Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Το πνεύμα του χιονιού)

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία

 

Συγγραφέας: MAJA LUNDE

Εικονογράφηση: LISA AISATO

 

Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου

Εκδόσεις: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 

«Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι μια αίσθηση απαλότητας και πολυτέλειας, που σου γαργαλάει τα δάχτυλα και ταυτόχρονα κάνει την καρδιά σου να χτυπάει πιο γρήγορα. Αλλά όχι τόσο γρήγορα που να αισθάνεσαι άβολα. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ένα συναίσθημα τόσο ισχυρό, που σε κάνει να θέλεις να τραγουδήσεις, να γελάσεις, σου φέρνει έναν κόμπο στον λαιμό, όλα αυτά μαζί. Αν το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε χρώμα, θα ήταν ζεστό και χρυσαφένιο, παρόλο που τα ίδια τα Χριστούγεννα είναι κόκκινα. Γιατί το πνεύμα των Χριστουγέννων έλαμπε σαν φωτιά μέσα μου, σαν ζεστός πυρσός».

 

Ο Κρίστιαν λατρεύει τα Χριστούγεννα, όμως φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά κι ίσως τα Χριστούγεννα να ακυρωθούν. Στο σπίτι του όλα είναι ήσυχα και θλιμμένα. Πώς να μην είναι άλλωστε; Από πέντε έχουν μείνει τέσσερις. Η μεγάλη αδερφή του, η Γιούνι, δεν ζει πια.

Ο Κρίστιαν έχει κλειστεί στον εαυτό του. Κολυμπά στην πισίνα και μιλά ελάχιστα. Μέχρι που συναντά την Χέντβιχ, ένα κορίτσι διαφορετικό. Με κόκκινα μαλλιά, κόκκινο σκούφο και κάπα. Το πρόσωπό της στολίζεται από ένα χαμόγελο πλατύ που είναι αφοπλιστικό και μεταδοτικό.

Τα δυο παιδιά γίνονται φίλοι, όχι όμως και τόσο στενοί για να αποκαλύψουν όλα τους τα μυστικά. Σιγά – σιγά ο Κρίστιαν ανοίγεται, όμως η Χέντβιχ κάτι κρύβει. Φοβάται μήπως αποκαλυφθεί το μυστικό της. Φοβάται μήπως χάσει τον Κρίστιαν. Φοβάται να ξεστομίσει την αλήθεια.

Ένα βιβλίο που χωρίζεται σε 24 κεφάλαια. Ένα για κάθε μέρα του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο με πολύ χιόνι, με λαχταριστές μυρωδιές, με μπισκότα και ζεστή σοκολάτα. Ένα βιβλίο με φωτάκια, στολίδια, κεριά και Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ένα βιβλίο που μιλά για την απώλεια, για την αγάπη, για το μοίρασμα.

Συνήθως οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες είναι χαρούμενες. Τάρανδοι, Άγιος Βασίλης, γλέντια και δώρα. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι ιστορίες που είναι μελαγχολικές κι ας μιλούν για τα Χριστούγεννα. Το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», για παράδειγμα, είναι μια ιστορία που δεν θα ξεχάσω ποτέ γιατί ήταν θλιβερή. Και η αλήθεια είναι πως μια ιστορία θλιμμένη, γίνεται πιο θλιμμένη όταν διαδραματίζεται τα Χριστούγεννα. Γιατί τότε όλα μοιάζουν χαρούμενα. Πρέπει να είναι χαρούμενα. Φώτα, μελωδίες, γέλια και χαρές. Οπότε η θλίψη και η μοναξιά κάποιου μοιάζει να γιγαντώνεται όταν όλοι γύρω είναι τόσο ευτυχισμένοι ή μοιάζουν να είναι.

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι για παιδιά 8 και πάνω. Όχι γιατί δεν μπορούν και τα μικρότερα να την καταλάβουν. Ίσως όμως χρειάζεται μια αναγνωστική ωριμότητα για να μπορέσουν τα παιδιά να νιώσουν και να κατανοήσουν τους δύο πρωταγωνιστές.

Όμορφη, ποιητική γλώσσα και τόσο εκφραστικές εικόνες! Ένας ύμνος για τη ζωή και μια συμφιλίωση με τον θάνατο. Οι καρδιές πονάνε αλλά γιατρεύονται όταν έχεις κάποιον δίπλα σου. Κάποιον που σε βοηθά να μιλήσεις, να αντιμετωπίσεις τη θλίψη σου. Να την ξεθάψεις και να την κοιτάξεις κατάματα. Μόνο τότε θα γιατρευτείς.

Η συγγραφέας μιλά με μια απίστευτη τρυφερότητα για όλους όσους εμφανίζονται στην ιστορία. Τους νιώθει. Τους καταλαβαίνει και τους αγαπά. Τους γονείς του Κρίστιαν, την μικρή αδερφή, τον Χένρικ, τον Γιον.

Μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο κόσμημα. Με συγκίνησε. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, μου δημιουργήθηκε η παρόρμηση να πάω να αγκαλιάσω και να φιλήσω τα παιδιά μου. Αν το διαβάσετε θα καταλάβετε γιατί.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.