Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Η Ξένη στον Ρήνο)

Τίτλος: Η Ξένη στον Ρήνο

Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

 

Δεν πρόλαβα να κατηφορίσω και να περάσω ανάμεσα από την πυκνή βλάστηση, με τα αγριόχορτα να είναι πάνω από το ύψος μου, όταν από πίσω μου ακούστηκε βουητό. Έστρεψα το κεφάλι και είδα τον χείμαρρο να έρχεται καταπάνω μου. Με όση δύναμη μου απέμενε προσπάθησα να τρέξω. Στα πρώτα δέκα μέτρα ένιωσα ξαφνικά να παραπατώ και να κουτρουβαλώ. Το σώμα μου γλίστρησε με ταχύτητα στη μουσκεμένη πρασινάδα και έσκασε στο πλημμυρισμένο μονοπάτι. Ωστόσο το βουητό πίσω μου δυνάμωνε. Καταλάβαινα πως ο όγκος του νερού θα με άρπαζε, ενώ το υπόκωφο μουρμουρητό του Ρήνου μού τρυπούσε τα αυτιά. Μάλιστα, κάποια στιγμή είμαι σίγουρη πως τον άκουσα να τραγουδά: «Ξένη, Ξένη, είσαι ξένη. Σαν σε αρπάξω, ποιος θα ψάξει μία ξένη; Ποιος θα θέλει να τη βρει;»

Η Ξένη στον Ρήνο είναι το νέο βιβλίο της εκπαιδευτικού και συγγραφέα Έλενας Αρτζανίδου. Η Ξένη είναι και αισθάνεται ό,τι λέει το όνομά της, «ξένη». Παιδί μονογονεϊκής οικογένειας μεταναστών, μένει με την μαμά και την γιαγιά της σε ένα πανέμορφο χωριό του Κιλκίς, μέχρι που η οικονομική κρίση αναγκάζει την μαμά της να επιστρέψει στην χώρα όπου γεννήθηκε προκειμένου να βρει δουλειά. Η Ξένη πρέπει να την ακολουθήσει λίγο αργότερα...Μαμά και Ξένη ζουν πλέον στην Γερμανία. Γνώριμη πατρίδα για την μαμά, ξένη τόπος για την Ξένη.

Εκεί η Ξένη δεν περνά καλά...της λείπουν το χωριό, οι φίλοι, η αγαπημένη της γιαγιά. Μέχρι που μαθαίνει το μυστικό. Ένα μυστικό που μέσα στην ήδη δύσκολη ψυχολογική της κατάσταση, ταράζει την ίδια της την ύπαρξη και τις μέχρι τότε σταθερές της. Η Ξένη αποφασίζει να φύγει. Να φύγει για να αντιμετωπίσει το μυστικό, να επιστρέψει στην πατρίδα της, να βρει την ευτυχία, να κυνηγήσει τελικά χίμαιρες.

Το μυθιστόρημα της Έλενας Αρτζανίδου κινείται σε δύο επίπεδα. Εναλλάσσονται οι αφηγήσεις της Ξένης και της μαμάς της. Η απλοϊκή και αγνή σκέψη ενός παιδιού που αποφασίζει να φύγει, όχι για να εγκαταλείψει την μαμά της αλλά για να της προσφέρει μια καλύτερη ζωή, παρέα με έναν αδέσποτο σκυλάκο και έναν σκίουρο. Η προσωπική τραγωδία μιας μαμάς που κατάφερε να επιβιώσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, που πήρε την ζωή στα χέρια της από πολύ νωρίς αλλά που ξέχασε να ακούσει την κόρη της. Ο Ρήνος, ο κουβαλητής ποταμόπλοιων, αγαθών και ονείρων. Ένα μικρό διαμέρισμα στο Ντίσελντορφ γεμάτο με τα υπάρχοντα μια σερβιτόρας, την κούραση και τις ελπίδες της.

Το βιβλίο αυτό εμπεριέχει μυστήριο, κρατάει τον έφηβο αναγνώστη του σε εγρήγορση αλλά παράλληλα καταδύεται στην ανθρώπινη ψυχή. Μιλάει με αμεσότητα για προσδοκίες, ματαιώσεις, εγκατάλειψη, μετανάστευση, πόνο και νοσταλγία για ό,τι αφήσαμε πίσω μας. Αγγίζει την εφηβική ψυχή με δυναμισμό αλλά και με ευαισθησία. Φέρνει στο προσκήνιο τις «παράπλευρες» απώλειες της οικονομικής κρίσης. Μας υπενθυμίζει ότι τελικά, οι απώλειες αυτές είναι τόσο δραματικές και ισχυρές που σε προσωπικό επίπεδο να υπερτερούν σε ισχύ από την ίδια την κρίση. Η Ξένη και η μαμά της θα μπορούσαν να είναι εγώ, εσύ, ο καθένας μας.

Η Ξένη στον Ρήνο ανήκει στην σειρά Ξινόμηλο και προτείνεται για ηλικίες 11 ετών και άνω. Επίσης, προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.