Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Κωνσταντίνα Αρμενιάκου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Είστε νηπιαγωγός. Η επαφή με τα παιδιά σας βοηθάει στην άντληση ιδεών για τη συγγραφή παραμυθιών;

Σίγουρα. Η καθημερινή επαφή με τα παιδιά είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Μια απορία, μια χαριτωμένη «ατάκα», ένα αστείο, ένας προβληματισμός, μπορεί να γίνουν η αρχή μιας ιστορίας.

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μία ιστορία; Να το διδάξει ή να το διασκεδάσει;

Πιστεύω πώς τα παιδιά αναζητούν στις ιστορίες ότι και οι ενήλικες αναγνώστες: το ταξίδι! Το πέρασμα σε έναν φανταστικό χωρο-χρόνο, την ταύτιση με τον ήρωα, τη δυνατότητα να «ζήσουν» κάτι διαφορετικό. Από κει και πέρα, όλα τα ταξίδια και μας μαθαίνουν κάτι και μας διασκεδάζουν.

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Πιστεύω ότι κάποιος γεννιέται με δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να ανακαλύψει και στη συνέχεια να καλλιεργήσει. Οπότε συγγραφέας και γεννιέσαι και γίνεσαι, δε φτάνει μόνο το ταλέντο, χρειάζεται πολλή δουλειά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση ή ρητό;

Η πιο αγαπημένη μου φράση (γιατί έχω πολλές !) είναι του Νίκου Καζαντζάκη, από το βιβλίο του Ασκητική και αποτελεί για μένα πυξίδα ζωής: «Είμαι ένα πλάσμα εφήμερο, αδύναμο, καμωμένο από λάσπη κι ονείρατα. Μα μέσα μου νογώ να στοβιβλίζουνται όλες οι δυνάμες του Σύμπαντου. Θέλω μια στιγμή, προτού με συντρίψουν, ν’ανοίξω τα μάτια μου και να τις δω. Άλλο σκοπό δε δίνω στη ζωή μου.»

Θα αλλάζατε κάτι σε κάποιο από τα βιβλία σας αν το γράφατε ξανά;

Δε νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι σε κάποιο από τα βιβλία μου. Είναι κείμενα που έγραψα σε μια δεδομένη στιγμή, με τα ερεθίσματα, την ωριμότητα και τη ματιά στα πράγματα, που είχα τότε. Ίσως σήμερα, επειδή έχω σίγουρα αλλάξει, με εμπνέουν άλλα πράγματα και βιώνω μια διαφορετική πραγματικότητα, να τα έγραφα με ένα διαφορετικό τρόπο ή να μην επέλεγα αυτά τα θέματα.

Ταυτίζεστε με τους ήρωες των βιβλίων σας;

Δεν θα έλεγα ότι ταυτίζομαι αλλά ζω μαζί τους για πολύ καιρό, ώσπου να ολοκληρώσω την ιστορία, οπότε αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μου και τους «δανείζω» συχνά τις δικές μου ελπίδες και επιθυμίες, τους δικούς μου φόβους ή τα δικά μου όνειρα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Πρώτα απ’ όλα θα συμβούλευα ένα παιδί να γίνει αυτό που πραγματικά θέλει και αν αυτό είναι να γίνει συγγραφέας, τότε θα πρέπει πριν γράψει να διαβάσει πολύ κι αφού γράψει να μη διστάσει να σβήσει πολύ.

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

 

Ασφαλώς. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των παιδικών βιβλίων ασχολείται με τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα, τη μετανάστευση, το σχολικό εκφοβισμό και την απώλεια.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτήν την εποχή;

Αυτή την εποχή προσπαθώ να ολοκληρώσω κείμενα που γράφω τον τελευταίο καιρό (δηλαδή διαβάζω, σβήνω, διορθώνω, ξαναγράφω) και να ξεκινήσω ένα βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά, στόχο που διαρκώς αναβάλλω. Ετοιμάζω ένα καινούριο εκπαιδευτικό βιβλίο με φύλλα εργασίας για το νηπιαγωγείο με τη φίλη και συνάδελφο Ευθυμία Ανδριώτη, το οποίο θα κυκλοφορήσει το Μάιο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

 

Να διαβάσω πιο πολύ, να γράψω πιο πολύ, να χαμογελάω πιο πολύ, να ζήσω πιο πολύ!

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.