην αρχή, κάνει απλά τις καθημερινές του δραστηριότητες με διαφορετικό τρόπο και ψάχνει να βρει τρόπους για να διασκεδάσει. Μα τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά. Τότε, διαπιστώνει ότι για τη νέα ζωή που ονειρεύεται , χρειάζεται να καταστρώσει ένα πιο δραστικό σχέδιο. Έτσι, ο κύριος Ρουτίν καταργεί από το λεξιλόγιό του το «ναι» και το «όχι» και σταματάει να μιλά στο πρώτο πρόσωπο. Μια στρατηγική πρωτότυπη μα και παιδική, η οποία θα έχει απρόσμενα αποτελέσματα, που ούτε καν είχε φανταστεί και τα οποία θα τον οδηγήσουν σε παράλογες καταστάσεις. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω του δυσκολεύει, δημιουργούνται προβλήματα στη δουλειά του και γίνεται πρωτοσέλιδο στην τοπική εφημερίδα, αφού ο γιατρός του κάνει την εξής παράξενη διάγνωση: ο κύριος Ρουτίν πάσχει από την ασθένεια του «ούτε ναι ούτε όχι, ούτε άσπρο ούτε μαύρο»!

Μια ιστορία λιτή αλλά περιεκτική, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές, με ευρηματική, πρωτότυπη πλοκή, που θέτει καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από την επικοινωνία, την προσωπική ευτυχία, και τις σχέσεις των ανθρώπων. Μια αφήγηση που τονίζει τη δύναμη των λέξεων στην επικοινωνία μας με τους άλλους και την αξία της ενσυναίσθησης εντός και εκτός της οικογένειας.

Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Εdebé Παιδικής Λογοτεχνίας (2014) και διακρίθηκε για την ποιοτική αποτύπωση των χαρακτήρων, την εξέλιξη της πλοκής, καθώς και για το πρωτότυπο ύφος του.

Σίγουρα όλοι, μικροί και μεγάλοι, νιώσαμε κάποια στιγμή πως οι μέρες είναι «σαν μια ατελείωτη σειρά από κομμάτια ντόμινο, ολόιδια» και η ζωή μας κυλά βαρετά και μονότονα. Σίγουρα όλοι ονειρευτήκαμε μια αλλαγή, που θα έκανε την καθημερινότητα ενδιαφέρουσα ή -γιατί όχι- συναρπαστική. Αγάπησα από τις πρώτες κιόλας σελίδες τον καλό κύριο Ρουτίν, που περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της καθημερινότητας αλλά και της δημοσιότητας και παραμένει αυθεντικός και αληθινός. Είμαι σίγουρη ότι θα τον αγαπήσετε κι εσείς, μικροί μα και μεγάλοι αναγνώστες, από 9 έως 99 ετών!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.