Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Οι περιπέτειες του Πινόκιο)

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΟΚΙΟ

Κείμενο: Κάρλο Κολόντι

Εικόνες: Ζυστίν Μπραξ

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

 

Τα περισσότερα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, έχουν δει την ταινία του Πινόκιο. Ίσως να έχουν διαβάσει και κάποιες μικρές εικονογραφημένες διασκευές. Είναι ευκαιρία με αυτή την υπέροχη έκδοση από Την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη να μάθουμε ποιος ήταν πραγματικά ο Πινόκιο ο ήρωας του Κάρλο Λορεντσίνι, που έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Κάρλο Κολόντι. Οι περιπέτειες του Πινόκιο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε έναν ενιαίο τόμο το 1883. Κι από τότε μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες και διαλέκτους.

Ο Τζεπέτο ζει σε ένα φτωχικό σπίτι. Ένα βράδυ κρατώντας στα χέρια του ένα κομμάτι ξύλο, αποφασίζει να σκαλίσει μια μαριονέτα. Ένα αγόρι. Δουλεύει ακούραστα κι όταν τελειώνει, προς μεγάλη του έκπληξη, η μαριονέττα ζωντανεύει. Ο Πινόκιο μοιάζει με αληθινό αγόρι. Κι είναι ένα πολύ άτακτο αγόρι. Όλο μπλέκει σε μπελάδες. Ο Τζεπέτο τον αγαπά και νοιάζεται γι’ αυτόν. Πουλάει μέχρι και το πανωφόρι του για να του πάρει αλφαβητάριο και να μπορέσει ο μικρός να πάει σχολείο.

Ο Πινόκιο συγκινείται με την αγάπη του Τζεπέτο αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να μπλέκει σε περιπέτειες και σε δύσκολες καταστάσεις. Όπως τότε που βρέθηκε στο Θέατρο Μαριονετών. Αλλά και τότε που συνάντησε τον Γάτο και την Αλεπού. Μια νεράιδα θέλει να τον βοηθήσει γιατί τον λυπάται. Μαζί της ο Πινόκιο συνειδητοποιεί πως με κάθε ψέμα που λέει, η μύτη του μεγαλώνει. Κι αυτό γιατί τα ψέματα φαίνονται αμέσως. Υπάρχουν άλλωστε δύο είδη: αυτά που έχουν κοντά πόδια και εκείνα με τη μακριά μύτη. Ο Πινόκιο κλαίει. Έχει πάρει το μάθημά του ή μήπως όχι;

Ο Πινόκιο είναι ένας ήρωας που αγαπούν τα παιδιά γιατί είναι άτακτος. Αλλά και γιατί λέει ψέματα. Όλα τα παιδιά είναι άτακτα και όλα λένε κατά καιρούς ψέματα. Και οι μεγάλοι, βέβαια, το ίδιο κάνουν. Ο Πινόκιο, βρίσκεται ξαφνικά μόνος του, χωρίς γονείς και ζει απίστευτες καταστάσεις. Δεν είναι κακός, απλά δεν σκέφτεται προτού ενεργήσει.

Σε όλους αρέσουν οι αταξίες. Όμως φοβόμαστε λίγο και τις συνέπειες. Όλα τα παιδιά ονειρεύονται κάποιες στιγμές να γλιτώσουν έστω και για λίγο από την κυριαρχία των γονιών τους. Δεν το τολμούν όμως. Γι’ αυτό και μας αρέσει να διαβάζουμε για περιπέτειες που ζουν άλλοι γιατί είναι σαν να τις κάνουμε εμείς χωρίς να κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε. Από την ασφάλεια του καναπέ μας.

Το τέλος της ιστορίας, είναι τόσο συγκινητικό αλλά και λυτρωτικό. Ο Πινόκιο δουλεύει ακούραστα για να βοηθήσει τον Τζεπέτο και τη Νεράιδα. Το κάνει με αγάπη. Χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα. Και τότε είναι που του συγχωρούν τα λάθη του. Μετά τη συγχώρεση έρχεται η μεγάλη αλλαγή. Η συνειδητοποίηση. Η μεταμόρφωση. Ο Πινόκιο γίνεται αληθινό αγόρι.

Στην ίδια σειρά, εκτός από τον Πινόκιο, κυκλοφορεί «Ο μάγος του Οζ» και «Η Τοσοδούλα». Μια προσεγμένη συλλογή κλασικών εικονογραφημένων βιβλίων με την επιμέλεια του Μπενζαμέν Λακόμπ. Υπέροχα βιβλία με μαγικές εικονογραφήσεις που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους. Εμένα πάντως με ενθουσίασαν.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.