ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ (Yuval Noah Harari, Richard Zaplana Ruiz)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ

Συγγραφέας: Yuval Noah Harari

Εικονογράφηση: Richard Zaplana Ruiz

Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Ο Yuval Noah Harari γράφει μια ιστορία αληθινή με πρωταγωνιστές όλους εμάς. Οι άνθρωποι, είμαστε σήμερα τόσο δυνατοί που η μοίρα όλων των άλλων ζώων εξαρτάται από εμάς. Κι αυτή η δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, καλούς αλλά και κακούς. Πώς καταφέραμε όμως από εκεί που ήμασταν από τα πιο αδύναμα πλάσματα στον πλανήτη να γίνουμε τα πιο ισχυρά;

Μέσα από μια ξεκαρδιστική αφήγηση, χωρισμένη σε μικρά κεφάλαια, ο Harari, μας εξηγεί τα πάντα. Για τη φωτιά και τα εργαλεία, για τη συνεργασία με αγνώστους αλλά και για τη φαντασία. Ναι, η φαντασία είναι που μας βοήθησε να εξελιχθούμε και να επιβληθούμε. Και πόσο ωραία και σωστή παρατήρηση είναι αυτή. Έτσι λοιπόν κατέκτησαν τον κόσμο οι πρόγονοί μας, με ιστορίες που έπλασαν και πίστεψαν βαθιά. Γιατί τα άλλα ζώα δεν πιστεύουν σε ιστορίες. Πιστεύουν μόνο σε πράγματα που μπορούν να δουν, να ακούσουν, να μυρίσουν, να αγγίξουν ή να γευτούν. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν τη λαχτάρα να βελτιωθούν και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Στα άλλα ζώα αρκεί να επιβιώνουν.

Έχουν απίστευτη δύναμη οι ιστορίες λοιπόν! Δημιουργούν πολιτισμούς.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης σκεφτόμουν πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των επιστημόνων που πρέπει να διαχωρίζουν τη φαντασία από τα δεδομένα. Πρέπει να αναζητούν αληθινά στοιχεία. Να ανακαλύπτουν κάτι μικρό κι έπειτα να το συνδέουν με κάτι άλλο μικρό ή μεγάλο κι έτσι σιγά – σιγά να σχηματίζεται η εικόνα του παζλ.

Πόσο σημαντική όμως είναι και η φράση «Δεν ξέρω». Οι επιστήμονες τη χρησιμοποιούν χωρίς ντροπή, ας αρχίσουμε να το κάνουμε κι εμείς όποτε χρειάζεται.

Το βιβλίο αυτό απαντά σε ένα σωρό ερωτήματα που ίσως και να μην είχες ποτέ σκεφτεί. Άραγε έχει αναρωτηθεί κανείς από εσάς γιατί ήταν τα μεγάλα ζώα που εξαφανίστηκαν κι όχι τα μικρά; Γιατί επέζησαν τα κουνέλια και οι άνθρωποι, αλλά όχι τα μαμούθ; Ίσως να μπορέσετε να σκεφτείτε μια απάντηση. Σχεδόν ποτέ όμως δεν είναι μόνο μία η απάντηση αλλά περισσότερες.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να προσπεράσετε. Θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε, θα απορήσετε και θα ενημερωθείτε. Θα μάθετε, πως κάναμε οι άνθρωποι αρκετά έξυπνα πράγματα για να επιβιώσουμε αλλά και αρκετά χαζά που οδήγησαν στην καταστροφή άλλων όντων.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε από πού προερχόμαστε και πώς φτάσαμε στο σήμερα γιατί έτσι μπορούμε να οραματιστούμε και το μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο φαντασία, ανθρωπιά (ελπίζω!) και εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.