Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Η ιστορία ενός νεαρού gamer)

Βιβλίο: Η ιστορία ενός νεαρού gamer

Συγγραφέας: Μαρούλα Κλιάφα

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Θανάσης Γεωργίου

Εκδόσεις : Πατάκης

 

Βραχεία λίστα λογοτεχνικών βραβείων Αναγνώστη 2019

 

Η ιστορία ενός νεαρού gamer

Ο Οράτιος με το ιδιαίτερο όνομα, είναι ένα παιδί – φαινόμενο για τον μπαμπά του αλλά για τους συμμαθητές του στο Δημοτικό είναι απλά ο «Τσιλιβήθρας» και ο σπασίκλας της τάξης. Ο Οράτιος είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού αλλά σιωπά. Ο Οράτιος έχει λάπτοπ και κινητό από την Α΄Δημοτικού, διάβάζει άρθρα στο ιντερνέτ από 10 χρονών, αλλά δεν έχει φίλους και δεν καταφέρνει να αποκτήσει ούτε στο facebook. Ένας πατέρας απόμακρος, αλλά αφόρητα απαιτητικός, «ο αφέντης του σπιτιού», μια μητέρα εργασιομανής, μια συμμαθήτιρα που θα γίνει με τον καιρό αποκούμπι στα δύσκολα κι ένα φίλος δημιούργημα της φαντασίας, ο Ανδρέας. Αυτά είναι είναι τα σημαντικά πρόσωπα στην πραγματική ζωή του Οράτιου. Στην άλλη ζωή του, τη φανταστική, στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, στον οποίο έχει εγκλωβιστεί, ο Οράτιος ζει με τους ήρωές του, τον Τρέβοε Φίλιπς του “Grand Theft Auto” και κυρίως τον Marcus Holloway, τον ακτιβιστή χάκερ” από το παιχνίδι Watch Dogs 2.

Γιατί ο Οράτιος, ένας ευαίσθητος έφηβος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ξενυχτάει παίζοντας με τις ώρες βιντεοπαιχνίδια; Τι αναζητά στο gaming; Διασκέδαση; Ανάγκη για δράση και περιπέτεια; Διέξοδο από τα προσωπικά του προβλήματα; Την ικανοποίηση ότι τα καταφέρνει λύνοντας γρίφους και φέρνοντας εις πέρας δύσκολες αποστολές; Τι είναι αυτό το τόσο δυνατό που τον απομακρύνει από τα αγαπημένα του βιβλία, τη μουσική, την κάθε είδους διασκέδαση ή δημιουργική απασχόληση; Πόσο κοντά βρίσκεται ένας νεαρός gamer στην αυτοκαταστροφή, όταν ξενυχτάει μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας χωρίς σταματημό ώσπου να τον βρουν λιπόθυμο; Πόσο εύκολο είναι για μια οικογένεια να αντιληφθεί τον κίνδυνο, να τον προλάβει ή να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων τις συνέπειες; Θα καταφέρει ο Οράτιος να ξεφύγει από την παγίδα της εικονικής πραγματικότητας;

Μέσα από την άμεση, πρωτoπρόσωπη αφήγηση του Οράτιου, η συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, να φωτίσει τη σκοτεινή πλευρά των βντεοπαιχνιδιών και να ανοίξει μια συζήτηση πάνω σε ένα καίριο και φλέγον ζήτημα, αυτό της εξάρτησης παιδιών και εφήβων από το gaming.

«Ο μυθιστοριογράφος κλέβει ιδέες από την πραγματική ζωή και πάνω σε αυτές στήνει το δικό του μύθο» μας λέει η Μαρούλα Κλιάφα κλείνοντας τη μικρή της εισαγωγή. Μα το μυθιστόρημα της δεν είναι απλά εμπνευσμένο από την πραγματικότητα. Το μυθιστόρημα της εμπεριέχει την πραγματικότητα. Η φωνή του έφηβου Οράτιου είναι αυθεντική και πρέπει να την ακούσουμε.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.