1984 (ORWELL GEORGE) ΔΙΑΣΚΕΥΗ - ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: FIDO NESTI

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

 

1984

GRAPHIC NOVEL (ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: FIDO NESTI)

Συγγραφέας: ORWELL GEORGE

Εκδότης:  ΚΑΚΤΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης:  Μάιος 2021

Αριθμός σελίδων:  224

Μετάφραση: ΠΡΟΕΣΤΟΣ Λ. ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Το 1984 του Τζώρτζ Όργουελ είναι ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία του 20ου αιώνα. Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που γράφτηκε μεν το 1948,  αλλά πολλά από τα στοιχεία του βιβλίου είναι προφητικά.

Ο Γουίνστον Σμιθ ζει σε μια εφιαλτικά δομημένη κοινωνία. Κατοικεί στο Λονδίνο την πρωτεύουσα της πρώτης περιοχής, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ωκεανίας, και ο κόσμος ελέγχεται από το Κόμμα του Αγγλικού Σοσιαλισμού. Τα τέσσερα Υπουργεία στα οποία καταμερίζεται το κυβερνητικό έργο είναι : το Υπουργείο Αλήθειας που ασχολείται με τις ειδήσεις και την ψυχαγωγία και στόχος του είναι να παραποιεί τις ειδήσεις, να ξαναγράφει το παρελθόν , το Υπουργείο Ειρήνης που είναι αρμόδιο για τον πόλεμο (!) , το Υπουργείο Αφθονίας, που είναι υπεύθυνο για την οικονομία και το Υπουργείο Αγάπης που είναι το πιο τρομακτικό από όλα τόσο οπτικά- ένα άχαρο κτίριο χωρίς καθόλου παράθυρα- όσο και από απόψεως δράσης – να ελέγχει και να καταπνίγει την ερωτική ζωή των ατόμων. Παντού υπάρχουν οθόνες που παρακολουθούν τη ζωή των ανθρώπων και ελέγχουν τη σκέψη τους.  Ο Γουίνστον γνωρίζει πως και η παραμικρή απόκλιση από τους κανόνες του Κόμματος θα του στοιχίσει ακριβά, αλλά σταδιακά τον βλέπουμε να αποφασίζει να ξεπεράσει τα όριά του: να γράψει όλα όσα σκέφτεται και αδυνατεί να εκφράσει στον προφορικό λόγο , να προσεγγίζει μια κοπέλα, να ερωτεύεται , να εισέρχεται σε μια αδελφότητα που είναι ενάντια στο Κόμμα. Όμως, το Κόμμα θα τους συλλάβει, θα τους απομονώσει και θα βασανίσει τον Γουίνστον φέρνοντας τον αντιμέτωπο με το χειρότερο φόβο του. Και το βασανιστήριο αυτό θα κρατήσει μέχρι να προδώσει την αγαπημένη του, μέχρι να πάψει να νιώθει, μέχρι να πάψει να φέρεται ανθρώπινα. Και σε εκείνο το σημείο θα φτάσει να αγαπά τον Μεγάλο Αδελφό, αφού πια θα έχει χάσει κάθε αίσθηση ατομικότητας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος ο Γουίνστον μας εισάγει στον κόσμο της Ωκεανίας, στον κόσμο του Μεγάλου Αδελφού, περιγράφοντας αναλυτικά την ζωή σε αυτή την κοινωνία. Στο δεύτερο μέρος ο Γουίνστον ερωτεύεται, ζει την περίοδο που συνειδητοποιεί τι σημαίνει αγάπη, μπαίνει στην Αδελφότητα ενάντια στο Κόμμα και ο Ο’ Μπράιαν, ο συνάδελφος που έχει ξεχωρίσει, τον μυεί στην οργάνωση και  του δίνει να διαβάσει το βιβλίο της ομάδας . Το βιβλίο αυτό είναι του αρχηγού Γκόλντστάιν και παρατίθεται αναλυτικά  στο κεφάλαιο που είναι το καθαρά θεωρητικό μέρος του βιβλίου και το οποίο μελετά ο Γουίνστον όσο βρίσκεται με τη Τζούλια.  Όμως ο Γουίνστον και η Τζούλια συλλαμβάνονται και ακολουθεί το τρίτο μέρος που είναι το πιο σκοτεινό του βιβλίου: τα βασανιστήρια που υποφέρει ο Γουίνστον προκειμένου να ξεριζωθεί από μέσα του κάθε αυτόνομη σκέψη και δράση.

Η μεταφορά του βιβλίου σε graphic novel είναι υποδειγματική. Ο εικονογράφος ακολουθεί το βιβλίο δίχως να παραποιεί στο ελάχιστο το αρχικό του νόημα. Η εφιαλτική ατμόσφαιρα επιτυγχάνεται μέσω της ακρίβειας της  εικονογράφησης. Τα σκοτεινά χρώματα- μαύρο και αποχρώσεις του γκρίζου – αποδίδουν τη ζοφερή αυτή κοινωνία. Οι έντονες ρυτίδες στα πρόσωπα, ο θυμός, η σκοτεινιά και ακόμη το απόλυτο κενό που καθρεφτίζεται  στο βλέμμα των ανθρώπων. Τα σκούρα χρώματα εναλλάσσονται με τις αποχρώσεις του πορτοκαλί που είναι και το μόνο φωτεινό χρώμα που χρησιμοποιείται. Οι κινήσεις των ηρώων, οι σκέψεις τους, η συμπεριφορά τους δίνονται παραστατικά και ο αναγνώστης μπορεί να διεισδύσει στην ψυχοσύνθεση τους. Τα άνισα καρέ χρησιμοποιούνται σε αρκετές σελίδες για να προβληθούν ουσιαστικά σημεία της υπόθεσης. Από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές είναι αυτές των βασανιστηρίων του Γουίνστον που η ζωντανή απεικόνιση τους είναι τρομακτική.

Πολλά τα θέματα που μπορεί να απασχολήσουν τον αναγνώστη του βιβλίου: η κυριαρχία ενός απολυταρχικού καθεστώτος, η διαρκής παρακολούθηση των πολιτών, η  αδυναμία προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ο έλεγχος των ΜΜΕ, η παραποίηση της αλήθειας, η αδυναμία ανάκλησης της μνήμης - αφού η μνήμη δε μπορεί να ανιχνευθεί στο αναδομημένο παρελθόν -  η παντελής απουσία συναισθημάτων , ο χαφιεδισμός, ο έλεγχος της σκέψης των ανθρώπων. Πώς μπορεί να αντισταθεί ένας άνθρωπος σε ένα τέτοιο καθεστώς ; Πώς μπορεί να παραμείνει άνθρωπος; Πώς είναι η ζωή χωρίς συναίσθημα και χωρίς ελευθερία σκέψης;

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα το εκτιμήσει το εφηβικό ψαγμένο κοινό αλλά και οι ενήλικοι αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.