Mε μικρή συμμετοχή η λαϊκή συνέλευση στο Πυλί για το μεταναστευτικό - Θ. Νικηταράς: Αρκετά τράβηξε η Κως...

ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΟΜΗ

ME ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΥΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Θ. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: ΑΡΚΕΤΑ ΤΡΑΒΗΞΕ Η ΚΩΣ...

Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιείται αυτή την ώρα η λαϊκή συνέλευση στο Πυλί για το μεταναστευτικό. Παρά την σοβαρότητα του ζητήματος, δυστυχώς η παρουσία των κατοίκων είναι πολύ μικρή.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πυλίου κ. Πάχος ενημέρωσε τους κατοίκους για τις αποφάσεις που πήρε το τοπικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι εάν προχωρήσει η κλειστή δομή το Τοπικό Συμβούλιο θα παραιτηθεί.

Ο κ. Πάχος ζήτησε την αποσυμφόρηση του hot spot, ζητώντας να παραμείνουν μόνο οι 800 που προβλέπονται και σταδιακά να κλείσει η δομή.

Η κ. Ελένη Χατζηβασίλη αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο hot spot. Ανέφερε ότι δεν είναι ρατσιστές και αυτό φάνηκε από την βοήθεια που έδωσαν όλοι οι κάτοικοι του Νησιού το 2015 όταν άρχισε το προσφυγικό, το οποίο όμως το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε μεταναστευτικό πρόβλημα.

Τόνισε την υποβάθμιση που έχει υποστεί το χωριό και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατείς τους κατοίκους

Ο κ. Γιώργος Πίτσης αναφέρθηκε στην διακίνηση ναρκωτικών και στα περιστατικά πορνείας που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα από τους διαμένοντες στο hot spot.

Η κ. Βαλάντω Κεφαλιανού τόνισε να παραμερίσουμε τις παραταξιακές διαφορές και να κάνουμε το καλύτερο για το χωριό. Επίσης ζήτησε άμεση συνάντηση με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης.

Ο κ. Αναστάσης Κεφαλιανός αναφέρθηκε στην υγειονομική βόμβα που ;έχει δημιουργηθεί στο χωριό, λόγω της λειτουργίας της δομής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι κάτοικοι.

Ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς ενημέρωσε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης, τον διαβεβαίωσε ότι θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Κω. Tόνισε ότι η Κυβέρνηση πελαγοδρομεί, αδυνατώντας να δει την πραγματική διάσταση του προβλήματος και ότι πρέπει να δει εάν τηρείται η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς εάν γινόταν αυτό, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με τις ροές.

«Δεν μπορεί - είπε ο Δήμαρχος - τα νησιά για εθνικούς λόγους, να έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα. Αποσυμφορήστε γενναία τα νησιά.

 

Να δημιουργηθούν οι δομές στην ενδοχώρα. Να επανέλθουμε ως Κως στα επίπεδα σχεδιασμού δηλ. περιπου 800 άτομα και σύντομα η Κως να φύγει τελείως από τον χάρτη του μεταναστευτικού. Αρκετά τράβηξε η Κως. Να φύγουμε από εδώ μέσα ενωμένοι, πάνω από παρατάξεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και πρέπει να ενωθούμε όλοι. Κανένας δεν μπορεί να το λύσει μόνος του. Θεωρώ ότι δεν διαφέρουν κατά πολύ οι απόψεις μας. Το παιχνίδι παίζεται μέχρι το ’93 και θα παλέψουμε μέχρι τέλος

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
Αντώνης Κοντός: Προτείνω να φιλοξενήσουμε και να αφομοιώσουμε 400 οικογένειες προσφύγων (όχι μεταναστών) στο Νησί. Αυτό μπορούμε ως Κως να κάνουμε.

  Μιχάλης Γιαλίζης: Ξέρετε τι σημαίνει να κλείσουμε τόσα πολλά άτομα σε μία κλειστή δομή. Εδώ δεν μπορούμε να φυλάξουμε μία μικρή φυλακή. Μέσα σε μία εβδομάδα θα έχουμε εξέγερση και θα «χτυπήσουν» το χωριό.

Να αφήσουν τις κλειστές δομές. Ποιος θα τους φυλάξει. Η Αστυνομία αδυνατεί και το ομολογεί.

  Χριστίνα Τσομπανάκη: Στην Κω υπάρχουν 5.500 μετανάστες που δεν μπορούν να φύγουν γιατί δεν δίνονται ανοιχτά δελτία και εγκλωβίζονται στο Νησί. Με το να διώξουμε 300 άτομα, δεν λύνουμε το θέμα. Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν οι ροές το επόμενο διάστημα.

Στέλιος Χατζημανώλης: Γιατί δεν φτιάχνουν δομές σε ένα ξερονήσι και να φιλοξενηθούν εκεί;

 

Γαβριήλ Μαστροπέτρος: Να γίνει ένας διαχωρισμός των προσφύγων με τους μετανάστες και να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες στο Νησί. Στο νοσοκομείο δεχόμαστε μεγάλη πίεση λόγω του μεταναστευτικού. Οι γεννήσεις στην Κω, είναι 1 προς 10 (μία Ελληνίδα, 10 αλλοδαπές)

ΠΑΥΛΙΝΑ ΞΕΝΙΚΑ: Να επιταχυνθεί ο χρόνος μετακίνησης του προς την ενδοχώρα. Εχουμε συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας.

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ: Να μας ξεκαθαρίσουν οι παρατάξεις με την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου; Έπρεπε να είχαν λυθεί εχθές τα προβλήματα, όπως τα λύματα, η έλλειψη φωτισμού, τα σκουπίδια κ.α. Πάρτε απόφαση το Δημ. Σ/λιου για ενιαία δράση.

 
Μιχάλης Γιωργαλής: Είχαμε προειδοποιήσει από το 2015 για αυτή την εξέλιξη. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να περιοριστούν στα 600 άτομα, αλλά θα γεμίσουν το Νησί, όπως και έγινε. Δεν πρέπει να γίνει ούτε ένα μέτρο δομής στην Κω. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό. Πάνε να κάνουν το Πυλί νέα Μόρια, αλλά ετοιμάζονται να κάνουν και δομές στην Αντιμάχεια.

Γιατί η κλειστή δομή να μην γίνει στη Ρόδο;

Ας πάρουμε όλοι μία ομόφωνη απόφαση , να έιμαστε ενωμένοι

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Μ. Κιάρης (Δύναμη Αλλαγής): Η κοινωνία του Πυλίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αντοχή της. Δυστυχώς από το 2015 τα σύνορα δεν φυλάσσονται επαρκώς.
Αυτά που λέγαμε εμείς το 2016, τα ίδια λέμε και σήμερα:
Αποσυμφόρηση άμεσα και μεταφορά σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα και αύξηση της επαναπροώθησης προς την Τουρκία. Οι ροές αυξάνονται, οι μεταφορές από την Κω δεν προχωράνε.
Νέος νόμος για ταχύτερη εξέτασης της διαδικασίας ασύλου.
Αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη την χώρα στο 1% του πληθυσμού. Η Κως βάσει του 1% να φιλοξενεί 300 ανθρώπους.
Κλείσιμο του hot spot στο Πυλί και καμία νέα δημιουργία νέας δομής στο Νησί. Δεν νομιμοποιήσαμε ποτέ αυτή τη δομή και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Η Κως να βγει έξω από το χάρτη των hot spot.

Να αφήσει η Δημ. Αρχή τα ήξεις αφίξεις και άμεσα να πάμε μαζί στην διεκδίκηση των απόψεών μας. Βλέπω ότι πλησιάζετε τις θέσεις μας, τώρα μετά από 4 μήνες, καθώς αναφέρατε για πρώτη φορά, να φύγει η Κως από το χάρτη των hot spot.

Ιωάννα Ρούφα (Όραμα + Δράση): Ο νόμος Μητσοτάκη με σαφήνεια εγκλωβίζει τους μετανάστες στην Κω. Το hot spot στο Πυλί, δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Εμείς είπαμε ότι θα βάλουμε πλάτη για το καλό του Νησιού και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

Ο Δήμαρχος έκανε συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα, όμως φάνηκε ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Επίσης, επί της ουσίας, ούτε η Περιφέρεια τάσσεται στο πλευρό μας. Θεωρώ ότι εάν γίνει η δομή, δεν θα είναι κλειστή. Το επικαλούνται για να αμβλύνουν τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών, γιατί δεν θέλουν να υποστούν το πολιτικό κόστος, κάνοντας δομές στην ενδοχώρα. Λέμε όχι στη νέα δομή. Είναι αναγκαίο ένα κέντρο, γιατί δεν θα σταματήσουν οι αφίξεις, αλλά αυτή η δομή να λειτουργεί νόμιμα και όπως προβλέπεται πληθυσμιακά.

Δεν βλέπω τον Έπαρχος και τους Επαρχιακούς συμβούλους εδώ,

Εμείς ως παράταξη ήμασταν ειλικρινής με τους πολίτες και το πληρώσαμε. Η προηγούμενη Δημ. Αρχή πήρε επιδοτούμενα προγράμματα για να πάρει απορριμματοφόρα λόγων του μεταναστευτικού, δεν μπορεί να λέει ότι δεν νομιμοποίησε ποτέ την δομή. Η σημερινή Δημ. Αρχή πρέπει να είναι ξεκάθαρη γιατί είναι ήξεις αφίξεις. Να βρούμε πολιτικά και νομικά επιχειρήματα για να σταματήσουμε την δημιουργία κλειστών δομών.
Επικοινώνησα με τον Γ. Κυρίτση και του είπα να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές και να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό το θέμα.

 

πηγη:http://vimatisko.gr/?page=news&records=details&_p.id=68187

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.