Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Ένα παιδί από το πουθενά)

Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκη Ζέη

Μεταίχμιο

176 σελ.

Ο Ίκαρος, ένα δεκάχρονο αγόρι που πηγαίνει στην Ε’ Δημοτικού, ζει στο Παγκράτι με τη θεία του Ελένη Ιοκάστη και το Αγόρι, τον παπαγάλο της. Ο Ίκαρος δεν έχει οικογένεια – ο πατέρας του ήταν πιλότος και σκοτώθηκε σε μια δοκιμαστική πτήση και η μητέρα του τον εγκατέλειψε στη θεία Ιοκάστη και εξαφανίστηκε. Οι μόνοι φίλοι που έχει είναι η Ξένια, που τα ξέρει ΟΛΑ, και ο Μίλτος που γράφει ποιήματα. Όμως ο Ίκαρος αυτό που επιθυμεί περισσότερο απ όλα είναι να έχει μια οικογένεια αληθινή που να τον αγαπούν και να τον αποδέχονται. Η θεία Ιοκάστη δεν τον αγαπά, όπως θα ήθελε ο ίδιος. Τουναντίον έχει αδυναμία στο Αγόρι, τον παπαγάλο της. Έτσι ο Ίκαρος αισθάνεται μετέωρος, ένα πλάσμα που δεν ανήκει πουθενά.

Ψάχνοντας, λοιπόν, να βρει ένα τρόπο, που θα τον κάνει ορατό στους άλλους και θα μπορέσει να γίνει αποδεκτός, θα δεχτεί μπούλιγκ από το συμμαθητή του τον Πάνο, αλλά στο πλάι του θα σταθούν πολλοί άνθρωποι και θα τον υποστηρίξουν, αρχής γενομένης από τον άστεγο Νώντα. Η δασκάλα του, ο διευθυντής του σχολείου και οι συμμαθητές του θα τον υπερασπιστούν. Και έπειτα η γνωριμία του με το θείο της Ξένιας, το Γιάννη, θα αλλάξει και τη δική του ζωή αλλά και τη ζωή του άστεγου - θείου πια κατ’ όνομα- Νώντα. Ο γυμναστής του σχολείου, ο Αργύρης, θα σταθεί και αυτός δίπλα του και στο πρόσωπο του Ίκαρου θα ανακαλύψει το ιδανικό άτομο για την ταινία που γυρίζει η φίλη του η Στέλλα. Έτσι ο Ίκαρος θα βρεθεί στα Μίντζινα , ένα χωριό στον Πάρνωνα μέσα στη φύση. Εκεί θα εμπλουτιστεί ο φιλικός του κύκλος με τους παππούδες της Στέλλας καθώς και τον Ασάντ , τον Σύρο πρόσφυγα. Ο Ασάντ θα μάθει μπάσκετ στον Ίκαρο και ο Ίκαρος θα το ανταποδώσει μαθαίνοντας του μαθηματικά! Ο Ίκαρος ,λοιπόν, που δεν είχε ιδέα της πραγματικής ζωής, καθώς όλα του τα χρόνια τα είχε περάσει με την ηλικιωμένη θεία, θα βρεθεί με ανθρώπους μακριά από την πόλη , θα γνωρίσει την ομορφιά της φύσης και των απλών ανθρώπων και θα ανακαλύψει τι σημαίνει αγάπη, αποδοχή, φιλία. Ο Ίκαρος θα βρει μια οικογένεια με την οποία μπορεί να μην τον συνδέουν δεσμοί αίματος, αλλά τον συνδέει κάτι πιο σημαντικό: η αγάπη.

Η Άλκη Ζέη γράφει ένα βιβλίο για τη σημερινή κοινωνία και όλα τα προβλήματα της- το προσφυγικό, τους άστεγους ανθρώπους, το bullying, την ανεργία και την οικονομική κρίση. Η στάση της απέναντι σε όλα αυτά τα θέματα δεν είναι διδακτική ή αφοριστική. Μέσα από τον ήρωα της, τον μικρό Ίκαρο, κατορθώνει να φωτίσει το δρόμο και αυτός δεν είναι άλλος από την αποδοχή του ξένου, την αντιμετώπιση των φόβων και των στερεοτύπων μας και το άνοιγμα στον άλλο, τον διαφορετικό από εμάς. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κοινωνία μας και το δρόμο μας τον δείχνουν πάντα τα παιδιά.

Ο λόγος της είναι απλός και η συγγραφέας οικειοποιείται με άνεση το λεξιλόγιο και τον τρόπο έκφρασης του δεκάχρονου ήρωα κάνοντας τον πειστικό. Η φυσικότητα στην έκφραση, η απουσία βαρυφορτωμένου λόγου, κάνουν το βιβλίο προσιτό στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες. Ο Ίκαρος σκέφτεται σα δεκάχρονος, νιώθει σαν ένα παιδί και τα όνειρα και οι σκέψεις του είναι ρεαλιστικά. Και οι υπόλοιποι ήρωες της όμως αναπνέουν χάρη στη αμεσότητα της έκφρασης και αποκτούν υπόσταση: ο ανθρωπιστής άστεγος Νώντας, ο καλοσυνάτος θείος της Ξένιας, οι τρυφεροί παππούδες της Στέλλας, ο ευγενικός Ασάντ.

Η συγγραφέας κατορθώνει στην δέκατη δεκαετία της ζωής της να παραδώσει ένα όμορφο βιβλίο , ένα βιβλίο που μιλά για αξίες σε ένα κόσμο που έχει ξεχάσει το νόημα τους. Ελπιδοφόρο το μήνυμα του και ας ελπίσουμε ότι θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους κάνοντας την καρδιά τους να σκιρτήσει και να θυμηθεί τι σημαίνει αγάπη.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.