Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία στο κατώφλι (Ο μαγικός καθρέφτης)

Ο μαγικός καθρέφτης

Συγγραφέας: Μαριαλένα Σπυροπούλου

Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Επίμετρο: Θανάσης Χατζόπουλος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

«Ο μαγικός καθρέφτης» είναι μια έμμετρη αφήγηση για τη σύλληψη ενός μωρού και για τους πρώτους μήνες της ζωής του, όπου όλα καθρεφτίζονται μέσα από τα μάτια της στοργικής μαμάς. Το κείμενο επιχειρεί με γλαφυρό τρόπο να περιγράψει τις πρώτες στιγμές στην κοιλιά της μάνας.

«Εννιά μήνες η σκόνη χόρευε έναν χορό από παλιές σκιές του σύμπαντος. Και εσύ σιγά σιγά, σαν ένας μικρός θεός, έπαιρνες με τα χεράκια σου τη σκόνη των αστεριών και την έκανες σώμα».

Όσο μεγαλώνει το μωρό, ο μαγικός καθρέφτης έχει τη δυνατότητα να κατοπτρίζει την εικόνα του μωρού και συγχρόνως εξηγεί τι βλέπει.

«Σγουρά μαλλιά για κλαδιά. Και δύο χελιδόνια για φίλημα. Σπίθες πετάνε τα μάτια μου, γεμάτα από ζωή».

Ρωτάει το παιδί αν είναι αυτός. Είναι όντως η αντανάκλαση της αγάπης της μαμάς του; Είναι όντως ένας πειρατής, ένας θαλασσοπόρος, ένας ποιητής; Ώσπου μεγαλώνει και αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να σπάσει τον καθρέφτη. Δεν τον έχει ανάγκη πια. Γνωρίζει ποιος είναι.

Τότε ξεχύνονται οι εικόνες που έπλασε η μαμά του για εκείνον. Όλοι οι φόβοι και όλες οι αγάπες. Είναι ελεύθερο να πλάσει την εικόνα του όπως θέλει, μέσα από τα μαγικά μάτια της μαμάς. Τα μάτια τα οποία τον αγκαλιάζουν και τον οπλίζουν με δύναμη και αυτοπεποίθηση.

«Ο μαγικός καθρέφτης» της Μαριαλένας Σπυροπούλου είναι γραμμένο με ευαισθησία και τρυφερότητα. Από τις πρώτες ποιητικές λέξεις συγκινεί και παρακινεί τον αναγνώστη να εισχωρήσει στην ιερή και άκρως μαγική σχέση ανάμεσα ενός μωρού και μιας μητέρας. Το κείμενο είναι λιτό και αλληγορικό ενώ η υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη απεικονίζει την τρυφερότητα του κειμένου με την κατάλληλη αρμονία. Με χρώματα σκοτεινά και παστέλ, σαν να ανακαλύπτεται σιγά σιγά το φως. Αφιερωμένο στην Ήβη. Είναι ένα στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.