Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Ο μικρός πρίγκιπας)

Συγγραφέας: Στέλλα Στεργίου

Τίτλος: Ο Μικρός Πρίγκιπας

Εκδόσεις: Polaris

 

O Mικρός Πρίγκιπας είναι από πιο πολυδιαβασμένα κι αγαπημένα βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλο που θεωρείται παιδικό βιβλίο, στο κείμενο του ο αναγνώστης βρίσκει ουσιαστικές παρατηρήσεις για την ανθρώπινη φύση και τη ζωή. Αυτή του η ιδιαιτερότητα είναι που καθιστά το συγκεκριμένο έργο ταιριαστό για κάθε ηλικία. Φράσεις που περιλαμβάνονται στο έργο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερί όπως: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά», η «η ουσία είναι αόρατη για τα μάτια», «ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό σε σένα» είναι αναγνωρίσιμες ακόμα και από αυτούς που δεν έχουν διαβάσει ποτέ το βιβλίο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως από το 1943, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, μέχρι και σήμερα το βιβλίο έχει κάνει εκατομμύρια ανατυπώσεις, έχει μεταφραστεί σε πάμπολλες γλώσσες, έγινε ταινία για τον κινηματογράφο και μεταφέρθηκε στο θέατρο ακόμα και ως όπερα. Κυκλοφορεί ως εικονοβιβλίο, διαδραστική εφαρμογή, εικονογραφημένο βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά, αλλάζοντας μέσα στα χρόνια μορφές και τρόπους συνδιαλλαγής με τους αναγνώστες του.

Ο Μικρός Πρίγκιπας των εκδόσεων Polaris είναι ακόμα ένα τέτοιο τολμηρό εγχείρημα. Πρόκειται, για ένα graphic novel. Άλλωστε, ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια πια συναντά κανείς έργα μεγάλων συγγραφέων σε μορφή κόμικ, απόδειξη πως μια νέα τάση στον χώρο των βιβλίων έρχεται να κατακτήσει και την ελληνική αγορά.

Η Στέλλα Στεργίου, εικονογράφος και δημιουργός κόμικ, μας αφηγείται πιστά τις περιπέτειες του μικρού πρίγκιπα, παραλείποντας μόνο το κομμάτι με τον βόα και το καπέλο. Καταφέρνει να μας κάνει να διαβάσουμε ξανά την ιστορία μέσα από στιγμιότυπα και σκηνές που εστιάζουν στις εκφράσεις, τα συναισθήματα και τις λεπτομέρειες. Οι εικόνες της είναι καλαίσθητες και κερδίζουν τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή, προσφέροντάς του μια νέα οπτική.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως το εγχείρημά της δεν ήταν καθόλου εύκολο, κι αυτό γιατί τα σχέδια του συγγραφέα είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα και αποτυπωμένα βαθιά μέσα σε όλους μας. Κι, όμως, τα καταφέρνει και με το παραπάνω χαρίζοντάς μας ένα βιβλίο υψηλής αισθητικής, που δεν αφορά μόνο τους λάτρεις του είδους.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.