Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζοντας συν – αισθάνομαι (Η μάγισσα Λουίζα και οι 32 γάτες)

Τίτλος: Η μάγισσα Λουίζα και οι 32 γάτες

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

«Η μάγισσα Λουίζα έμενε μόνη. Μοναδική της συντροφιά ο γάτος της, ο Φλοκάτος. Κάθε βράδυ ξεμύτιζε από το σπίτι της την ώρα που έπεφτε ο ήλιος. Κανείς δεν την πλησίαζε, καθώς όλοι τη φοβούνταν. Μια μέρα όμως, ο νέος κάτοικος της πόλης, ο Τίμος, έχασε τη γάτα του. Έψαξε σχεδόν παντού, μέχρι που έφτασε και στο σπίτι της Λουίζας. ‘Μην πλησιάζεις! Θέλεις να σε μεταμορφώσει σε βάτραχο;’ Φώναξαν τα άλλα παιδιά. Αλλά ο Τίμος δε σταμάτησε, προχώρησε με θάρρος, και τότε...»

Σε μία πόλη όπου τα σπίτια σχημάτιζαν έναν κύκλο και είχε λογικά το όνομα Στρογγύλη, ζούσε μια περίεργη φυσιογνωμία. Η μάγισσα Λουίζα. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας μάγισσας, εκτός από την σκούπα, και η μορφή της και μόνο αρκούσε για να σκορπίσει τον τρόμο στα παιδιά της μικρής πόλης. Η μάγισσα Λουίζα, είχε για συντροφιά τον Φλοκάτο, ένα μαλλιαρό γατί, και έσερνε πάντα ένα καροτσάκι, μέσα από το οποίο ακουγόταν διάφοροι παράξενοι θόρυβοι, όπως, νιαουρίσματα.

Μια μέρα, μια καινούργια οικογένεια κατέφθασε στην Στρογγύλη. Ήταν ο Τίμος με τους γονείς του και τη γάτα τους, την Φρειδερίκη. Τότε ήταν που κάτι παράξενο συνέβη. Η Φρειδερίκη εξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Ο καημένος ο Τίμος έψαξε παντού μέχρι που έφτασε και έξω από την πόρτα της μάγισσας Λουίζας. Τα άλλα παιδιά τον παρακαλούσαν να φύγει και να μην της χτυπήσει το κουδούνι, ο Τίμος όμως, με περίσσιο θάρρος, αναζήτησε τη γάτα του. Η μάγισσα Λουίζα άνοιξε την πόρτα και τότε... ξεχύθηκαν μέσα από το σπιτικό της αμέτρητα ζώα! Γάτες, σκυλιά, κουνέλια, παπαγάλοι, ως και μια αρκούδα! Ω! Η μάγισσα Λουίζα ήταν τόσο κουρασμένη...Φίλεψε τα παιδιά γλυκό καρύδι και ζεστή βυσσινάδα και τους εξήγησε πώς είχαν τα πράγματα με όλους αυτούς τους συγκάτοικους.

Από τότε, κάτι άλλαξε στην Στρογγύλη...Πολλά από εκείνα τα ζωάκια, που φρόντιζε στο σπιτικό της η μάγισσα Λουίζα, βρήκαν καινούργια σπίτια όπου θα τους έδιναν αποκλειστική αγάπη. Αλλά και για εκείνα τα ζωάκια που δεν είχε βρεθεί ακόμη μια οικογένεια, φτιάχτηκε από τους κατοίκους της Στρογγύλης, ένας πανέμορφος χώρος, με υπεύθυνη, την ίδια την μάγισσα Λουίζα!

Το μικρό αυτό βιβλίο ανήκει στην σειρά Διαβάζω Ιστορίες, των εκδόσεων Μεταίχμιο. Η συγγραφέας των, Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή, του Φάνη του φαρσέρ και τόσων άλλων αγαπημένων βιβλίων, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, μας συστήνει εδώ μια περίεργη και παρεξηγημένη προσωπικότητα, την μάγισσα Λουίζα. Όλοι την τρέμουν και την αποφεύγουν λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης και της ιδιότητας της. Κι όμως, κανείς δεν είχε δει πίσω και πέρα από τα μαλλιά αφάνα και την γαμψή μύτη με την κρεατοελιά. Πίσω από αυτά κρυβόταν μια τρυφερή ψυχή, γεμάτη αγάπη και φροντίδα για τα πιο ευάλωτα πλάσματα, τα αδέσποτα ζώα. Η μάγισσα Λουίζα ήταν ο φύλακας άγγελός τους, το μοναδικό καταφύγιό τους. Την τυχαία αυτή ανακάλυψη την έκανε ο Τίμος, ένα παιδί. Γιατί τα παιδιά, χωρίς στεγανά και αγκυλώσεις, δίνουν ευκαιρίες στους ανθρώπους που η κοινωνία των μεγάλων έχει βάλει στο περιθώριο.

Το βιβλιαράκι αυτό μας φέρνει στο νου όλους εκείνους τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους που απογοητευμένοι από τους υπόλοιπους «κανονικούς» και «καθωσπρέπει», αναζήτησαν την αγάπη στα πιο αγνά πλάσματα, στα ζώα. Κυρίες με την μορφή ρακοσυλλέκτη που ταΐζουν καθημερινά τις γάτες της γειτονιάς. Άστεγοι που μοιράζονται το φαγητό τους με τα σκυλιά τους, ήρωες της διπλανής πόρτας που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ολοκληρωτική φροντίδα των πιο ανυπεράσπιστων πλασμάτων.

Πέρα λοιπόν από τη φιλοζωία ως κεντρική ιδέα, το βιβλίο αυτό μας ωθεί να κοιτάξουμε τον συνάνθρωπο βαθιά και ουσιαστικά. Μακριά από το προφανές. Να καλημερίσουμε και να χαμογελάσουμε στην ιδιόρρυθμη κυρία που έχει γύρω της 32 γάτες. Να τη βοηθήσουμε και να την μιμηθούμε. Να βάλουμε στην καθημερινότητά μας και στην καρδιά μας την φροντίδα όποιας κατατρεγμένης και μοναχικής ψυχής μπορούμε, είτε ανήκει σε ζωάκι, είτε σε κάποια μάγισσα Λουίζα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.