Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Συμφωνία ζωής)

Συμφωνία ζωής, Φρέντρικ Μπάκμαν

Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος

Εκδόσεις: Κέδρος, Νοέμβριος 2019

Επιμέλεια-Διόρθωση: Βασιλική Κουρούδη

Σελίδες: 88

Ένας πάμπλουτος, διάσημος αλλά ανώνυμος άντρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έχοντας διαγνωσθεί με καρκίνο. Εκεί συναντά ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που επίσης έχει καρκίνο, αλλά είναι η προσωποποίηση της αισιοδοξίας και του θάρρους. Είναι αυτό το πλάσμα που θα βάψει κατακόκκινη την καρέκλα του νοσοκομείου χρησιμοποιώντας είκοσι δύο κουτιά κηρομπογιές. Το κορίτσι που έχει ένα λούτρινο κουνελάκι , τη Νέλη, στην οποία εκμυστηρεύεται τους φόβους της και εκφράζει την ελπίδα της για ζωή. Ο άντρας, όσο βρίσκεται στο νοσοκομείο, αναλογίζεται τη ζωή που πέρασε. Τις επιτυχίες του, την καριέρα του, το γάμο του, το γιο που απέκτησε, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να χτίσει μια υγιή σχέση μαζί του, την αρρώστια που τον χτύπησε. Όσο βρίσκεται στο νοσοκομείο βλέπει μια γυναίκα με γκρίζα ζακέτα. Είναι μια γυναίκα που έχει ξαναδεί στη ζωή του: βρίσκεται πάντα δίπλα σε όσους έχει χάσει από τη ζωή του, με πρώτη τη μητέρα του. Γι αυτόν είναι το σύμβολο του θανάτου, αν και η ίδια υποστηρίζει ότι ο ρόλος της είναι άλλος: διακινεί τους ανθρώπους και δεν τους παίρνει από τη ζωή και η μόνη συμφωνία που μπορεί να κάνει με ένα άνθρωπο είναι να ανταλλάξει τη ζωή του με τη ζωή ενός άλλου. Έτσι ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με ένα πολύ μεγάλο δίλημμα: να ανταλλάξει τη ζωή του με τη ζωή της άγνωστης μικρούλας; Ή η δική του ζωή έχει μεγαλύτερη αξία; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων…

Η αφήγηση της ιστορίας δεν ακολουθεί ευθύγραμμη πορεία, αλλά διακόπτεται από συνεχείς αναδρομικές αφηγήσεις , αφού ο αφηγητής αναστοχάζεται την πορεία του στη ζωή. Το νήμα της σκέψης του διακόπτεται από την παροντική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι ήρωες παραμένουν ανώνυμοι και το μόνο που ξέρουμε είναι η πόλη στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα: το Χέλσιμποργκ.

Ο Φρέντερικ Μπάκμαν έγραψε αυτή την ιστορία μια νύχτα του Δεκέμβρη και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα Χέλσιμποργκ Ντάγκμπλαντ την παραμονή των Χριστουγέννων του 2016. Όπως λέει ό ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου αυτήν η ιστορία διαδραματίζεται στην γενέτειρά του, το Χέλσιμποργκ της Σουηδίας και εκφράζει τα συναισθήματα του για τη γενέθλια πόλη του, αλλά συγχρόνως αποτελεί και μια αφήγηση για το φόβο του θανάτου. «… Κι έτσι , καθώς έγραφα εκείνη τη νύχτα, συλλογιζόμουν τι συμβαίνει όταν αποκτάς οικογένεια και παύεις να είσαι το σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής σου. Σκεφτόμουν ποια θα ήταν η πράξη εκείνη που δε θα είχε καθόλου εγωιστικά κίνητρα. Αναρωτιόμουν για ποιον θα ήμουν έτοιμος να πεθάνω, και για ποιον θα έδινα τη ζωή μου. Και συλλογίστηκα γύρω από το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο.»

Ένα βιβλίο για δυνατούς αναγνώστες.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.