Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΤΟΝΙΝΟ)

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΤΟΝΙΝΟ

Συγγραφέας: Τζάνι Ροντάρι

Εικονογράφηση: Αλεσάντρο Σάνα

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ

 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Τονίνο. Δεν είχε διαβάσει και φοβόταν μήπως ο δάσκαλος τον σηκώσει να πει το μάθημα. «Αχ και να μπορούσα να γίνω αόρατος…» ευχήθηκε. Ως δια μαγείας η ευχή του έγινε πραγματικότητα. Ο δάσκαλος πήρε παρουσίες αλλά κανείς δεν άκουσε το «Παρών!» που φώναξε ο Τονίνο. Κανείς δεν τον είδε να κάθεται στο θρανίο του. Ο Τονίνο είχε γίνει αόρατος. Πόσο σπουδαίο είναι αυτό! Πόσο φοβερό! Ο Τονίνο τώρα θα μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε και κανείς δεν θα τον έπαιρνε είδηση. Κι αυτό ακριβώς έκανε. Άρχισε να βολτάρει στην τάξη τραβώντας τα μαλλιά των συμμαθητών του. Αναποδογύριζε μελανοδοχεία και δημιουργούσε παντού χαμό. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλον. Κανείς όμως δεν κατηγορούσε τον Τονίνο. Αφού δεν τον έβλεπαν. Ήταν αόρατος! Κι ο Τονίνο περνούσε ωραία. Ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό να μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις και κανείς να μη σε βλέπει. Ναι, ήταν πολύ διασκεδαστικό. Όχι, όμως συνέχεια.

Ο Τονίνο άρχισε να στεναχωριέται όταν κανείς δεν του έδινε σημασία και τα βλέμματα των παιδιών τον διαπερνούσαν σαν να ήταν γυαλί. Κι όταν ανακάλυψε πως ούτε η μαμά, ούτε και ο μπαμπάς τον βλέπουν… τότε κατάλαβε πως είναι φριχτό να είσαι αόρατος γιατί είσαι μόνος.

Μέχρι που συναντά έναν άντρα που τον βλέπει. Πώς έγινε αυτό; Ίσως γιατί και ο άντρας αυτός ήταν αόρατος. Κανείς δεν τον έβλεπε. Κανείς δεν του έδινε σημασία. Ήταν μόνος.

 

Μια διασκεδαστική ιστορία που είναι όμως βαθιά συγκινητική. Ο Ροντάρι με τη μαγική του πένα, μας προσφέρει μια ιστορία που μιλά για τη μοναξιά και την απομόνωση που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι. Μικροί και μεγάλοι.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φανταστεί τι ωραία που θα ήταν να γίνουμε αόρατοι για λίγο. Για λίγο όμως ή όταν εμείς το επιθυμούμε. Πόσα πράγματα θα κάναμε! Πόσες σκανταλιές! Όχι όμως συνέχεια. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ορατοί. Να τους βλέπουν, να τους φροντίζουν, να τους αγαπούν. Όλοι!

Ο Ροντάρι με την ιστορία του, μας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε γύρω μας. Ίσως έτσι δούμε ανθρώπους αόρατους, ανθρώπους μόνους. Κι αν τους δούμε, ίσως και να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Με ποιο τρόπο; Απλά να τους δείξουμε πως είναι σημαντικό που υπάρχουν. Να τους προσφέρουμε την προσοχή μας. Να τους προσφέρουμε την αγάπη μας.

Κοιτάξτε λοιπόν προσεκτικά γύρω σας! Κάποιος αόρατος μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσά σας. Είναι η ευκαιρία σας να κάνετε ό,τι και ο μικρός Τονίνο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.