Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία στο κατώφλι (Το παλάτι του Ήλιου)

Το παλάτι του Ήλιου

Συγγραφέας: Μαρία Παπανικολάου

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις Καλέντης

 

Η ιστορία «Το παλάτι του ήλιου» γράφτηκε από τη Μαρία Παπανικολάου η οποία τρέφει μεγάλη αγάπη για την προφορική αφήγηση. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο να έγραψε ένα δικό της παραμύθι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για τη δύναμη της προσπάθειας και για τις καλές πράξεις που αλλάζουν όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά ολόκληρες κοινωνίες.

Έτσι όπως ξεκινά αντιλαμβανόμαστε ότι σε μια μακρινή χώρα όπου ο ήλιος απλώνει τις ακτίνες του στην απέραντη αμμουδιά, υπάρχει ένα παλάτι. Εκεί ζει ο βασιλιάς Σόλο μαζί με τη μονάκριβη κόρη του, την όμορφη Σολέτα. «Ήταν μια τυχερή κοπέλα που μεγάλωνε με τον ήλιο, την άμμο και τον βασιλιά». Όλα ήταν εύκολα για τη Σολέτα ώσπου έφυγε ο βασιλιάς για το μεγάλο του ταξίδι και της άφησε μια ακόμη μεγαλύτερη κληρονομιά, το βασίλειο του. Όμως για να κερδίσει αυτή την πολύτιμη θέση, η Σολέτα έπρεπε να «αποδείξει την αξία της». Πως; Να περάσει μια δύσκολη δοκιμασία. Κι αν δεν την περνούσε θα χρειαζόταν οι σοφοί να επιλέξουν κάποιον άλλον για τον θρόνο.

Ο γρίφος ήταν δύσκολος:

«Όποιος βασιλιά θε να γενεί, πρέπει στα δύσκολα άκρη να βρει

και το παλάτι μας το ακριβό να κάνει μια νύχτα να λάμπει σαν τον ήλιο τον χρυσό».

Θα έβρισκε τη λύση η βασιλοπούλα; Πως θα κατάφερνε να λάμψει ολόκληρο το παλάτι;

Δεν είχε πολλά περιθώρια για λάθη. Ωστόσο έκανε αρκετά. Ώσπου η λύση ήρθε σχεδόν από μόνη της, από την καλοσύνη της καρδιάς. Από το σημείο απ’ όπου έλαμπε η γλυκιά Σολέτα.

Ένα παραμύθι, νοσταλγικό στο ύφος του με εξίσου όμορφες και νοσταλγικές εικονογραφήσεις της Σάντρα Ελευθερίου. Εικόνες που απεικονίζουν τον απαλό τρόπο που αφηγείται η ιστορία καθώς το διαβάζει κανείς δυνατά. Άλλωστε μόνο έτσι θα έπρεπε να διαβαστεί ένα παραμύθι, με παρέα και αγκαλιά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.