Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Αν ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν;)

Βιβλίο: Αν ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν;

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου

Εκδόσεις : Πατάκη

Διάκριση: Βραχεία Λίστα Βραβείων Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

 

Ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα, μια τάξη με δώδεκα παιδιά, που μοιάζει με πολύχρωμο παζλ. Είναι η Ανιζέ, ο Ράντο, η Αομέ, η Σάρα, ο Μπλου, ο Ρακότο, η Άννα, η Τοσίν, ο Λατίφ, η Χίντι η Μανού και η Παρανά. Όλοι τόσο διαφορετικοί και ξεχωριστοί. Μια μέρα, η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο τα αγαπηµένα τους ζωάκια. Ίσως να εννοούσε τα αγαπημένα τους παιχνίδια ζωάκια. Το σίγουρο είναι πώς δεν περίµενε πως εκείνα θα έφερναν ΑΛΗΘΙΝΑ! Αληθινά ζωάκια και τι ζωάκια: ένας ελέφαντας, ένας μαύρος πάνθηρας, ένας σκαντζόχοιρος, μια καμηλοπάρδαλη, μια μαϊμού, ένας γκρίζος λύκος, μια πολική αρκούδα, μια ζέβρα, μια όρκα, ένα παρδαλό κατσίκι, μια στρουθοκάμηλος. Σιγά σιγά, η τάξη µεταµορφώνεται σε ζούγκλα, σε σαβάνα, σε ωκεανό... Με ζώα άγρια, τρομακτικά, ντροπαλά, ή ανυπόφορα... Ακριβώς όπως και τα παιδιά της τάξης. Κι η Ανιζέ, η μόνη που δεν έφερε ζωάκι, τρομάζει, φοβάται και κρύβεται στο κέλυφός της, σαν ένα σαλιγκαράκι. Μα έτσι είναι, καμιά φορά τα παιδιά μοιάζουν με ζωάκια: όταν είναι ζωηρά είναι σαν παρδαλά κατσικάκια, όταν κάνουν ζαβολιές είναι σαν τα μαϊμουδάκια, όταν ντρέπονται κρύβονται όπως η στρουθοκάμηλος κι όταν θυμώνουν γίνονται γκρίζοι λύκοι ή όρκες. Όλα µαζί, όµως, κάνουν µια ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΕΑ!

Σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, ο μικρός αναγνώστης εμπλέκεται συναισθηματικά από την αρχή, αφού ο τίτλος σε μορφή ερώτησης που του απευθύνει ο συγγραφέας «Αν ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν;» όχι μόνο τον τοποθετεί μέσα στην ιστορία, αλλά και τον προτρέπει να φτιάξει τη δική του. Οι εικόνες μοναδικές, συμπληρώνουν ωραία το λιτό, γεμάτο χιούμορ κείμενο.

Ο Φιλιππος Μανδηλαράς έγραψε μια όμορφη και ευφάνταστη ιστορία αλλά κι έναν ύμνο στη διαφορετικότητα. Εκφράζουμε τα συναισθήματα, αποδεχόμαστε τους φίλους μας όπως είναι, μπαίνουμε στη θέση του άλλου, δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση. Μηνύματα που ξεπηδούν μέσα από το κείμενο και τις εικόνες χωρίς να ειπωθούν. Μηνύματα που μας αφορούν όλους.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.