Συναίνεση (για παιδιά!) (Ρέιτσελ Μπράιαν)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Διαβάζοντας συν-αισθάνομαι

 

Τίτλος: Συναίνεση (για παιδιά!). Όρια, σεβασμός και κυριαρχία του εαυτού σου.

Συγγραφέας, Εικονογράφος: Ρέιτσελ Μπράιαν

Εκδόσεις: Κάκτος

 

Συναίνεση για παιδιά; Μα τι δύσκολη λέξη...Τι να σημαίνει άραγε «συναίνεση»; «Συναίνεση» σημαίνει «συμφωνώ». Ναι, αλλά συμφωνώ σε τί; Συμφωνώ στη «διαχείριση» του εαυτού μου! Ουφ! Κι άλλες δύσκολες λέξεις! Ε, λοιπόν ένα τρανό παράδειγμα διαχείρισης εαυτού είναι ότι σήμερα δεν θα κάνω αγκαλίτσες! Ότι βάζω τα όρια μου! Χμ...και...συγγνώμη που ρωτάω, αλλά τι σημαίνει «όριο»; Λοιπόν, το όριο είναι ένα σύνορο, μια γραμμή που χωρίζει αυτά με τα οποία νιώθουμε άνετα από εκείνα με τα οποία δεν νιώθουμε άνετα, τόσο απλό. Να σου δώσω κι ένα παράδειγμα; Νιώθω άνετα να μοιραστούμε τις τηγανητές πατάτες μου, όμως δεν νιώθω καθόλου άνετα να αλλάξουμε εσώρουχα. Μόλις έβαλα το όριό μου!

Η Ρέιτσελ Μπράιαν, πρώην ερευνήτρια κι εκπαιδευτικός αλλά παντοτινή καλλιτέχνιδα, είναι γνωστή για τις δουλειές της «Συναίνεση για τσάι» (Tea consent) και «Συναίνεση για παιδιά» (Consent for kids). Πρόκειται για σύντομα βίντεο στο YouTube που μιλούν για την συναίνεση και που έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Σε αυτό το εξαιρετικό εγχειρίδιο συναίνεσης για παιδιά η Μπράιαν θέτει τις βασικές αρχές της έννοιας της συναίνεσης τόσο σε ότι έχει να κάνει με τα όρια του ίδιου του παιδιού όσο και των άλλων γύρω του.

Μας μιλά για την «σωματική αυτονομία» του παιδιού ακόμη και σε κοινωνικές καταστάσεις με ιδιαίτερα κοντινούς ανθρώπους. Αν μπορούμε να βάλουμε όριο στην καλή μας θεία που έχει την συνήθεια να μας σαλιώνει στα φιλιά, θα μπορέσουμε να βάλουμε όριο και στον περίεργο γείτονα που θα μας προσκαλέσει στο σπίτι του. Και είναι καλό να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας στο τι μας κάνει να νιώθουμε ωραία και τι όχι. Μάλιστα, όταν κάποιος δεν σέβεται το όριό μας, τότε πρέπει να μιλήσουμε σε κάποιον ενήλικα που εμπιστευόμαστε πολύ.

Όμως, μας λέει η  Μπράιαν, υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτή την μαγική λέξη της «συναίνεσης»: Να λέμε στους ανθρώπους πώς νιώθουμε αλλά και να ακούμε και να καταλαβαίνουμε τα όρια των άλλων.

Σε αυτό το πυκνογραμμένο, σε μορφή κόμικς βιβλίο, μας δίνονται από τη συγγραφέα με εξαιρετικά σαφή και εύληπτο τρόπο, όλες εκείνες οι πληροφορίες που βοηθούν το παιδί να θέσει τα όριά του αλλά και να σέβεται τα όρια των άλλων. Με σύγχρονη γραφή, πολύ χιούμορ και καθόλου διδακτισμό, η Ρέιτσελ Μπράιαν διαχειρίζεται ένα δύσκολο θέμα που μας απασχολεί όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα λόγω της ανεξέλεγκτης πρόσβασης των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Συναίνεση για παιδιά είναι ένα πολύτιμο βιβλίο. Ένα πραγματικά σύγχρονο κι ελκυστικό βιβλίο που περνάει άμεσα ευαίσθητα μηνύματα, δίνει τροφή για σκέψη και συζητήσεις  αλλά κυρίως ενδυναμώνει το παιδί λέγοντάς του «Το σώμα σου ανήκει ΣΕ ΣΕΝΑ και έχεις δικαίωμα να βάζεις τους κανόνες σου». 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.