Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Μπανταουί, Ένα παιδί από την έρημο)

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Μπανταουί, Ένα παιδί από την έρημο)

 

 

 

 

 

 

«Μπανταουί, Ένα παιδί από την έρημο», Μοχέντ Αλτραντ

Εκδόσεις: Καλέντης

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2018

Αριθμός σελίδων: 256

Μετάφραση: Τίνα Πλυτά

Ο Μαγιούφ είναι Μπανταουί, δηλαδή Βεδουίνος. Οι Μπανταουί βόσκουν τα ζώα τους, διασχίζουν την έρημο, αρχικά μετακινούμενοι διαρκώς και έπειτα δημιουργώντας μικρές κοινότητες, και προσπαθούν να προστατευτούν από τους εχθρούς τους. Ο Μαγιούφ μένει ορφανός από μητέρα σε μικρή ηλικία, ενώ ο πατέρας του τους έχει διώξει από το σπίτι και ζουν πια με τη γιαγιά του. Το μικρό αγόρι δεν αντέχει την προοπτική μιας ζωής, όπως αυτής των Βεδουίνων της ερήμου. Μιας ζωής όπως εκείνης της μητέρας του που αναγκάστηκε να παντρευτεί στα 14 χρόνια της, να κάνει δύο παιδιά και να πεθάνει διωγμένη από το σύζυγο της. Έτσι θα αντισταθεί στη μοίρα αυτή. Αρχικά θα πάει κόντρα στη θέληση της γιαγιάς του, που δε τον αφήνει να πάει σχολείο. Θα ακολουθήσει τη φωνή της καρδιάς του και θα τελειώσει το σχολείο, βαδίζοντας καθημερινά χιλιόμετρα. Θα περάσει τις εξετάσεις και θα πάει στην πόλη της Ράκκα για να συνεχίσει τη φοίτησή του στο Λύκειο. Μόνος του, στερημένος από χρήματα και άλλα υλικά αγαθά θα τα καταφέρει να τελειώσει και να δώσει τις εξετάσεις για το Μπακαλορεά. Τελικά καταφέρνει να φτάσει στο Μονπελιέ της Γαλλίας χάρη σε μια υποτροφία της συριακής κυβέρνησης για σπουδές μηχανικού. Έτσι, χωρίς να γνωρίζει καλά γαλλικά, χωρίς να έχει καμιά άλλη βοήθεια ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη.

Ο Μαγιούφ έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια στο ταξίδι του προς την επιτυχία. Την φτώχεια, την ορφάνια, την περιφρόνηση του πατέρα του, την απαξίωση των συνομηλίκων του, την πεποίθηση ότι οι Βεδουίνοι δεν αξίζουν μια καλύτερη μοίρα, καθώς είναι πονηροί. Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων θα τα καταφέρει και θα διακριθεί. Θα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα του Βεδουίνου και θα ζήσει μια διαφορετική ζωή, μια ζωή όπως την ονειρευόταν.

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα αγόρι γεμάτο αποφασιστικότητα , μια ύπαρξη που αντλεί δύναμη από τη θέλησή του και μόνο, αφού λείπουν οι υποστηρικτές-οικογένεια, φίλοι. Η μόνη παρηγοριά του είναι η φίλη του Φάντια, που θα σταθεί πλάι του όλο τον καιρό που πηγαίνει στο Λύκειο και θα αποτελέσει και το πρώτο ερωτικό σκίρτημα του. Ο Μαγιούφ στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, επιστρέφει με άλλο όνομα , ως Καχέρ, να δουλέψει στο Αμπού Ντάμπι και εκεί θα συναντήσει ξανά την Φάντια και θα τελειώσει η ερωτική τους ιστορία, μια ιστορία που δε άρχισε ποτέ.

Η αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα φέρνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη την έρημο, αλλά και αποκαλύπτει ρεαλιστικά τη συναισθηματική κατάσταση του Μαγιούφ σε κάθε χρονική περίοδο της ζωής του. Ο νεαρός Βεδουίνος θα νιώθει για πολύ καιρό ξένος όπου κι να βρίσκεται. Όπως λέει και ο ίδιος «Κάποιες στιγμές ο Κάχερ αμφέβαλλε εάν θα έβρισκε ποτέ τη θέση του: Μπανταουί στη Ράκκα, Σύριος στη Γαλλία, ξένος εργάτης στα Εμιράτα, ήταν αδιάκοπα ένας ξένος.»

Το βιβλίο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του συγγραφέα , ο οποίος στα επτά του χρόνια έμεινε ορφανός από μητέρα και εγκαταλειμμένος από τον πατέρα του αλλά κατάφερε να συγκαταλέγεται σήμερα στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.Το μήνυμα που στέλνει μέσα από τα βιβλία του: «Ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει ψηλά, όποια κι αν είναι η καταγωγή του!».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.