Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (ΤΑ 13 ΡΟΛΟΓΙΑ)

 

ΤΑ 13 ΡΟΛΟΓΙΑ

Συγγραφέας: James Thurber

Εικονογράφηση: Daniel Egnéus

Μετάφραση: Δήμητρα Σίμου

Εισαγωγή: Neil Gaiman

Εκδόσεις: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

 

Ο Δούκας είναι κακός, είναι ψυχρός. Στο παλάτι που κατοικεί μαζί με την ανιψιά του Σαραλίντα, έχουν παγώσει τα πάντα. Ακόμα και τα 13 ρολόγια. Ο χρόνος σταμάτησε. Κι αυτό γιατί ο Δούκας φοβάται το Τώρα που έχει ζεστασιά κι επιθυμίες, ενώ το Τότε είναι θαμμένο και νεκρό. Η Σαραλίντα όμως έχει χέρια ζεστά αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί ο Δούκας έχει μεγάλη δύναμη. Όλοι τον φοβούνται. Βλέπει κατά καιρούς διάφορους υποψήφιους που ζητούν το χέρι της πριγκίπισσας. Οι δοκιμασίες που τους βάζει είναι ακατόρθωτες. Τους διατάζει να κόψουν μια φέτα από το φεγγάρι, να κάνουν τον ωκεανό κρασί. Να βρούνε πράγματα που ποτέ δεν υπήρξαν, να χτίσουν πράγματα που δεν γίνεται να χτιστούν.

Μια μέρα εμφανίζεται ένας τροβαδούρος που ενώ είναι ντυμένος με κουρέλια στην πραγματικότητα είναι πρίγκιπας. Ο Δούκας του αναθέτει να του φέρει χίλια πετράδια μέσα σε 99 ώρες κι όχι σε 99 μέρες που χρειάζεται ο πρίγκιπας για να τα καταφέρει. Ακριβώς στις 5 η ώρα πρέπει να είναι πίσω. Μόνο τότε θα κερδίσει το χέρι της όμορφης Σαραλίντα.

Ο πρίγκιπας δεν είναι μόνος. Έχει τη βοήθεια του Γκόλουξ που μπορεί να κάνει δεκάδες πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Μπορεί να βρίσκει πράγματα που δεν μπορεί να δει και να βλέπει πράγματα που δεν μπορεί να βρει.

Πολλά και διάφορα συμβαίνουν και όπως γίνεται σε όλα τα παραμύθια, αλλά πολλές φορές και στην αληθινή ζωή, ο καλός τα καταφέρνει. Αυτός που επιμένει κι έχει καλό σκοπό, νικά. Όπως λέει και ο Neil Gaiman που έχει γράψει την εισαγωγή στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι ακριβώς παραμύθι, όπως δεν είναι ιστορία με φαντάσματα. Δεν είναι ποίημα, ούτε παραβολή, μύθος, νουβέλα ή αστείο. Εγώ, πάντως, θα έλεγα πως είναι όλα αυτά μαζί. Αυτό που κερδίζει τον αναγνώστη διαβάζοντάς το είναι η αφήγηση. Ο τρόπος γραφής είναι μαγικός. Σε συνεπαίρνει χωρίς να το καταλάβεις. Σαν να σε υπνωτίζει.

Χρησιμοποιώντας χιούμορ, ο Θέρμπερ, λέει σοβαρά πράγματα. «Το χιούμορ είναι η αναπόληση, σε στιγμές γαλήνης, ενός συναισθηματικού χάους», είχε πει ο ίδιος. Μετά από κάποιες φράσεις, θέλεις λίγο χρόνο να τις σκεφτείς, να τις αφουγκραστείς, να τις νιώσεις και τότε σαν να γίνεται μια μικρή έκρηξη στο μυαλό και στην καρδιά σου.

Ένα βιβλίο που είναι για όλες τις ηλικίες. Ένα βιβλίο διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα οικείο. Με όμορφες εικόνες από τον Daniel Egnéus. Μια ιστορία που θα ήταν ωραία να διαβαστεί φωναχτά ένα βράδυ. Για όση ώρα ο αναγνώστης είναι μέσα στο βιβλίο, θα ταξιδέψει, θα ξεχαστεί, θα νιώσει τη μαγεία. Κι αυτή η αίσθηση θα μείνει για πολύ καιρό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.