Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ)

Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Συγγραφέας: Philip Kerr

Μετάφραση: Δέσποινα Μάντζαρη

Ηλικίες: 12+

Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ

 

Ο Philip Kerr είναι ένας συγγραφέας γνωστός για τα μυθιστορήματα ενηλίκων που έχει γράψει. Ο ήρωάς του, ο ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο. Όμως έχει γράψει και μυθιστορήματα για παιδιά. Ένα από αυτά είναι και το βιβλίο «Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών».

Ο Μπίλι Σίβερς είναι ένα αγόρι μοναχικό και ντροπαλό. Έχει ζήσει ένα δυσάρεστο τροχαίο ατύχημα κι ίσως αυτή η εμπειρία να τον έχει κλείσει στον εαυτό του. Αγαπά πολύ το διάβασμα και περνά τον χρόνο του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει ένα βιβλιοπωλείο με το όνομα «Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων», το επισκέπτεται και μαγεύεται. Πηγαίνει καθημερινά και επειδή δεν έχει χρήματα να αγοράσει βιβλία κάθεται εκεί και τα διαβάζει. Γίνεται βοηθός του ιδιοκτήτη του κύριου Ραπσκάλιον. Η δουλειά όμως δεν πηγαίνει και τόσο καλά γιατί πλέον ο κόσμος δεν διαβάζει πολύ. Τα παιδιά παίζουν όλη τη μέρα με το κινητό και τους υπολογιστές τους και δεν φοβούνται τίποτα. Έχουν δει τα πάντα μέσα από τις οθόνες και τίποτα δεν τους κάνει εντύπωση. Κάπως έτσι ξεκινά η ιδέα για έναν διαγωνισμό. Πέντε παιδιά θα περάσουν μια ολόκληρη νύχτα στο βιβλιοπωλείο ακούγοντας την πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών. Εκείνο το παιδί που δεν φοβηθεί θα κερδίσει 1.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πολλά παιδιά δηλώνουν συμμετοχή. Αρκεί να αγοράσουν ένα βιβλίο και να συμπληρώσουν τη συμμετοχή τους.

Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα γιατί θα χαλάσω την έκπληξη. Το τέλος του βιβλίου είναι ανατρεπτικό και πολύ συγκινητικό.

Καθώς η πλοκή ξετυλίγεται ο αναγνώστης διαβάζει κάποιες τρομακτικές ιστορίες. Κυρίως εκείνη με το λούτρινο συλλεκτικό αρκουδάκι Στάιφ θυμίζει θρίλερ. Τελικά όμως το βιβλίο δεν είναι τόσο τρομακτικό. Είναι μια ιστορία βαθιά συγκινητική. Ο συγγραφέας, μας μιλά για την αξία των βιβλίων. Για τα δώρα που προσφέρει η ανάγνωση. Πολλές οι αιχμές του για την σημερινή εποχή. Για την τεχνολογία που έχει παρασύρει τα πάντα. Για τα σημερινά παιδιά που δεν ζουν πια την παιδικότητά τους.

Συγκλονιστική η σκηνή όπου γονείς και παιδιά αγοράζουν τα πιο φτηνά βιβλία για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό και στη συνέχεια τα πετούν στα σκουπίδια γιατί δεν τα χρειάζονται.

Ο μικρός Μπίλι είναι ένας ήρωας που μένει στο μυαλό του αναγνώστη. Μοιάζει περίεργο παιδί γιατί πολύ απλά είναι διαφορετικός. Είναι ευγενικός, τρυφερός, νοιάζεται για τους άλλους. Σαν να έρχεται από έναν άλλο κόσμο. Αλλιώτικο.

Η ειρωνεία και το γλυκόπικρο χιούμορ του Philip Kerr ίσως και να ταρακουνήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Μακάρι να διαβαστεί γιατί σίγουρα θα αγαπηθεί πολύ!

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.