Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Η αφηγήτρια ταινιών)

Η αφηγήτρια ταινιών, Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ

Μετάφραση: Λένα Φραγκοπούλου

         Εκδόσεις: Αντίποδες

Σελίδες: 104

 

Η νουβέλα του Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ μας μεταφέρει σε ένα φτωχό χωριό στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, το «νιτροχωριό», όπως το αποκαλεί η αφηγήτρια. Στο χωριό αυτό διαδραματίζεται η ιστορία. Ήρωες είναι μια οικογένεια μονογονεϊκή- η μητέρα εγκατέλειψε τον πατέρα και τα παιδιά της μετά το ατύχημα που καθήλωσε το σύζυγό της σε αναπηρικό καροτσάκι- και ο πατέρας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη αγαπούν το σινεμά (όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού). Το πρόβλημα είναι πως τα στενά οικονομικά της οικογένειας δεν επιτρέπουν τη συχνή έξοδο στο σινεμά, οπότε ο πατέρας αποφασίζει να επιλέξει αυτό το παιδί της οικογένειας που θα μπορεί να πηγαίνει στο σινεμά και θα διηγείται μετά την ταινία στην οικογένεια. Κατόπιν δημοκρατικών διαδικασιών αποφασίζεται το προνόμιο αυτό να δοθεί στο μοναδικό κορίτσι της οικογένειας, τη Μαρία Μαργαρίτα. Το κορίτσι θα πήγαινε στο σινεμά, θα έβλεπε όποια ταινία παιζόταν και έπειτα θα επέστρεφε στο σπίτι και θα την αφηγούνταν στα υπόλοιπα μέλη. Πραγματικά η μικρή εξελίσσεται σε δεινή αφηγήτρια , αφού αρχίζει να αξιοποιεί το θεατρικό της ταλέντο και μαγνητίζει, όχι μόνο τα μέλη της οικογένειας της , αλλά και τους γείτονες και σταδιακά όλους τους κατοίκους της μικρής πόλης, με αποτέλεσμα να αφηγείται ταινίες επί πληρωμή, προκειμένου να κερδίσει κάτι η πάμπτωχη οικογένεια της. Κι η αφηγήτρια, με το ξεχωριστό αυτό ταλέντο της, αποκτά το παρατσούκλι «σινεράιδα». Ωστόσο, καθώς προχωρεί η ανάγνωση, η ανάλαφρη διάθεση της αρχής σκληραίνει, όπως και οι εμπειρίες της νεαρής κοπέλας. Θα πεθάνει ο ένας αδερφός της και ο πατέρας της και τα άλλα αδέρφια της θα εγκαταλείψουν την οικογένεια χωρίς να επιστρέψουν ποτέ ή να μάθει νέα τους, ενώ ο ένας αδερφός που είχε απομείνει στο χωριό θα συλληφθεί και θα μπει στη φυλακή , καθώς αποκάλυψε, ενώ ήταν υπό την επήρεια του ποτού, ότι είχε δολοφονήσει τον τοκογλύφο του χωριού. Η παρακμή της φτωχής κοινωνίας θα επηρεάσει και τη δική της ζωή. Στις τελευταίες σελίδες η ηρωίδα αφηγείται εν συντομία την ιστορία της Χιλής μετά τη δολοφονία του Αλιέντε και την επικράτηση του Πινοσέτ.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πολύ μικρά, σύντομα κεφάλαια στα οποία η αφηγήτρια σε πρωτοπρόσωπη γραφή αφηγείται αυτή την συγκινητική ιστορία που αποτελεί παράλληλα ένα ύμνο στο σινεμά αλλά και στη συλλογική διασκέδαση, όπως αυτή συνηθιζόταν στα παλαιότερα χρόνια , όταν δεν υπήρχε ούτε τηλεόραση, ούτε άλλος τρόπος διασκέδασης. Όπως λέει σε ένα σημείο του βιβλίου μια γειτόνισσα στον πατέρα της κοπέλας: « Η κόρη σας , όταν λέει τις ταινίες , είναι σαν τη νεράιδα, καλέ μου γείτονα. Το μαγικό ραβδάκι της είναι τα λόγια. Με τα λόγια της μας ταξιδεύει όλους.» (σελ. 44). Συγχρόνως ο συγγραφέας μέσα από την αφήγηση του καταφέρνει να μιλήσει για πολλά θέματα – τη δύσκολη ζωή των εργατών της πάμπας του νίτρου, την έλλειψη της μητέρας και τα τραύματα μιας παιδικής ηλικίας χωρίς την προστασία της, τη σεξουαλική κακοποίηση, την εκμετάλλευση των αδύναμων, την τραγική κατάληξη των ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη σκληρή μοίρα της φτώχειας.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στο σινεμά και την επίδραση του στη ζωή των ανθρώπων, αλλά σε δεύτερο επίπεδο μια εικόνα της φτώχειας και της δύσκολης ζωής σε ένα άνυδρο τοπίο. Το επίμετρο που συνοδεύει την έκδοση είναι ένα κείμενο του Χιλιανού νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος περιγράφει τις συνθήκες ζωής στα νιτροχώρια της πάμπας μέσα από την προσωπική του εμπειρία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.