Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Μαρίνα Φραγκεσκίδου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αποκτήσατε τον τίτλο του ορκωτού ελεγκτή. Είστε και συγγραφέας. Αριθμοί και λέξεις . Ποιος κερδίζει την μάχη;

Με διαφορά οι λέξεις. Δεν τίθεται καν θέμα μάχης. Η καριέρα μου στους αριθμούς έγινε μιας και δεν μπορούσα να κάνω από μικρή την επανάσταση μου. Κάπως έτσι σπούδασα σε μια σχολή που είχα περάσει και συνέχισα, καθώς θεωρούσα πως αυτό που θέλει ο άνθρωπος είναι ένα καλό μισθό. Λίγο πριν τα 30 επαναπροσδιόρισα τα θέλω και τις ανάγκες μου και επιτέλους έκανα την επανάσταση μου! Και σήμερα μπορώ να πω πως ασχολούμαι με κάτι που δίνει χαρά και ενίοτε και μισθό!

Η κιθάρα που παίζετε γιατί είναι κουτσή;

Γιατί σε μια στιγμή μεγάλου ενθουσιασμού και ανυπομονησίας έχασε τη μια της χορδή. Και έμεινε κουτσή. Ευτυχώς, μέσα από την περιπέτεια της μαθαίνει να είναι μια ευτυχισμένη, κουτσή, κιθάρα. Γιατί στη ζωή οφείλουμε να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας, όπως κι αν είναι αυτός.

Από πού εμπνευστήκατε την ιστορία;

Ένα πρωί, ακούγοντας το ομώνυμο τραγούδι, και έχοντας διανύσει μια δύσκολη περίοδο γεννήθηκε η Ρουζ, η κουτσή κιθάρα. Για να με μάθει πως το σημαντικότερο στη ζωή είναι να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις όπως έρχονται, έχοντας δίπλα μας φίλους καλούς, ανθρώπους που ξέρουν να μας αγαπούν για όσα κρύβει η καρδιά μας. Και κυρίως τη σημασία του να αγαπάμε εμείς εμάς, έτσι όπως ακριβώς είμαστε.

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να γράψετε ένα βιβλίο;

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Εξαρτάται από την λαχτάρα και την έμπνευση πολλές φορές. Υπάρχουν ιστορίες μου που τις έχω τελειώσει μέσα σε δυο μέρες, θεατρικά που πήραν τρεις μήνες, άλλα τέσσερα χρόνια. Έχω ένα μυθιστόρημα ανοιχτό από το 2013 και νιώθω πως ακόμα δεν μπορώ να το ολοκληρώσω, παρόλο που έφτασα στον επίλογο. Παίζουν ρόλο διάφορα πράγματα, από την καθημερινότητα μέχρι και την ωριμότητα που χρειάζεται το κάθετι.

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός / γονιός για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία;

Να διαβάζει ο ίδιος. Κυρίως. Αν δεν έχουν ερεθίσματα τα παιδιά από τους γονείς και τους δασκάλους τους πως είναι δυνατόν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο; Αν οι γονείς αφιερώνουν χρόνο διαβάζοντας και τα παιδιά έχουν αυτή την εικόνα, αν προσφέρονται βιβλία στα παιδιά από άτομα του περιβάλλοντος τους τότε είναι αποκλειστικά στην κρίση των ιδίων αν θα αγαπήσουν ή όχι το βιβλίο.

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

Ναι. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία για τον ρατσισμό, την προσφυγιά και το σχολικό εκφοβισμό. Κάθε άνθρωπος επηρεάζεται με όλα όσα διαδραματίζονται δίπλα μας, πόσο μάλλον οι συγγραφείς. Έχουμε καθήκον να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να τους μεταφέρουμε την αλήθεια του κόσμου. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω των παραμυθιών.

 

Ποιο θεωρείτε καλό παιδικό βιβλίο;

Εκείνο που θα θελήσει ένα παιδί να το διαβάσει ξανά και ξανά. Αυτή είναι η επιτυχία ενός βιβλίου.

 

Έχετε ήδη κάποια καινούρια ιστορία στο μυαλό σας;

Το μυαλό μου έχει πολλές ιστορίες το θέμα είναι να καταλήξουν στο χαρτί. Για την ώρα ανυπομονώ να εκδώσουμε το δεύτερο παιδικό μου βιβλίο. Αναμένουμε το πότε.

 

Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Είχα τελευταία αυτήν την κουβέντα με μια φίλη μου, η οποία είναι έγκυος. Είχαμε πάει σε ένα βιβλιοπωλείο και της έλεγα να αγοράσει βιβλία για το αγέννητο παιδάκι της. Μου ήταν αδιανόητο ότι έπρεπε να της εξηγήσω το γιατί. Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε μια συζήτηση για την ηλικία που έρχονται σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία. Τελικά, θεωρώ πως δεν υπάρχει ηλικία. Και πάλι εξαρτάται από το γονιό. Τα δικά μου τα παιδιά είχαν βιβλία με το που γεννήθηκαν. Δεν είναι ότι τους διάβασα και τον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι πριν σαρανταρίσω αλλά είχαμε ήδη στη βιβλιοθήκη μας διάφορα παιδικά βιβλία: πάνινα βιβλία, βιβλία με ζωάκια, χρώματα κλπ. Δεν το σκέφτηκα για να το κάνω. Απλά πηγαίνοντας σε βιβλιοπωλεία αγόραζα, όπως επίσης μου έφερναν δώρο και φίλοι μου. Αυτό που έκανα λοιπόν προς την δικιά μου φίλη ήταν άδικο. Δεν μπορώ να πείσω έναν άνθρωπο που δεν διαβάζει βιβλία ότι τα παιδιά είναι όμορφο να διαβάζουν βιβλία από νωρίς. Δεν έχει λοιπόν πρέπει. Αν οι γονείς θελήσουν θα βρεθεί τρόπος.

 

Πιστεύετε ότι το σχολείο προωθεί τη λογοτεχνία ή μήπως την καταδικάζει;

Έχει τόσες ελλείψεις το δημόσιο σχολείο που η λογοτεχνία έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό εισπράττω. Είναι καθαρά θέμα τύχης, αν η δασκάλα ή η φιλόλογος αγαπά τα βιβλία τότε θα το μεταφέρει και στους μαθητές.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.