Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζοντας συν-αισθάνομαι (Νυσταγμένο Τερατάκι)

Τίτλος: Νυσταγμένο Τερατάκι

Συγγραφέας: Κατερίνα Μαρκαδάκη

Εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης

Εκδόσεις: Διόπτρα

 

«Πώς θα καταφέρει το Νυσταγμένο Τερατάκι να απαλλαγεί από τις αυπνίες; Πώς θα μάθει να κοιμάται στο κρεβατάκι του τη νύχτα; Και γιατί αναστατώνει μια ολόκληρη πόλη; Το Νυσταγμένο Τερατάκι θα μπλέξει σε μια ξεκαρδιστική περιπέτεια παρέα με τη Νεφέλη, τη νέα του φίλη!»

Τη νύχτα που όλη η Τερατοχώρα κοιμάται, μόνο μια ψυχή δεν μπορεί να κοιμηθεί και στριφογυρνά στο κρεβάτι του. Είναι το Νυσταγμένο Τερατάκι, ο ήρωας της ιστορίας μας, που έχει πραγματικά κάνει τη νύχτα, μέρα. Τις νύχτες κλέβει από τα παιδιά οκτώ ολόκληρες ώρες ύπνου και την ημέρα καταφέρνει επιτέλους να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί. Έχει βρει την λύση! Τα παιδιά της πόλης όμως, δεν έχουν την ίδια τύχη. Ξυπνούν κάθε πρωί κουρασμένα και νυσταγμένα. Δεν έχουν ενέργεια και όρεξη για παιχνίδια, ούτε συγκέντρωση, απαραίτητη για τα μαθήματά τους.

Αλλά ήρθε η νύχτα που το Τερατάκι βρήκε τον μάστορά του! Δεν είναι άλλος από τη Νεφέλη, η οποία κοιμόταν ήσυχη στο κρεβατάκι της όταν εκείνο τρύπωσε για να της κλέψει, τι;; Μερικές ώρες ύπνου! «Ααα! Ποιος είσαι εσύ και τι γυρεύεις στο δωμάτιό μου;» είπε η Νεφέλη. Το Τερατάκι, αναγκάστηκε να της πει την αλήθεια του και τον πόνο του. Η Νεφέλη το άκουσε με προσοχή και κατανόηση και του βρήκε τη λύση. Δεν ήταν ούτε μαγικές συνταγές, ούτε προβατάκια. Απλούστατα, το Τερατάκι θα έπρεπε να κάνει ό,τι και τα υπόλοιπα παιδιά! Να πηγαίνει σχολείο, να τρέχει και να κουράζεται όλη την ημέρα και το βράδυ μετά από ένα ζεστό μπανάκι να κοιμάται σαν πουλάκι! Πριν από αυτό όμως, θα έπρεπε να ζητήσει μια συγγνώμη από τα παιδιά, που τους έκλεβε τον ύπνο. Και έτσι το Τερατάκι μας έπαψε πια να είναι Νυσταγμένο. Από δω και πέρα θα ήταν ένα Υπεύθυνο Τερατάκι και σίγουρα πολύ πολύ χαρούμενο!

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη μας παρουσιάζει ένα πολύ φρέσκο κείμενο, διασκεδαστικό για το μικρό παιδί αλλά και με πολλαπλά μηνύματα. Ο πρωταγωνιστής δεν είναι παιδάκι, αλλά ένα αξιαγάπητο τερατάκι, που υποφέρει από αυπνίες. Για να τις γιατρέψει, κλέβει ώρες από τον ύπνο των παιδιών με δυσάρεστα αποτελέσματα για την καθημερινότητά τους. Μέσα λοιπόν από αυτήν την έξυπνη μεταφορά, η συγγραφέας μας μιλά για την αναγκαιότητα του ύπνου και τα οφέλη του. Δεν μένει όμως μόνο εκεί. Το Τερατάκι γνωρίζει τη Νεφέλη. Τη Νεφέλη που ξέρει να ακούει, να συμπονά, να συγχωρεί αλλά και να βρίσκει λύσεις. Η Νεφέλη ξέρει την έννοια της φιλίας και αυτό είναι ένα ακόμη μήνυμα που με αβίαστο και καθόλου διδακτικό τρόπο μας περνά το βιβλίο. Όμως, το Τερατάκι πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Δεν αρκεί να σταματήσει τις κλεψιές και να αλλάξει τρόπο ζωής. Έτσι ζητά συγγνώμη από όλα τα παιδιά της πόλης για το λάθος του και εκείνα, ως παιδιά που είναι, το συγχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες και συνεχίζουν το παιχνίδι τους.

Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη είναι εξίσου φρέσκια και διασκεδαστική με το κείμενο και συνυπογράφει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό βιβλίο που μιλά απλά και ξεκάθαρα στο μικρό παιδί για πολύτιμες αξίες, όπως η φιλία, η συγγνώμη και η επικοινωνία.

Ανήκει στην σειρά Φανταστικές Ιστορίες των εκδόσεων Διόπτρα και προτείνεται για παιδιά από 4 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.