Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Mary Richards & David Schweitzer, Rose Blake)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Συγγραφείς: Mary Richards & David Schweitzer

 Εικονογράφος: Rose Blake

Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Εκδόσεις: ΚΑΠΟΝ

 

Οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, μας έχουν συνηθίσει σε πολύ προσεγμένα βιβλία. Έτσι περιποιημένο και προσεγμένο είναι και το συγκεκριμένο. Ένας ολόκληρος τόμος για την Ιστορία της Μουσικής. Ο υπότιτλος γράφει πως είναι για παιδιά αλλά θεωρώ πως διαβάζεται άνετα και από μεγάλους.

Τι είναι μουσική λοιπόν; Και αν συγκρίνουμε τον ήχο με τη μουσική σε τι συμπεράσματα θα καταλήξουμε;  Το σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι εμπνεύστηκαν από το τραγούδι των πουλιών για να συνθέσουν μελωδίες μοναδικές. Ακόμα και ο Μπετόβεν χρησιμοποίησε δύο νότες που έχουν τον ήχο του κούκου.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τι μουσική γεννήθηκε σε διαφορετικές εποχές και τόπους. Καθώς και τα είδη των μουσικών οργάνων και πώς αυτά εξελίχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Διαβάζοντας μαθαίνουμε πολλά για τα έγχορδα, τα πνευστά, τα κρουστά αλλά και τα ηλεκτρονικά όργανα.

Πάνω απ΄ όλα όμως, η μουσική είναι αίσθηση. Μάς γεννά συναισθήματα που νομίζουμε πως είναι από την καρδιά, αλλά ίσως τελικά να είναι από τον εγκέφαλό μας.

Ακούγοντας ένα τραγούδι μπορεί να νιώσουμε λύπη, χαρά, αισιοδοξία, έρωτα.

Ποιος δεν έχει κλείσει τα μάτια και δεν έχει ονειρευτεί ακούγοντας μια αγαπημένη μελωδία, ποιος δεν έχει αναπολήσει και δεν έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένες μουσικές δημιουργίες… Είναι φορές που η μουσική μοιάζει να έχει γραφτεί για εμάς. Και ναι, η αλήθεια είναι πως έχει γραφτεί για εμάς. Για όλους εμάς. Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, υπάρχουν μουσικές που μας αγγίζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, είτε λένε πονεμένες ιστορίες, είτε χαρούμενες, είτε αστείες. Η μουσική ενώνει λαούς, δημιουργεί πολιτισμούς, διαμορφώνει χαρακτήρες. Μας κάνει να τραγουδάμε ή και να χορεύουμε. Μας βοηθά να εκφραζόμαστε. Γιατί υπάρχουν φορές που αυτά που νιώθουμε δεν εκφράζονται με λέξεις. Με τη μουσική όμως ανοίγει η πόρτα εκείνη που θα μας βοηθήσει να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις και τα θέλω μας.

Με αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε τα πάντα. Διαβάζουμε για τους πρωτοπόρους στον χώρο της μουσικής και μας προσφέρεται ένα πολύ ενδιαφέρον χρονολόγιο εφευρέσεων στο τέλος. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το βιβλίο, μας δίνει το κίνητρο να ψάξουμε λίγο παραπάνω. Ίσως ένα όνομα που δεν γνωρίζουμε ή ένα είδος που δεν το ξέρουμε και τόσο καλά!

Ωραία χωρισμένα τα κεφάλαια με ενδιαφέροντες τίτλους και φωτεινές εικόνες που κάνουν την ανάγνωση εύκολη αλλά και ενδιαφέρουσα. Χωρίς πολυλογίες οι δημιουργοί έχουν εστιάσει στην ουσία κάθε θεματικής.

Έμαθα πολλά και τώρα ήρθε η ώρα να το προτείνω και σε εσάς. Θα σας συμβούλευα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης να ακούτε και μουσική. Αυτή που αρέσει σε εσάς και σας εκφράζει. Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.