Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία στο κατώφλι (Η μαγική πυξίδα)

 

Η μαγική πυξίδα

Συγγραφέας: Πολ Μακάρτνεϊ

Εικονογράφηση: Κάθριν Ντερστ

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Όσοι έχουμε τραγουδήσει τους στίχους του “Yellow Submarine”, του διάσημου τραγουδιού των Beatles, γνωρίζουμε ότι ο Πολ Μακάρτνεϊ διαθέτει το χιούμορ και τη φαντασία να αγγίξει παιδικές ψυχές μέσω της μουσικής. Πλέον στα 77 αποφάσισε να γράψει κι ένα παιδικό βιβλίο. Ο τίτλος στα αγγλικά είναι “Hey, Granddude!” μιας κι έτσι τον φωνάζουν τα οχτώ εγγόνια του. Ο «Αρχηγός» όπως τον αποκαλούν τα τέσσερα εγγόνια του βιβλίου, μιλά για μια μαγική πυξίδα η οποία θα σώσει τα παιδιά από την πλήξη μιας βροχερής ημέρας. Πώς; Ο πολύ εφευρετικός παππούς θα τους δείξει διαφορετικά καρτ ποστάλ και με ένα κούνημα της μαγικής πυξίδας θα μεταφέρει τη Λούσι, τον Τομ, την Εμ και τον Μπομπ μαζί του σε μια ονειρεμένη παραλία. Θα κάνουν μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά. Θα λιαστούν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό. Όλα θα είναι υπέροχα και όπως τα ονειρεύονται. Ώσπου θα τους επιτεθούν μια πλειάδα από κατακόκκινα καβουράκια! Όμως δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν γιατί «ο Αρχηγός» ή ο παππούς της περιπέτειας, θα τους μεταφέρει με τη μαγική πυξίδα στην Άγρια Δύση. Κι εκεί θα μοιάζουν όλα τέλεια, καλπάζοντας πάνω σε καθαρόαιμα άλογα, απολαμβάνοντας τη φύση της ερήμου. Ώσπου θα συναντήσουν άλλον έναν κίνδυνο. Όμως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία όσο υπάρχει η μαγική πυξίδα του Αρχηγού!

Και κάπως έτσι συνεχίζεται η ιστορία φαντασίας η οποία συνοδεύεται από υπέροχες εικόνες της Κάθριν Ντερστ, γεμάτες λεπτομέρειες κάθε απίθανης στιγμής, και κρατώντας την ίδια χαριτωμένη διάθεση του κειμένου.

Ο πλούτος της ιστορίας βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη διάθεση. Στην όρεξη κάθε γιαγιάς και παππού να ομορφύνουν τη ζωή των εγγονών τους. Να χρωματίσουν τη φαντασία τους με περιπέτειες, ιστορίες, στιγμές γέλιου και παιχνιδιού. Γιατί το παιχνίδι της μαγικής πυξίδας μπορεί να το παίξει κάθε παππούς με τα εγγονάκια του. Κάθε μπαμπάς με το παιδί του. Είναι η δύναμη του μυαλού που μεταφέρει το παιδί από ένα μουντό δωμάτιο σε μια πολύχρωμη χώρα.

Και μόνο για αυτή την προσπάθεια να μετατρέψει τη διάθεση των παιδιών σε κάτι που θα προκαλέσει γέλιο και αγωνία, χαρά και χοροπηδηχτά, ο Σερ Πολ έχει καταφέρει τον στόχο του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.