Μας στοίχισε την φετινή σαιζόν η προχειρότητα και η αντιμετώπιση του Τουρισμού, γράφει η Ευτυχία Σταθοπούλου

Τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σαιζόν αν και ήταν εξαρχής ορατά, εν τούτοις φαίνεται να μας στοίχισαν αρκετά εξαιτίας την κακής περσινής εικόνας μας και φυσικά της αργοπορίας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Παρά το γεγονός πως φέτος υπήρχε τάξη στο νησί και τίποτα δεν θύμιζε την περσινή εικόνα, αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώθηκε στα νούμερα των αφίξεων.


Τα "last minute" άργησαν ακόμα και αυτά, αφού έφτασε Σεπτέμβρης για να δούμε κάποια καλά σχετικά νούμερα. Οι λόγοι ευνόητοι. Ιούνιος , Ιούλιος, Αύγουστος οι κορυφαίοι μήνες του καλοκαιριού έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα με χαμηλές τιμές. Ας φανταστούμε λοιπόν πόσο χαμηλά έπεσαν οι τιμές τον Σεπτέμβριο.
Τα παραπάνω γεγονότα δεν φάνηκαν μόνο στους τζίρους των ξενοδοχείων αλλά και των καταστημάτων. Δύσκολος και ο χειμώνας δηλαδή που έρχεται. Μάλιστα από συζητήσεις που είχαμε με ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης μας, δεν ήταν λίγες οι μέρες που άνοιγαν το ταμείο τους ... το απόγευμα. «Ούτε σεφτέ δεν κάναμε σήμερα» , είναι η φράση που άκουγες συχνά πυκνά.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα διαβάζουμε συνεχώς προτάσεις των «φοβερών» οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό. Αν προσθέσουμε και τα τραγικότατα λάθη στο προσφυγικό , τότε για ακόμα μία φορά θα μιλήσω για «μαθητευόμενους μάγους», ανθρώπους άσχετους με τον τουρισμό που οι προτάσεις τους δείχνουν πλήρη ανευθυνότητα και απομάκρυνση από την πραγματικότητα.
Τρανό παράδειγμα είναι πως την στιγμή που η Κως βιώνει μία κακή οικονομική χρονιά με βασική αιτία το προσφυγικό και τις κακές εικόνες του 2015 εμείς συζητάμε για τέλη διανυκτέρευσης (!). Κανένας φυσικά δεν αναλογίζεται πόσες θέσεις εργασίας ανοίγουν κάθε χρόνο στον τουρισμό και πόσες άλλες έχουν κλείσει , στα χρόνια του μνημονίου.(σε αναμονή να το σκίσουμε είμαστε ακόμα;)
Αντί λοιπόν να υπάρχουν πολιτικές στήριξης και φορό- ελάφρυνσης του τουριστικού προϊόντος, εδώ στην Ελλάδα πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Ότι πάει καλά να το φορολογήσουμε κι άλλο.
Λίγες μέρες μένουν για να φύγει η σαιζόν , ας δούμε τις όποιες αργοπορίες έγιναν φέτος και ας στηρίξουμε περισσότερο την παρουσία μας στις εκθέσεις όλοι μαζί. Να πείσουμε δηλαδή, γιατί ούτε αυτό καταφέραμε. Ας αποφύγουμε τον επιμερισμό ευθυνών που είναι χάσιμο χρόνου τελικά.
Να αποφύγουμε ακόμα μία κακή χρονιά, με αισιόδοξα μηνύματα προς τα έξω.

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 4 χρόνια kos

    οι ευθυνες πρεπει να επιμεριστουν γιατι ανθρωποι καταστραφηκαν απο τα λαθη πολλων και πρεπει να ακουστουν

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.