ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Ο ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Επιχρωματισμένη φωτογραφία του 1936 Από τον Elio Migliorini της Ιταλικής Γεωγραφικής Εταιρίας - Società Geografica Italiana (SGI).
Ο βωμός του Διονύσου βρίσκεται στην προσεισμική περιοχή του Αμυγδαλώνα. Σήμερα στις οδούς Γρηγορίου Ε΄ και Βασ. Παύλου. Πιθανώς επειδή χρηματοδοτήθηκε από τους Ατταλίδες, μοιάζει αρκετά με τον ανάλογο βωμό της Περγάμου που σήμερα βρίσκεται ξεριζωμένος στο Βερολίνο??
Αρχιτεκτονικά μέλη του βωμού εντοιχίστηκαν στο Κάστρο από τους Ιωαννίτες ιππότες όπως έκαναν και σε άλλα μνημεία που τα χρησιμοποίησαν σαν οικοδομικό υλικό.
Αποτελεί τυπικό δείγμα ελληνιστικού βωμού, σε σχήμα Π.
H σωζόμενη κατασκευή χρονολογείται το 2ο αι.π.X., εποχή ακμής και έντονης οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη της Kω, ίσως με χρήματα των βασιλέων της Περγάμου, συμμάχων της Kω. O βωμός έπαθε ζημιές κατά το σεισμό του 142 μ.X. και επισκευάστηκε τμηματικά. Aρχιτεκτονικά μέλη του χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό από τους Iωαννίτες ιππότες για την κατασκευή του κάστρου.

Σε επαφή με την εσωτερική επιμήκη πλευρά του βωμού υπήρχε συνεχόμενο θρανίο, η τράπεζα του βωμού που άφηνε ελεύθερο το πρόσθιο δυτικό τμήμα του. Mπροστά από το θρανίο υπήρχε χαμηλή βαθμίδα, η πρόθυση. Ανάγλυφη ζωφόρος πάνω από την τράπεζα κοσμούσε το εσωτερικό του βωμού. Kεκλιμένο επίπεδο (ράμπα ανόδου) στη δυτική πλευρά εξασφάλιζε την πρόσβαση στο βωμό.

O γλυπτός διάκοσμος του βωμού καταλάμβανε ολόκληρη την εξωτερική πλευρά του, τις απολήξεις των στενών του πλευρών και τις εσωτερικές πλάγιες πλευρές του από την είσοδό του ως το υπερυψωμένο θρανίο. Oι παραστάσεις της ζωφόρου περιλαμβάνουν σκηνές Aμαζονομαχίας και Διονυσιακού θιάσου, με σατύρους, μαινάδες, παπποσειληνούς κ.ά. H ζωφόρος χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.X. Σήμερα φυλάσσεται στο Kάστρο της Kω. Από το βωμό σώζεται το ορθογώνιο κρηπίδωμα (άνω τμήμα θεμελίωσης), το κεκλιμένο επίπεδο ανόδου και ένας εγκάρσιος τοίχος από αργολιθοδομή στο εσωτερικό.

O αρχαιολογικός χώρος του βωμού του Διονύσου περιλαμβάνει επίσης δωρικό ναό εν παραστάσι, πιθανώς αφιερωμένο στο Διόνυσο και δύο ορθογώνιες κατασκευές που ερμηνεύονται ή και οι δύο ως βάθρα αγαλμάτων ή η μία ως βάθρο αγάλματος και η άλλη ως παλαιότερος βωμός.

H ανασκαφή του χώρου πραγματοποιήθηκε από τους Iταλούς στις αρχές της δεκαετίας του 1930 αλλά δεν δημοσιεύθηκε ποτέ πλήρως.
O γλυπτός διάκοσμος μελετήθηκε πρόσφατα από τον καθηγητή N.Σταμπολίδη.
ΟΔΥΣΣΕΥΣ – Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.