Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι)

ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Συγγραφέας: J. J. Austrian

Εικονογράφηση: Mike Curato

Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή

Εκδόσεις: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 

Το Σκουλήκι αγαπάει το Σκουλήκι κι αποφασίζουν να παντρευτούν. Τότε εμφανίζεται ο Γρύλος και τους λέει πως θα χρειαστούν κάποιον να τους παντρέψει. Έτσι γίνεται πάντα. Προσφέρεται να το κάνει ο ίδιος. Πάντα όμως σε ένα γάμο υπάρχει και ο κουμπάρος. Προσφέρεται το Σκαθάρι να γίνει ο κουμπάρος τους. Το Σκουλήκι και το Σκουλήκι ανυπομονούν να παντρευτούν αλλά όλο και κάποιος εμφανίζεται και τους λέει πως λείπει το ένα ή το άλλο. Θα χρειαστούν παρανυφάκια που θα είναι οι μέλισσες. Θα χρειαστούν και βέρες, όπως τους λέει ο Γρύλος κι ας μην έχουν δάχτυλα. Έτσι γίνεται πάντα. Τα Σκουλήκια αποφασίζουν να φορέσουν τις βέρες σαν ζώνη. Τα ζουζούνια συνεχίζουν να αναφέρουν πράγματα που χρειάζονται σε ένα γάμο. Μία μπάντα, άσπρο φόρεμα, πέπλο, κοστούμι, ανθοδέσμη, τούρτα… Το Σκουλήκι και το Σκουλήκι συμφωνούν με όλα καλοδιάθετα. Κι ας είναι πράγματα που δεν είχαν ποτέ σκεφτεί. Κι ας είναι πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά και απαραίτητα. Όμως έτσι γίνεται πάντα. Και φτάνει η στιγμή που οι μέλισσες αναρωτιούνται ποιος από τους δύο θα είναι η νύφη και ποιος ο γαμπρός.

Μια πανέξυπνη ιστορία που μιλά για την αγάπη σε όλες τις μορφές της. Η επιλογή των σκουληκιών βοηθά τους δημιουργούς να δείξουν στους μικρούς αναγνώστες πως η αγάπη δεν έχει να κάνει με το φύλο. Τα σκουλήκια μοιάζουν εμφανισιακά μεταξύ τους, δεν χωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά. Είναι ερμαφρόδιτα. Όμως αγαπιούνται. Αγαπιούνται πολύ. Γιατί να μην έχουν δικαίωμα στην αγάπη;

Οι εικόνες είναι απλές, τα λόγια είναι λίγα. Άλλωστε δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Η ιστορία είναι απλή, απλό και το νόημά της. Απλό αλλά πολύτιμο, σπουδαίο, δυνατό. Ο μικρός αναγνώστης ίσως να μην καταλάβει πως η ιστορία μιλά και για τους ομόφυλους γάμους. Άλλωστε είναι κάτι που δεν το αφορά. Κάποια πράγματα γίνονται πάντα (και από πάντα) με τον ίδιο τρόπο. Όμως τα χρόνια περνούν, οι κοινωνίες αλλάζουν. Πρέπει να αλλάζουν. Αυτή θεωρώ πως είναι και η κεντρική ιδέα της ιστορίας.

Τι θα γίνει όταν κάποιος θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό; Κάτι πέρα από το «Πάντα έτσι γίνεται»; Δεν έχουμε παρά να μάθουμε στα παιδιά μας να αποδέχονται αυτές τις αλλαγές. Να τις σέβονται. Και για να το μάθουμε αυτό στα παιδιά μας πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να τις αποδεχτούμε και να τις σεβαστούμε. Μόνο έτσι θα τα διδάξουμε να είναι ελεύθερα. Με το να σέβονται και την ελευθερία των άλλων. Γιατί όπως και στην ιστορία, το Σκουλήκι αγαπάει το Σκουλήκι κι αυτό αρκεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.