Κως Τότε και Τώρα: "Σαν σήμερα η τραγωδία που έπληξε την Κω το 1933"

Ο ΙΤΑΛΟΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ CARLO I. MIGLIORINI ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “IL MESSAGGERO DI RODI” ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΩ.

Έχω ασχοληθεί αρκετά με τον σεισμό του 1933 όμως για πρώτη φορά δημοσιεύω ένα τμήμα από το άρθρο του γεωλόγου C. Migliorini. Με τις γνώσεις του ειδικού μας δίνει ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στη προηγούμενη δική μου αναφορά της 17 Απριλίου, είπα ότι η κύρια σεισμική δόνηση, με φαινομενική συνολική διάρκεια 8 δευτερόλεπτων, είχε ξεκινήσει λίγο πριν από τις 8 η ώρα (στις 7,54) στις 23 Απριλίου με μια πολύ ισχυρή κατακόρυφη δόνηση. Αντίθετα με όσα είχα δηλώσει προηγουμένως, όμως, σήμερα πρέπει να προσθέσω ότι την κατακόρυφη φάση προηγήθηκαν ελαφριές κυματοειδείς δονήσεις, απροσδιόριστης διάρκειας, που λίγοι αντιλήφθηκαν, για τις οποίες δεν είχα μάθει ακόμα τη στιγμή που έγραφα την προηγούμενή μου αναφορά. Κατά τη διάρκεια της δυνατής κυματοειδούς φάσης που την ακολούθησε αργότερα η κατακόρυφη, υπήρχε, εκτός από την κύρια κίνηση από ΝΝΑ και ΒΒΔ, και μια άλλη δευτερεύουσα, κάθετη με αυτή – άρα με κατεύθυνση ΔΝΔ - ΑΒΑ Σε μερικά σημεία αυτές οι δυο κινήσεις διαφορετικών κατευθύνσεων, προκάλεσαν και μια άλλη περιστρεφόμενη δίνη που δεν έγινε πλήρως αισθητή και είχε φορά αντίθετη με αυτή των δεικτών του ρολογιού.

Εκτός από την αρχική κυματοειδή κίνηση, η κάθε μεταγενέστερη κίνηση δημιούργησε ειδικά φαινόμενα. Έτσι η κατακόρυφη φάση, πέρα από τις τυπικές ρωγμές στα κτίρια, προκάλεσε την εκκένωση σχεδόν όλων των λεκανών και δεξαμενών νερού· ενώ οι διαφορετικές κατευθύνσεις των κυματοειδών δονήσεων άφησαν φανερά ίχνη στον τύπο των ρωγμών στα κτίρια. Και τέλος, η περιστρεφόμενη κίνηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και τη περιστροφή, χωρίς να γκρεμιστεί, των 4,5ο του αγάλματος της Παναγίας στην εκκλησία του Agnus Dei (Ευαγγελισμός).

Αυτή είναι με λίγα λόγια η περιγραφή της δόνησης για την πόλη της Κω. Πολύ πιο μεγάλη θα ήταν η περιγραφή του συνολικού σεισμού, όλων των φαινομένων δηλαδή, που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση που προκάλεσε τη δόνηση.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΦΟ ΣΚΟΝΗΣ

Χαρακτηριστική και τρομακτική θα πρέπει να ήταν, μεταξύ άλλων, και η προέλαση ενός πυκνού σύννεφου σκόνης που ξεκίνησε από τα ερείπια της πόλης και, παρασυρμένο από τον σιρόκο, προχώρησε προς το λιμάνι: ένα σύννεφο του οποίου προηγήθηκε ένα πυκνό σμήνος τρομαγμένων πουλιών. Και σίγουρα δεν καθησύχασε τους κάτοικους το γεγονός ότι όταν διαλύθηκε αυτό το σύννεφο, εμφανίστηκαν στις πλαγιές και στις κορυφές των βουνών που υψώνονται από την πόλη, κάποιοι κατακόρυφοι σχηματισμοί που στην πραγματικότητα ήταν από τη σκόνη που σηκώθηκε από τις κατολισθήσεις, που όμως οι περισσότεροι στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν ηφαιστειακές αναθυμιάσεις.

Φαινόμενα τα οποία θα προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον, εάν μπορούσαμε να τα επιβεβαιώσουμε όπως η ελάχιστη κλίση προς Ν ή ΝΝΑ που υπέστησαν οι Μιναρέδες, η μικρή ανύψωση της ακτογραμμής, η οποία παρατηρήθηκε από έναν άνθρωπο, έμπειρο γνώστη των θαλάσσιων θεμάτων. Αλλά προς το παρόν πρόκειται βεβαίως για εκτιμήσεις που μόνο με κατάλληλες μετρήσεις με όργανα θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι δεν πρόκειται για απλές παραισθήσεις.

Μετάφραση G. Dillilo. Επεξεργασία κειμένου δική μου.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://wordpress.com/.../kostaskogiopoulos.wordpress.../711

https://kostaskogiopoulos.wordpress.com/...

 


Ανάρτηση στο FB ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.