Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Αμάλια)

Βιβλίο: Αμάλια

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Ίκαρος

 

Διακρίσεις:

Βραβείο Αναγνώστη 2020 (Κατηγορία: Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση).

Υποψήφιο στα Βραβεία Greek IBBY 2020 (Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα εικονοβιβλίου για την εικονογράφηση και για το κείμενο).

 

Σε βρήκα Αμάλια. Φοράς κόκκινο φουστάνι και κόκκινα παπούτσια. Είσαι η πιο μικρή φιγούρα στο εξώφυλλο. Προχωράς ανάμεσα σε καρότσια, ανθρώπους που ψωνίζουν, μικροπωλητές στης λαϊκής αγοράς που διαλαλούν την πραμάτειά τους. Είσαι πολύ μικρή Αμάλια. Πρόσεχε μήπως χαθείς. Αχ! Δεν με άκουσες. Δεν είσαι στις πρώτες σελίδες. Σίγουρα χάθηκες. Μια ιστορία με ένα κοριτσάκι που χάνεται στη λαϊκή αγορά, δεν έχει πλάκα. Μα που είναι η ιστορία;

Κατάλαβα. Την ιστορία θα την πουν οι εικόνες. Ο συγγραφέας του βιβλίου, είναι γνωστό σε όλους, ξέρει καλά από συγγραφικά τεχνάσματα, σε αυτό το βιβλίο σκέφτηκε να τεμπελιάσει λίγο. Έδωσε λίγες λέξεις κι άφησε την εικονογράφο να τις πασπαλίσει με μπόλικο χρώμα, μια πρωτότυπη συνταγή που κάνει τις εικόνες να μιλούν και τις λέξεις να γίνονται φωνές, όλες δυνατές, βροντερές, γνώριμες: σκόρδα, ντομάτες, καρπούζι με το μαχαίρι, αχλάδια γλυκά, πράσο φρέσκο.

Οι άνθρωποι συνωστίζονται γύρω από τους πάγκους. Τα προϊόντα παρουσιάζονται με θεατρικό τρόπο. Πού πηγαίνεις Αμάλια; Η Αμάλια έχει θάρρος. Η Αμάλια έχει θέληση. Η Αμάλια κρατάει ένα λεμόνι. Κανείς δεν την προσέχει όταν παίρνει ένα καφάσι και τοποθετεί πάνω το λεμόνι της. Η Αμάλια δε φωνάζει λεμόνι, όπως οι άλλοι φωνάζουν «μελιτζάνες». Η Αμάλια έχει μια διαφορετική, τραγουδιστή φωνή. Η Αμάλια τραγουδάει για το λεμόνι. Κι όλοι σταματούν να την ακούσουν. Κι όλα αλλάζουν.

Ο συγγραφέας δεν έδωσε μόνο λίγες λέξεις. Κι η εικονογράφος δεν έδωσε μόνο χρώματα. Γιατί οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι έχουν κι άλλα υλικά. Τα λένε ιδέες και φαντασία. Καμιά φορά τα μαγειρεύουν χωρίς συνταγή. Για να μας μάθουν να διαβάζουμε με άλλους τρόπους. Ή να ακούμε μια διαφορετική, ξεχωριστή φωνή. Όπως τη φωνή της Αμάλιας με το κόκκινο φουστάνι που τραγουδάει στην πολύβουη λαϊκή. Όπως τη φωνή της σπουδαίας ερμηνεύτριας του φάντο στην Πορτογαλία, της Amalia Rodrigues, που όταν ήταν νέα, πουλούσε φρούτα στην προκυμαία για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της.

Μέσα στις πολλές φωνές, εμπιστεύσου την ομορφιά της δικής σου και κάτι καλό θα συμβεί. Κάτι καλό θα συμβεί κι όταν διαβάζεις ένα ξεχωριστό βιβλίο σαν αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.