"Η τελευταία μπλόφα" - Η Ε. Βαρβιτσιώτη μίλησε για το θρίλερ - παρασκήνιο του 2015, το Μακεδονικό, τα μνημόνια,το μεταναστευτικό κ.α. - Κορυφαία ζητήματα στο ΧΑΝΙ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο (ΧΑΝΙ) για το best seller της Ε.Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα»

 

Για το βιβλίο μίλησαν: ο οικονομολόγος Χρήστος Έψιμος, η Αντιδήμαρχος Σ.Βλάχου και η συγγραφέας του βιβλίου Ελένη Βαρβιτσιώτη (δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η καθημερινή»).

Την παρουσίαση συντόνιζε η δημοσιογράφος Σάντυ Λαδικού

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ, Πολύκεντρο Ν.Θαλασσινού και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ της aegeanews.gr:

 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης    Χαρίκλεια Χριστοφή

 

Καθηλωτική ήταν απόψε η παρουσίαση στην αίθουσα του λαογραφικού μουσείου Κω (Χάνι) του best seller της Ελένης Βαρβιτσιώτη & της Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα» Το παρασκήνιο του 2015, Οι Συγκρούσεις, Το Plan B» με άγνωστο παρασκήνιο αλλά και συγκλονιστικά στοιχεία.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ , το Πολύκεντρο Θαλασσινού και οι Εκδόσεις Παπαδοπούλου , στο πλαίσιο των Χειμερινών Ιπποκρατείων.

Για το βιβλίο μίλησαν: ο οικονομολόγος Χρήστος Έψιμος , η ιστορικός – δημοσιογράφος Σέβη Βλάχου και η συγγραφέας του βιβλίου Ελένη Βαρβιτσιώτη , δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Σάντυ Λαδικού.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Θεμέλαρος, ο Έπαρχος Κω Γ. Καμπανής, ο Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Γ. Καλλούδης, η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ Δ. Τελλή και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη για το πως προέκυψε το Μακεδονικό ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ε. Βαρβιτσιώτη.

Στο βιβλίο τους οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρονται στην πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στα όσα υποσχέθηκε τότε για επίλυση του Μακεδονικού ο κ. Τσίπρας. Αλλά και στη συνάντηση που είχε προηγηθεί του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τότε ήταν που ο επικεφαλής της Επιτροπής είχε ζητήσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει πρωθυπουργός, να «κάνει κάτι και εκείνος γι’ αυτούς»… αφού εκείνοι τον βοηθούν τόσο πολύ, έστω κι αν αυτός δεν το συνειδητοποιεί ακόμα. Αναφορά που δίνει την εντύπωση ότι ο Γιούνκερ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να «βάλει πλάτη» στο θέμα των Σκοπίων, έναντι της οικονομικής βοήθειας που του δίνουν οι Ευρωπαίοι. Εξ ου και τα καρφιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Γιούνκερ

Γράφουν στο βιβλίο τους η Ελένη Βαρβιτσιώτη και η Βικτωρία Δενδρινού για τα ραντεβού Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

Οταν τελείωσε η συζήτηση για τα οικονομικά θέματα (σ.σ.: αναφέρεται στο πρώτο ραντεβού Τσίπρα με τη Μέρκελ στο Βερολίνο) ο Τσίπρας έθεσε ένα ζήτημα που ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Από τις 13 Μαρτίου, όταν είχε επισκεφθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, του είχε γίνει ξεκάθαρο μέσω του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ για τους Ευρωπαίους.

Στο τετ α τετ τους στο Berlaymont ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε τονίσει στον Τσίπρα ότι ο ίδιος θα προσπαθούσε να βοηθήσει την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορούσε. Γνωρίζοντας ότι το ΕΣΠΑ είχε παραλύσει, επειδή η χώρα δεν είχε να πληρώσει την απαιτούμενη εθνική συμμετοχή -άλλωστε η Επιτροπή είχε στείλει σχετική προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα από τις 19 Φεβρουαρίου- ο Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι θα βοηθούσε να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Στη συνέχεια μάλιστα του πρότεινε επιπλέον κι ένα καινούργιο αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 35 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, όμως, έπρεπε να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέσα τις επόμενες ημέρες, του τόνισε, κι έβγαλε από την τσέπη του μια λίστα 15 βασικών μεταρρυθμίσεων, για να εξηγήσει στον Αλέξη Τσίπρα ποιες θεωρούνταν σημαντικότερο να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Κατόπιν, κοιτάζοντας τη θέα των Βρυξελλών έξω από το γραφείο του, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έπρεπε να δείξει και αυτή από την πλευρά της αλληλεγγύη με την Ευρώπη. Και ειδικά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς τώρα», είπε, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που γνώριζε το περιεχόμενο της συζήτησης, «αλλά κάνουμε πολλά για σένα. Θέλω να κάνεις κάτι κι εσύ για εμάς. Σε μερικά χρόνια από τώρα θέλω να λύσεις το θέμα της Μακεδονίας. Η Ευρώπη λειτουργεί με συμβιβασμούς και μια λύση στο θέμα της ονομασίας θα ήταν σημαντική για τη σταθερότητα των Βαλκανίων», πρόσθεσε.
«Δεν σε πιστεύω, Αλέξη…»

Εχοντας τα λόγια Γιούνκερ στο μυαλό του, ο Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του Μακεδονικού στη Γερμανίδα καγκελάριο. «Θέλω να λύσω το θέμα ακόμα και με τον Γκρουέφσκι», της είπε σε εκείνη την πρώτη τους συνάντηση, αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις, όταν η συμφωνία φαινόταν ακόμα ανέφικτη. Κι εκείνη είχε απαντήσει: «Δεν σε πιστεύω, Αλέξη. Κανένας από τους προκατόχους σου δεν θέλησε ποτέ να ανοίξει το θέμα αυτό».

Το ζήτημα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τη Μέρκελ, που το έθετε σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες συνομιλητές της. Στον Αντώνη Σαμαρά, συγκεκριμένα, το ανέφερε ανελλιπώς σε κάθε τους συνάντηση, τονίζοντας, συνήθως μέσω του συμβούλου της επί των εξωτερικών θεμάτων, πόσο σημαντική για το Βερολίνο ήταν η επίλυση του θέματος. Γνωρίζοντας τη σκληρή θέση του Σαμαρά στο ζήτημα, η Μέρκελ έλεγε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να συζητήσαμε ήδη το θέμα και να άκουσα ήδη την απάντησή σου» και άλλαζαν κατόπιν θέμα στη συζήτηση.

Με τον Τσίπρα όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Είχε επιτέλους κάποιον που θα μπορούσε να αποδειχθεί άνθρωπος-κλειδί για την επίλυση του πολυετούς αγκαθιού στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι στο βιβλίο τους.

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη ανέφερε μεταξύ άλλων για το πως προέκυψε η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου:

«Ήταν Παρασκευή βράδυ όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα. Την επόμενη μέρα είχε προγραμματιστεί Eurogroup, το πιο δραματικό που έχω ζήσει όσο καιρό καλύπτω ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες. Τότε ήρθε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και, δεδομένου ότι το πρόγραμμα έληγε σε τρεις μέρες, ζήτησε παράταση ενός μήνα ή κάποιων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών του διεμήνυσαν ότι δεν επρόκειτο να του δώσουν χρόνο, ειδικά από τη στιγμή που είχε βάλει τους Έλληνες στη διαδικασία να ψηφίσουν «όχι» σε μια πρόταση που δεν ήταν καν στην τελική της μορφή, κυρίως χωρίς να εξηγήσει ποιες θα ήταν οι συνέπειες της επόμενης μέρας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θυμάμαι να φεύγει ο Βαρουφάκης και το Eurogroup να συνεχίζεται χωρίς εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς. Εκεί, λοιπόν, συζητήθηκαν οι συνέπειες στην περίπτωση της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν θα ξεχάσω τον εκνευρισμό του Ντάισεμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που είχε χάσει τον έλεγχο, λέγοντας: «Ό,τι και αν ψηφίσετε στην Ελλάδα, είστε σε δύσκολη θέση». Έρχονταν συνάδελφοί μου από το εξωτερικό και με παρηγορούσαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους για όσα θα ακολουθούσαν. Αργότερα, βγήκα έξω από το κτίριο για να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον διευθυντή μου Αλέξη Παπαχελά. Τη στιγμή που μου έλεγε να κάνω μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό μου και να επιστρέψω για να του στείλω το κείμενο, συνάντησα έναν από τους βασικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τον θυμάμαι να κάθεται και να κοιτά το κτίριο της Κομισιόν, η καύτρα από το τσιγάρο που κάπνιζε είχε ακουμπήσει τα δάχτυλά του. Κρατούσε έναν καφέ μισοτελειωμένο, τα μάτια του ήταν κόκκινα, με αγκάλιασε και μου είπε ότι μέσα συζητούσαν πώς θα έσωζαν τις υπόλοιπες χώρες. Με την ανησυχία αποτυπωμένη στο πρόσωπό του τον θυμάμαι να μου λέει ότι δεν μπορούσε να είναι παρών σε αυτήν τη συζήτηση. Έτσι, γύρισα, έγραψα το κείμενο και το έστειλα στην εφημερίδα. Ζήσαμε ώρες αγωνίας, έντασης και προσμονής. Εκείνη τη βραδιά κλείδωσε μέσα μου η απόφαση να γράψουμε ένα βιβλίο για το πώς οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού. Έχοντας, βέβαια, κατά νου να μη βρεθούμε πάλι στην ίδια κατάσταση.»

Πόσο κοντά έφτασε, τελικά, η Ελλάδα στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ; Πώς ένας νεαρός, χαρισματικός, αντι-μνημονιακός πρωθυπουργός γοητεύτηκε από τη «σιδηρά» καγκελάριο της Γερμανίας;
Τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Τι πραγματικά ειπώθηκε στις μυστικές συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη;
Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015: από το μοναδικό αυτό υλικό, προκύπτει μια ιστορία ανθρώπων χαρισματικών αλλά και ματαιόδοξων, μια σειρά κακών υπολογισμών και χαμένων στοιχημάτων.
Η συγκλονιστική αφήγηση θα οδηγήσει τον αναγνώστη πίσω από κλειστές πόρτες σε κυβερνητικά κτίρια και οικίες αξιωματούχων, θα τον βάλει σε δωμάτια όπου πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες κρυφές προσφορές, μυστικές υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς κατέληξαν σε δύσκολους συμβιβασμούς.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται ως πραγματικό θρίλερ εξουσίας, στο οποίο όλοι, Έλληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στο κέντρο της «τέλειας καταιγίδας». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Σέβη Βλάχου:

 

Μια Ελληνίδα δημοσιογράφος, η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανέδειξε διεθνώς την απίστευτη στάση της κυβέρνησης της Αργεντινής για τον πληθωρισμό – ήταν τόσο αφοπλιστική και επίμονη που ανάγκασε τον υπουργό της Αργεντινής να φύγει από το γύρισμα της εκπομπής Νέοι Φάκελοι. Σήμερα το πρόσωπό της -μαζί με το απόσπασμα αυτό- κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί αναστάτωση στην Αργεντινή.

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη, είναι κόρη του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και αδελφή του βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Γεννήθηκε το 1982. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Δημοσιογραφία Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Αρχισε αμέσως να εργάζεται στους Φακέλους από το 2004-2007, οπότε έφυγε πάλι για σπουδές: παρακολούθησε μαθήματα παραγωγής Ντοκιμαντέρ στο Maine Media Workshops και στη συνέχεια δούλεψε εθελοντικά σε φυλακές ανηλίκων στην πόλη του Κούσκο στο Περού. Μετά το Περού βρέθηκε στο Πεκίνο όπου και εργάστηκε στην παραγωγή του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Κοσμοπολίτισσα, αεικίνητη, δεν απασχόλησε ποτέ τα μέσα ενημέρωσης ως κόρη και αδελφή επιφανών πολιτικών της χώρας, μέχρι τη Δευτέρα που προβλήθηκε το ρεπορτάζ. Προφανώς έχει και ιδιαίτερο χιούμορ, αφού το χαρακτηριστικό της όνομα στο twitter είναι elbarbie!

 

 

Δείτε παρακώτω το ρεπορτάζ του kosnews24.gr:

 

«Η Τελευταία Μπλόφα», το βιβλίο που αναλύει τα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την Ελλάδα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015. 

To βιβλίο των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, με τίτλο Η τελευταία μπλόφα Το παρασκήνιο του 2015, Οι Συγκρούσεις, Το PlanB,  από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, παρουσιάστηκε απόψε, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, με επιτυχία, στην αίθουσα του  Ιστορικού  Λαογραφικού  Μουσείου (Χάνι) στην Κω. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το τμήμα πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ, το πολύκεντρο Θαλασσινού και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των xειμερινών Ιπποκρατείων.  

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο οικονομολόγος Χρήστος Έψιμος, η ιστορικός - δημοσιογράφος Σέβη Βλάχου και η συγγραφέας του βιβλίου Ελένη Βαρβιτσιώτη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σάντυ Λαδικού. 

Στο βιβλίο της  Ελένης  Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, περιγράφονται αυτά που συνέβησαν πίσω από τις πόρτες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της. Εξηγείται  με διαλόγους, με περιγραφές η προσωπική ζωή των ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, το πόσο  κοντά έφτασε η Ελλάδα στην άτακτη έξοδο από το ευρώ. Τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B στην περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.

Κεντρικό πρόσωπο, φυσικά, στις ιστορικές στιγμές της περιόδου, είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, οι στενοί τους συνεργάτες και υπουργοί. Από την άλλη, πρωταγωνιστούν οι Γερούν Ντάισενμπλουμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Άνγκελα Μέρκελ και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης.

Η ίδια η συγγραφέας στην ομιλία της τόνισε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιχειρούν να «φωτίσουν », παίρνοντας την απαραίτητη χρονική απόσταση, όλο το παρασκήνιο του 2015, με το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι περιέχονται οι μαρτυρίες όλων των εμπλεκόμενων. 

Για εμάς, η έρευνα και καταγραφή της περιόδου ήταν πολύ σημαντική εμπειρία και για να καταλάβουμε καλύτερα την ελληνική κρίση και για να μελετήσουμε πώς λειτουργεί η ΕΕ. Είδαμε δηλαδή από κοντά πώς παίρνονται οι αποφάσεις, πώς λειτουργεί η διπλωματία στα υψηλότερα επίπεδα, αλλά και το πόσο σημαντικές είναι οι προσωπικότητες σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Προφανώς και μιλάμε για την πιο ιστορική και δραματική περίοδο της Μεταπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βαρβιτσιώτη. 

Ήταν Παρασκευή βράδυ όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα. Την επόμενη μέρα είχε προγραμματιστεί Eurogroup, το πιο δραματικό που έχω ζήσει όσο καιρό καλύπτω ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες είπε η συγγραφέας και συνέχισε λέγοντας: τότε ήρθε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και, δεδομένου ότι το πρόγραμμα έληγε σε τρεις μέρες, ζήτησε παράταση κάποιων εβδομάδων λέγοντας ότι είχαν βάλει τους Έλληνες στη διαδικασία να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών του διεμήνυσαν ότι δεν επρόκειτο να του δώσουν χρόνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφυγε ο Βαρουφάκης και το Eurogroup  συνεχίστηκε χωρίς εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς. Εκεί, λοιπόν, συζητήθηκαν οι συνέπειες στην περίπτωση της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έρχονταν συνάδελφοί μου από το εξωτερικό και με παρηγορούσαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους για όσα θα ακολουθούσαν προτείνοντάς μου δουλειά  στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

Αργότερα, είπε η κ.  Βαρβιτσιώτη βγήκα έξω από το κτίριο για να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον διευθυντή μου Αλέξη Παπαχελά. Τη στιγμή που μου έλεγε να κάνω μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό μου και να επιστρέψω για να του στείλω το κείμενο, συνάντησα έναν από τους βασικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τον θυμάμαι να κάθεται και να κοιτά το κτίριο της Κομισιόν, η καύτρα από το τσιγάρο που κάπνιζε είχε ακουμπήσει τα δάχτυλά του. Κρατούσε έναν καφέ μισοτελειωμένο, τα μάτια του ήταν κόκκινα, με αγκάλιασε και μου είπε ότι μέσα συζητούσαν πώς θα έσωζαν τις υπόλοιπες χώρες. Με την ανησυχία αποτυπωμένη στο πρόσωπό του τον θυμάμαι να μου λέει ότι δεν μπορούσε να είναι παρών σε αυτήν τη συζήτηση. Έτσι, γύρισα, έγραψα το κείμενο και το έστειλα στην εφημερίδα. Εκείνη τη βραδιά κλείδωσε μέσα μου η απόφαση να γράψουμε ένα βιβλίο για το πώς οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού. 

Μια από τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις του βιβλίου  είναι ότι από την πρώτη κιόλας επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται πρόθυμος στη γερμανίδα καγκελάριο να επιλύσει… το Μακεδονικό. Στις 13 Μαρτίου και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ του επισήμανε πόσο σημαντική ήταν για τους ευρωπαίους η επίλυση αυτού του ζητήματος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση  από τη γερμανίδα Καγκελάριο της δήλωσε: «Θέλω να λύσω το ζήτημα» και στην ερώτηση της Μέρκελ αν είναι σίγουρος  αφού τόσοι πρωθυπουργοί δεν το κατάφεραν ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα το λύσει. 

  Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν λεπτομέρειες για το Plan B στην περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εν ολίγοις πρόκειται για ένα χάρτη τού τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό σύστημα, στις καταθέσεις, στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Συμπεριλάμβανε λεπτομέρειες από το πώς θα γινόταν η εκτύπωση νέου νομίσματος και πώς θα άλλαζαν οι καταθέσεις του κόσμου έως την ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρειαζόταν η χώρα για να αντεπεξέλθει στην κρίση που θα δημιουργείτο.

Αξιοσημείωτη και η αναφορά στη  στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης  να τραβήξει τη διαπραγμάτευση στα άκρα με την ελπίδα πως οι εταίροι θα ενέδιδαν στα αιτήματά της, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, η οποία τελικά  ήταν εσφαλμένη αφού  η μπλόφα αυτή δεν βγήκε. 

Στις σχεδόν 400 σελίδες του βιβλίου αποκαλύπονται δυσάρεστες λεπτομέρειες, ανώριμες συμπεριφορές, προσωπικές φιλοδοξίες και επικίνδυνα μυστικά, τα οποία συνθέτουν την περίοδο της ιστορίας που σημάδεψε την οικονομία της Ελλάδας και των κατοίκων της, φέρνοντάς την στο χείλος της καταστροφής, ενώ η σωτηρία της κρεμόταν από μια κλωστή.

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη είναι ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες από το 2014. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 2004 από την ερευνητική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής «Οι φάκελοι», καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ. Το καλοκαίρι του 2007 παρακολούθησε μαθήματα παραγωγής Ντοκιμαντέρ στο Maine Media Workshops και στην συνέχεια δούλεψε εθελοντικά σε φυλακές ανηλίκων στην πόλη του Κούσκο στο Περού. Μετά το Περού βρέθηκε στο Πεκίνο όπου και εργάστηκε στην παραγωγή του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα. 

Το 2016 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για τις ανταποκρίσεις της από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία στο Boston University .Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

 

 

Η Βικτώρια Δενδρινού εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες. Αρθρογραφεί κυρίως για οικονομικά και πολιτικά θέματα, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη. Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ως ανταποκρίτρια το 2014 για τη Wall Street Journal, ενώ πριν εργαζόταν για το Reuters Breakingviews και τον Economist στο Λονδίνο. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το University College London.

 

 

απο fb Sandy Ladikou:

"Η τελευταία Μπλόφα" το βιβλίο της συναδέλφου Ελένης Βαρβιτσιώτη που παρουσιάστηκε σήμερα στην Κω.
Είναι σπάνιο να μπορεί κανείς να μάθει τι συνέβη σε κρίσιμες καταστάσεις και μάλιστα σε γεγονότα σχετικά πρόσφατα.
Θυμόμαστε όλοι την αγωνία που είχαμε για το εάν η χώρα θα πτωχεύσει , εάν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη και υπήρξε προβληματισμός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 2015 .
Ολο το παρασκήνιο που συντάραξε οχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και ενέπλεξε την Αμερική, παρουσιάζεται στο βιβλίο καταιγιστικά. Συγχαρητήρια στον ΔΟΠΑΒΣ , στην Σέβη Βλάχου που διοργάνωσε την εκδήλωση , το Πολύκεντρο Θαλασσινού και φυσικά ευχαριστούμε την συγγραφέα για τα όσα μοιράστηκε απόψε μαζί μας . Έδωσε τροφή για σκέψη. Καλοταξιδεμενο να είναι! 

 

Εξωτερική φώτο aegeanews

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 1 μήνας ΤΙΓΡΗΣ

    ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.