Ζήτω η περιέργεια! (Λόρδος Βύρων και Έλγιν)

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου

 

Τίτλος: «Λόρδος Βύρων και Έλγιν»

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου

Εικονογράφος : Φίλιππος Φωτιάδης

Εκδόσεις : Καλέντη

 

Το βιβλίο «Λόρδος Βύρων και Έλγιν» εγκαινιάζει τη σειρά Μικρές Ιστορίες για μεγάλα Γεγονότα των εκδόσεων Καλέντη που φιλοξενεί κείμενα όπου η λογοτεχνική αφήγηση πηγάζει από μια μικρή πτυχή της ιστορίας για να φωτίσει τη γενικότερη εικόνα μιας εποχής και των πρωταγωνιστών της.

Ευτυχής συγκυρία που στο ξεκίνημά της έχει την υπογραφή της Ελένης Σβορώνου και την αφήγηση ενός τυχαίου περιστατικού μέσω του οποίου πραγματεύεται εύστοχα το μείζον πολιτιστικό θέμα της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Στο κείμενο κυριαρχεί ένα παιχνίδι αντιθέσεων:

Ο αδίστακτος λόρδος Έλγιν αντιπαρατίθεται στον φιλέλληνα λόρδο Μπάιρον που οργισμένος από την αρπαγή των γλυπτών στηλιτεύει την πράξη του συμπατριώτη του με το ποίημα Η κατάρα της Αθηνάς προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Τι ειρωνία της τύχης! Ο υπερασπιστής των γλυπτών βρίσκεται-εν αγνοία του -συνταξιδιώτης με κάποια από τα κιβώτια που απομακρύνουν από την πατρίδα τους τα αρπαγμένα μάρμαρα.

Την ιστορία αφηγείται μια μετόπη που δανείζεται τη φωνή ενός Λαπίθη. Έτσι, η πραγματική ιστορία διανθίζεται με ένα φανταστικό στοιχείο, μια που ούτε η συγκεκριμένη μετόπη συνταξίδεψε με τον ποιητή, ούτε τα γλυπτά έχουν φωνή.

Το λογοτεχνικό εύρημα υπηρετεί απόλυτα το σκοπό της αφήγησης εξυφαίνοντας μια ακόμη αντίθεση. Η μετόπη απεικονίζει τη μάχη των Λαπιθών εναντίον των Κενταύρων που επιχειρούν σύμφωνα με το μύθο να αρπάξουν την Ιπποδάμεια. Εξαιρετικός συσχετισμός του Έλγιν με άρπαγα Κένταυρο!

Η βαρβαρότητα καταφέρει ένα πλήγμα στον πολιτισμό και ο μύθος υπηρετεί λειτουργικά την ιστορία.

Το βιβλίο ξεκινάει με την αναφορά στην υποχρεωτική καραντίνα των ταξιδιωτών της εποχής καθιστώντας επίκαιρη την επιστροφή στο παρελθόν, αφού η έκδοσή του συμπίπτει με την πανδημία και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό. Πόσο οικείος θα φαντάζει στους μικρούς αναγνώστες ο λόρδος Μπάιρον που αερίζει τα βιβλία του για να απομακρύνει τα μικρόβια!

Η σειρά προσδοκά οι ιστορίες της να αποτελέσουν ταξίδια ανάμεσα στον παρόντα χρόνο και το παρελθόν κάτι που το κείμενο της Ελένης Σβορώνου το έχει πετύχει απόλυτα.

Η παιγνιώδης εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη κοσμεί το βιβλίο που έχει συνολικά τη σφραγίδα ποιότητας των εκδόσεων Καλέντη υπό την άοκνη φροντίδα της υπεύθυνης έκδοσης, Βασιλικής Τζόκα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.