Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Ο μικρός μονομάχος)

Ο μικρός μονομάχος, Νευροκοπλή Βασιλική

Eκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Έτος κυκλοφορίας 2018

Σελίδες: 234

 

«Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε εκείνη τη μέρα. Ποιος να το περίμενε πως μια απλή βλάβη στο τοπικό δίκτυο θα εξαπλωνόταν σαν επιδημία σε όλη τη χώρα;». Έτσι αρχίζει ο Αργύρης τη γραπτή αποτύπωση της ιστορίας του την οποία προορίζει ως δώρο για την αγαπημένη του, Μαρία. Όλο το βράδυ θα γράφει ασταμάτητα, μέχρι να ξημερώσει. Θα γεμίσει λευκές σελίδες με την ειλικρινή του εξομολόγηση. Ο Αργύρης που, μέχρι πριν τη διακοπή ρεύματος, ζούσε στο δικό του ηλεκτρονικό κόσμο, στον κόσμο του κινητού και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η διακοπή όμως της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα τον αναγκάσει να στραφεί προς τις πληγές του, που είναι ανοιχτές, ενώ θα έρθει αντιμέτωπος και με τους εφιάλτες του ανακαλύπτοντας τη ζωή.

Ο Αργύρης ζει με τη μητέρα του, μετά τον χωρισμό των γονιών του, και έχει πέντε χρόνια να δει τον πατέρα του. Μετά το χωρισμό τους, η μητέρα του αγοράζει το πανάκριβο κινητό του για να ξεχάσει τη φυγή του πατέρα του, ο οποίος έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής. Ο Αργύρης, τότε, κλείστηκε στον εαυτό του, παράτησε τα μαθήματα και το διάβασμα, άρχισε να έχει προβληματική συμπεριφορά και τον χρόνο που βρισκόταν σπίτι τον περνούσε στο διαδίκτυο. Η βλάβη όμως στο ηλεκτρικό θα τον οδηγήσει έξω από το σπίτι και το έναυσμα γι αυτή την έξοδο είναι ένα ποίημα της Ζωής Καρέλλη:

«Τόσο είναι το πάθος μου της ζωής/ που θα μπορούσα να πεθάνω/ Τόσο που καταλαβαίνω/πόσο πεθαίνω./Τόση είναι η ζωή μου/που με πεθαίνει./

Τόσο μπορώ να ζήσω/που μπορώ να αδιαφορήσω αν ζω./Τόσο ζητώ να ζήσω /που δεν αντέχω να ζω.»

Αυτό το ποίημα θα κάνει τον Αργύρη να αναρωτηθεί τι είναι η ζωή για εκείνον, πού είναι η ζωή του, γιατί σπατάλησε τόσο χρόνο σε ανοησίες και θα τον κινητοποιήσει να αλλάξει. Την επόμενη ημέρα θα πάρει την απόφαση να πάει να συναντήσει τον πατέρα του στο χωριό του. Θα πάει περπατώντας μέχρι εκεί, και δε θα βρει τον πατέρα του, αλλά θα συναντήσει τον έρωτα στο πρόσωπο της παιδικής του φίλης, Μαρίας. Θα βρεθεί με τη γιαγιά του, θα πληροφορηθεί την περιπέτεια υγείας του πατέρα του, θα επιστρέψει στην πόλη. Οι αλλαγές στη ζωή είναι πια ταχύτατες και ο Αργύρης θα καταλάβει πως όλες οφείλονται στο ότι αποφάσισε να κάνει το καλό και να προσφέρει από το περίσσευμα της αγάπης του. Η ανακάλυψη ότι υπάρχουν γύρω άνθρωποι που έχουν και εκείνοι τα δικά τους προβλήματα- αρχής γενομένης από τη μητέρα και τον πατέρα του- θα τον οδηγήσει στην αλληλεγγύη, στην προσφορά στο συνάνθρωπο. Ο Αργύρης έρχεται να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία που του δίνεται και να προσπαθήσει να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Η Κ.Νευροκοπλή γράφει ένα βιβλίο για τη δύναμη της θέλησης, για την επιθυμία του νέου ανθρώπου να είναι άνθρωπος - και μάλιστα ελεύθερος άνθρωπος. Ο Αργύρης επιλέγει να βγει από τη «σπηλιά» του , όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος την απομόνωση στο δωμάτιο του, και να ζήσει – με όποιες συνέπειες έχει αυτή η απόφαση. Να μοιραστεί τη σπηλιά του με τους άλλους, αφού το μοίρασμα κάνει τη σπηλιά , φωλιά. Εγκαταλείπει το καβούκι του δειλού και αναποφάσιστου και αναλαμβάνει δράση είτε προσφέροντας τη βοήθεια του στην ηλικιωμένη κυρία Ροζαλία, είτε συμμετέχοντας στην στήριξη των πολιτών από τις δυνάμεις του στρατού.

Το τέλος του βιβλίου επιτρέπει στον αναγνώστη να αισιοδοξήσει, να αναθαρρήσει, να σκεφτεί πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει. Και αυτό που τον ωθεί στην αλλαγή είναι η δύναμη της αγάπης και ο έρωτας για αληθινή ζωή.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.