Ο πρώτος Εκκλησιαστικός χάρτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωου και Νισύρου σε επιμέλεια A.Χατζημιχαήλ και φωτογραφίες Β.Σαρούκου και Σ.Καραγιάννη

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και με δαπάνη της Ιεράς Μητροπόλεως, δημιουργήθηκε και παραδόθηκε ο πρώτος εκκλησιαστικός χάρτης για την Κω και τη Νίσυρο.

Ο νέος χάρτης στηρίχθηκε στο υπόβαθρο του πολιτικού χάρτη των εκδόσεων SKY-TERRAIN, ο οποίος είναι ο πιο πλήρης χάρτης της Κω, αφού είναι πεζοπορικός και για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε η πλέον σύγχρονη χαρτογραφική τεχνολογία G.I.S. με τη χρήση επιτόπιου G.P.S.. Η κλίμακα που επιλέχθηκε είναι 1:45.000 για την Κω και 1:20.000 για τη Νίσυρο.

Ο νέος χάρτης, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι είναι τρίγλωσσος, στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά, εκτός από τις ακριβέστατες τοποθετήσεις όλων των Ιερών Ναών, των εξωκκλησίων και των διαφόρων μνημείων.
Επίσης περιλαμβάνει καταλόγους των παρεκκλησίων και εξωκκλησίων που ανήκουν σε κάθε ενορία, ενώ έχει ξεχωριστά υπομνήματα για την Παλαιά Πόλη της Κω, το Μανδράκι της Νισύρου, τις Βασιλικές της Κω, καθώς και κάποιες πληροφορίες για το παρελθόν και το παρόν των δύο νησιών.

1Για την έκδοση του χάρτη αποφασιστική ήταν η βοήθεια πολλών συμπατριωτών μας και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες και το χρόνο τους για την άρτια και έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Τη γενική επιμέλεια είχε ο μαθηματικός κ. Ανδρέας Χατζημιχαήλ. Την τοποθέτηση των Ιερών Ναών, ενοριακών και μη, έκανε ο κ. Μιχαήλ Δανελάκης για την Κω και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Καλλιστής για τη Νίσυρο. Ειδική επιμέλεια στο χάρτη είχαν οι κύριοι Ξενοφών Φανουρίου, Αθανάσιος Μουστάκης και Δημήτρης Τσουλάτος.

Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κ. Ισίδωρος Κουτρούλης, ενώ την επιμέλειά του είχε ο κ.Ν. Τσατσαρώνης, συνεργάτης των επιγραφών Κωστογλάκη.
Τα κείμενα συντάχθηκαν από τον κ. Ανδρέα Χατζημιχαήλ και τον κ. Αθανάσιο Μουστάκη, ενώ τη μετάφραση στα Αγγλικά και Ρωσικά ανέλαβαν ο κ. Νικόλαος Ιτσινές και η κ. Giedre Georgiou αντίστοιχα.

Οι φωτογραφίες ήταν του κ. Βαγγέλη Σαρούκου και της κ. Σοφίας Καραγιάννη, ενώ την επιμέλειά τους έκανε ο κ. Ιωσήφ Χατζημιχαήλ.

Η κ. Νένα Φάκου σχεδίασε την παλαιά Κω, ο κ. Πέτρος Χατζηπέτρος μας διέθεσε τους δορυφορικούς χάρτες και το Κέντρο Γραφικών Τεχνών βοήθησε στο χάρτη της Νισύρου.
Ο χάρτης θα διατίθεται δωρεάν από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου στην Κω.

πηγη:agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.