Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Άννα Φρανκ)

Βιβλίο: Άννα Φρανκ

Συγγραφέας: Isabel Sanchez Vegara

Εικονογράφος: Sveta Dorosheva

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Εκδόσεις : Παπαδόπουλος

 

Διακρίσεις: Παγκόσμιο μπεστ σέλερ (1.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, μεταφρασμένο σε 17 γλώσσες)

Στη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο μικρά κορίτσια ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, των εκδόσεων Παπαδόπουλος, δίπλα στη Μαρί Κιουρί, στην Κοκό Σανέλ, στην Αγκάθα Κρίστι και στη Σιμόν ντε Μποβουάρ, ένα ακόμη ξεχωριστό βιβλίο που παρουσιάζει τη ζωή της Άννας Φρανκ.

Η Άννα Φρανκ ήταν μια μικρή Γερμανίδα εβραϊκής καταγωγής. Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου έζησε για πολλά χρόνια κρυμμένη με την οικογένειά της προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη από τους ναζί. Ωστόσο, τους ανακάλυψαν και τους έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου η Άννα πέθανε λίγες μέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος. Το ημερολόγιο όπου κατέγραψε τις σκέψεις της όσο ζούσε μυστικά στο πατάρι, δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό της και έδωσε φωνή στα χιλιάδες παιδιά που πέθαναν στη διάρκεια του ναζιστικού ολοκαυτώματος.

Στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από ομοιοκατάληκτα δίστιχα, οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη σύντομη ζωή της Άννας. Στην αρχή της ιστορίας, βλέπουμε την οικογένεια Φρανκ να εγκαταλείπει την ναζιστική Γερμανία και να μετακομίζει στην Ολλανδία «όπου τα πράγματα ήταν αλλιώς, επικρατούσε ευτυχώς ελευθερία». Μα σύντομα, όλη «η Ευρώπη ήταν σε πόλεμο, δεν υπήρχε σωτηρία». Στα δέκατα τρίτα γενέθλιά της η Άννα παίρνει από τους γονείς της για δώρο ένα ημερολόγιο. Όταν ο φόβος των ναζί τους οδηγεί στην απόφαση να κρυφτούν μαζί με μια άλλη οικογένεια σ’ ένα πατάρι, «για να μη βαριέται, η Άννα έγραφε όλη την ώρα, συγγραφέας διάσημη ήθελε να γίνει, είχε πάρει φόρα!». Το ημερολόγιο ξεχάστηκε όταν τους συνέλαβαν οι ναζί και το βρήκε ο μπαμπάς της, ο μόνος που επέζησε, όταν τελείωσε ο πόλεμος. «Σκέφτηκε πώς η Άννα θα ‘θελε όλος ο κόσμος να το διαβάσει, να το δημοσιεύσει βάλθηκε, όλοι να μάθουν τι είχαν περάσει.». Έτσι, πραγματοποιήθηκε το όνειρο της μικρής Άννας, που έγινε τελικά μια διάσημη συγγραφέας.

Το λιτό κείμενο συνοδεύει μια όμορφη, ρεαλιστική εικονογράφηση, που μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή εκείνη και την οποία υπογράφει η πολυβραβευμένη Σβέτα Ντορόσεβα. Ένα μικρό βιογραφικό φιλοξενείται επίσης στην τελευταία σελίδα.

Η Άννα Φρανκ, ένα κορίτσι που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει, μας μαθαίνει το θάρρος, την επιμονή και την ελπίδα ότι τα όνειρα μπορούν να ανθίσουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Άλλο ένα σπουδαίο μικρό κορίτσι με μεγάλες ιδέες, άλλο ένα όμορφο βιβλίο…

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.