Μύθοι του νερού (Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Ευθυμία Ανδριώτη - Εικ: Ρένια Μεταλληνού)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Διαβάζοντας συν - αισθάνομαι

 

Τίτλος: Μύθοι του νερού

Συγγραφείς: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Ευθυμία Ανδριώτη

Εικόνες: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Καλέντης

 

«Αν θέλεις να μάθεις πως γεννήθηκαν τα κύματα, ποιος είναι ο πρίγκιπας της βροχής, πώς δημιουργήθηκε ο ποταμός Γάγγης, τι συνέβη στον δράκο της θάλασσας και άλλα μυστικά της φύσης, δεν έχεις παρά να ταξιδέψεις με τα φανταστικά φτερά των μύθων. Θα βρεθείς στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στις μακρινές γειτονιές τους κόσμου, όπως η Αιθιοπία, η Λιθουανία, η Ινδία, το Περού, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, η Ιαπωνία...»

Όλα αυτά τα λόγια κι άλλα πολλά που είναι ιστορίες και μύθοι, μας τα λέει η Φύση, η μητέρα μας, που την έχουμε απόλυτη ανάγκη, την θαυμάζουμε, αλλά και πολλές φορές την ταλαιπωρούμε. Δεν είναι δικά της τα λόγια, δεν τα σκέφτηκε εκείνη. Είναι ιστορίες που έφτιαξαν άνθρωποι από κάθε μεριά του κόσμου, για να την καταλάβουν τη φύση, να την εξευμενίσουν και να την ευχαριστήσουν. Μύθοι άλλοτε τρυφεροί, άλλοτε τρομακτικοί, άλλοτε γεμάτοι γενναιότητα. 

Να, για παράδειγμα ένας μύθος που μας έρχεται από την πανέμορφη Αιθιοπία. Δεν έβρεχε για καιρό σε αυτήν τη χώρα της Αφρικής και η ξηρασία ήταν μεγάλη. Ο βασιλιάς είχε πέσει σε απελπισία και συμβουλεύτηκε τους σοφούς του. «Να διώξουμε όλα τα ζώα από τη χώρα, για να έχουν περισσότερο νερό οι άνθρωποι και τα φυτά» , είπε κάποιος. Όμως, καμιά ιδέα δεν ήταν πραγματικά σοφή... ΄Ώσπου ο γεροντότερος πρότεινε να βρουν έναν νέο αγνό στα συναισθήματα, που δεν ξέρει τι θα πει κακία, εκείνος θα φέρει τη βροχή. Έστειλαν την κόρη του βασιλιά να τον βρει κι εκείνη όχι μόνο τον βρήκε και τον έφερε στη χώρα της αλλά αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν. Και οι ουρανοί άνοιξαν και ο τόπος αυτός έγινε ο πιο γόνιμος τόπος της Αφρικής. Έτσι εξηγούν την βροχή στην Αιθιοπία οι άνθρωποι, με αυτόν τον τρυφερό μύθο.

Υπάρχουν, όμως και μύθοι τρομακτικοί, από άλλες μακρινές χώρες, αλλά εξίσου όμορφοι. Ήξερες, πως σχηματίστηκε η λίμνη Τιτικάκα στο Περού; Σχηματίστηκε από την απληστία των ανθρώπων, που για να τους τιμωρήσουν οι θεοί έστειλαν πούμα να τους κατασπαράξουν. Το τι έγινε δεν περιγράφεται. Μόνο ο Ήλιος τους λυπήθηκε και έκλαψε πολύ. Τόσο πολύ, που από τα δάκρυά του τα πούμα πνίγηκαν και σχηματίστηκε μια λίμνη. Η λίμνη Τιτικάκα, η λίμνη των πέτρινων πούμα.

Ένα πρωτότυπο εγχείρημα με εκπληκτικό παιδαγωγικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Οι έμπειροι παιδαγωγοί Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και Ευθυμία Ανδριώτη, που μας έχουν συντροφέψει με τα εκπαιδευτικά τους βιβλία, αποφάσισαν να μας μιλήσουν για το αγαθό του νερού μέσα από μια ανθολογία μύθων από όλο τον κόσμο. Φέρνοντας στο προσκήνιο την ξεχασμένη λαϊκή σοφία, καλούν το παιδί να δει τα φυσικά φαινόμενα από μια άλλη σκοπιά. Την σκοπιά της φαντασίας, της ευαισθησίας, της ταπεινότητας, του δέους. Των στοιχείων αυτών, που σε μια άλλη εποχή, χωρίς τεχνολογία και υπέρμετρη πληροφορία, έκαναν τους ανθρώπους να δείχνουν σεβασμό για το ανεξήγητο, πλάθοντας ιστορίες και μύθους γι’ αυτό. Με λυρικό λόγο και εικόνες γεμάτες τρυφερότητα, οι συγγραφείς και η εικονογράφος Ρένια Μεταλληνού, μας καλούν να κάνουμε ένα ταξίδι στα πέρατα του κόσμου μέσα από τα μάτια διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Τους μύθους, μπορούμε να τους διαβάσουμε με όποια σειρά θέλουμε! Και μετά, μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό δραστηριότητες που μας προτείνονται στο τέλος του βιβλίου. Αρκεί, να αφήσουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους, να νιώσουν την αγνότητα, την ταπεινότητα και την σοφία των προγόνων μας απέναντι στα στοιχεία της φύσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.