Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Δόξα Κωτσαλίδου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Η επαφή σας με τα παιδιά του νηπιαγωγείου σας βοηθάει στην άντληση ιδεών για ιστορίες;

Υπήρξα 20 χρόνια νηπιαγωγός και πράγματι, τα παιδιά αποτελούν μια μαγική και ανεξάντλητη πηγή για έναν συγγραφέα. Η θεματολογία όμως των ιστοριών μου πηγάζει από τα κοινωνικά φαινόμενα που με κεντρίζουν, με δονούν και με αγανακτούν.

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μία ιστορία; Να το διδάξει ή να το διασκεδάσει;

Τα παιδιά ζητούν τη διασκέδαση πρωτίστως. Όμως αντιλαμβάνονται μέσα στην πλοκή της κάθε ιστορίας και το οποιοδήποτε νόημα, συζητούν γι’ αυτό, καταθέτουν τις απόψεις τους και έτσι μαζί με την ευχαρίστηση, προκύπτουν και τα μηνύματα της κάθε ιστορίας.

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Η προσωπική μου άποψη είναι κάπου στη μέση: σίγουρα χρειάζεται να έχει κάποιος ταλέντο και έφεση προς το γράψιμο, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Για να αναδειχθεί μια γραφή ως λογοτεχνική, χρειάζεται πολλή καλή γνώση της γλώσσας, των εκφραστικών μέσων, της δημιουργικής γραφής κ.λπ. χρειάζεται δηλαδή και μαθητεία και εμβάθυνση.

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα μέσο για την ανάδειξη του βιβλίου γενικά;

Το διαδίκτυο είναι δίκοπο μαχαίρι! Από τη μια μεριά όντως αποτελεί ένα μέσο για την ανάδειξη του βιβλίου, αλλά από την άλλη, έχει γοητεύσει τόσο πολύ τα παιδιά, που προτιμούν να περνούν την ώρα τους «σερφάροντας», παρά να διαβάζουν. Και η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, και θα φανεί δυστυχώς στα επόμενα έτη.

Ετοιμάζεται κάποιο καινούριο βιβλίο αυτήν την εποχή;

Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το καινούργιο μου παραμύθι, από τις εκδόσεις Γράφημα, με τίτλο: Ο γύρος του κόσμου με μια βαλίτσα. Μέσα από το μαγικό ταξίδι της βαλίτσας και τη φανταστική πλοκή της ιστορίας, θα φανούν και οι δυο πλευρές της ζωής: η χαρούμενη και η λυπημένη και θα τεθεί ένα δίλημμα στα παιδιά… πώς θέλουν τη ζωή τους!

Ταυτίζεστε με τους ήρωες των βιβλίων σας;

Ποτέ! Όταν γράφω μια ιστορία, δεν μπερδεύω τον εαυτό μου καθόλου. Καταθέτω την φαντασία μου, την ιδεολογία μου, αλλά δεν ταυτίζομαι. Δεν μου αρέσουν οι κρυφο-βιογραφικές γραφές. Προτιμώ τις κοσμικές!

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

Σχεδόν με όλα. Ακόμα κι αν έχω καιρό να τα διαβάσω, πολλές φορές δακρύζω και αυτό μου αρέσει πολύ και με ισχυροποιεί σε αυτό που κάνω.

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

 

Βεβαίως και την επηρεάζουν. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στα σύγχρονα φαινόμενα. Τότε θα γράφουμε για μια άλλη εποχή και για κάποια άλλα «ανύπαρκτα» παιδιά. Στις ιστορίες μου μιλώ για τη μοναξιά, τη φιλία, τους φόβους, την προσφυγιά, τη διαφορετικότητα, την αγάπη και την αποδοχή, την υπομονή και την εργατικότητα, την ευγένεια κ.λπ. Όλα αυτά, κατά την άποψή μου, ενδιαφέρουν τα παιδιά της εποχής μας, κι όχι ο κακός ο λύκος κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

 

Εσείς με τι κριτήρια θα αγοράζατε ένα παιδικό βιβλίο για να το κάνετε δώρο σε ένα παιδί;

 

Πριν αγοράσω ένα παιδικό βιβλίο, κάθομαι πολλή ώρα στο βιβλιοπωλείο και το ξεφυλλίζω (εάν είναι μικρό, το διαβάζω όλο). Προσέχω εάν είναι καλογραμμένο και όχι κουραστικό ή κραυγαλέο και τα μηνύματα που εκφράζει. Πολλά βιβλία υποτιμούν τα μικρά παιδιά και έχω παρατηρήσει πολλές φορές ότι είναι γραμμένα με προχειρότητα και καθόλου αισθητική. Άλλα πάλι είναι πολύ διδακτικά. Όλα αυτά, τα προσέχω πριν αγοράσω ένα βιβλίο.

 

Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος συγγραφής πχ: διήγημα, βιογραφία, ποίηση, σενάριο;

 

Στο μέλλον ίσως ασχοληθώ με διηγήματα για μεγαλύτερες ηλικίες, με φιλοσοφική και ψυχολογική βάση. Προς το παρόν είναι ταγμένη στα μικρά παιδιά και σε αυτά που θέλω να μοιραστώ μαζί τους!

 

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Τι εύχεστε στα παιδιά και στους μεγάλους ;

 

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο Υγεία, Αγάπη και αμέτρητα Χαμόγελα! Να ζούμε όλοι μέσα στην Αλήθεια, να την αντέχουμε και να αγωνιζόμαστε για μια ζωή γεμάτη Αγάπη και Καλοσύνη!!!!

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.