"Ο Κώστας Καίσερλης θα έπρεπε να σιωπά και να περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης"

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρχει δικαστική έδρα η οποία, τη ζημιά που υπέστη ο δήμος θα τη θεωρήσει πολιτική θέση»

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι πάρα πολλά και δεν βλέπω κανέναν μα κανέναν από τη δημοτική αρχή να ασχολείται ουσιαστικά»

«Δηλώνω ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός. Σήμερα, δεν σκέφτομαι το βουλευτιλίκι. Αντιθέτως, δέχομαι μια απίστευτη πίεση από πολλούς ανθρώπους να είμαι υποψήφιος δήμαρχος»

Για το νέο νοσοκομείο: «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια παρουσίας των τοπικών βουλευτών για να δείξουν ότι ασχολούνται με την Κω και βεβαίως της δημοτικής αρχής για να δείξει ότι το παλεύει»

Χειμαρρώδης ο λόγος, για μια ακόμα φορά, του τέως δημάρχου Κω και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Κυρίτση, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ». Μας μιλά για τις τελευταίες παρεμβάσεις τού - επί σειρά πολλών ετών - πρώην δημάρχου Κω Κώστα Καΐσερλη απαντώντας στα ζητήματα που θίγει. «Πραγματικά εκπλήσσομαι με το θράσος ανθρώπων, όπως τους συγκεκριμένου ανθρώπου, να εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατασπατάληση πόρων του δήμου ήταν πολιτική θέση» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για το νέο νοσοκομείο, ανατρέχει στο παρελθόν, εκφράζει την άποψή του και δηλώνει πως, οι σημερινές δηλώσεις και δράσεις «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια παρουσίας των τοπικών βουλευτών για να δείξουν ότι ασχολούνται με την Κω και βεβαίως της δημοτικής αρχής για να δείξει ότι το παλεύει».

Θέση του πολιτική είναι πως, για να κατασκευαστεί ένα νέο νοσοκομείο, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να εγγραφεί σε έναν προϋπολογισμό του κράτους ή του υπουργείου Υγείας ποσό ένταξης. «Να ανοίξει ένας κωδικός και να δείξει εμπράκτως η κυβέρνηση ότι το έχει στόχο. Εάν δεν γίνει αυτό, όλα αυτά τα οποία συζητούμε, είναι να ‘χουμε να λέμε» δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κυρίτσης απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της έρευνας για την κλοπή χρημάτων και τιμαλφών από το σπίτι του, για το ταμείο του δήμου και τις κατηγορίες που δέχτηκε από τον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά για μη χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος και εκβιασμού του ταμία, λέγοντας πως έχει καταθέσει αγωγή κατά του δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ ξεκαθαρίζει πως, προς το παρόν δεν έχει βλέψεις για βουλευτής. «Δηλώνω ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός. Σήμερα, δεν σκέφτομαι το βουλευτιλίκι. Αντιθέτως, δέχομαι μια απίστευτη πίεση από πολλούς ανθρώπους να είμαι υποψήφιος δήμαρχος» αναφέρει.

Τέλος, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και βεβαίως, να έχουν όλοι κουράγιο και αντοχές να περάσει αυτό το κακό, ενώ προς τη δημοτική αρχή, να σκύψει πάνω από το πρόβλημα που έχουν σήμερα οι πολίτες

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Κυρίτση, ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με τις παρεμβάσεις του Κώστα Καΐσερλη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο κ. Καΐσερλης υποστηρίζει πως,  η πολιτική του δίωξη οφείλεται στις πολιτικές του ιδέες που εφάρμοσε στο δήμο, δηλαδή πως, η δίωξή του είναι πολιτική.  Κάνει λόγο για πολιτική εξαπάτηση που οδήγησε πολιτικούς στα ποινικά δικαστήρια και μετέτρεψε τις πολιτικές αποφάσεις σε κακουργήματα.  Τι απαντάτε;

Γ.Κ.: Κυρία Αυγούλη θεωρούσα ότι ξεκινώντας μια συνέντευξη μετά από τόσο καιρό, θα ασχολούμασταν με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Κω και όχι με τα προβλήματα τα ψυχολογικά ή το όποιο είδους πρόβλημα  έχει ο κάθε άνθρωπος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγκεκριμένος πρώην δήμαρχος. Κοιτάξτε, εάν το να χαρίζεις μια περιουσία του δήμου που δεν είναι δική σου, είναι των πολιτών της Κω, και να θησαυρίζουν κάποιοι που εσύ τους επέλεξες, είναι πολιτική απόφαση, τότε με συγχωρείτε αλλά με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε ούτε ο Άκης Τζοχατζόπουλος να διωχθεί και να υποστεί ό,τι υπέστη, ούτε όποιος άλλος πολιτικός καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη. Πραγματικά εκπλήσσομαι με το θράσος του συγκεκριμένου ανθρώπου, να εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατασπατάληση πόρων του δήμου ήταν πολιτική θέση. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να χαρίσει κι άλλα κτίρια και φαντάζομαι ότι εάν συνέχιζε και μετά τις εκλογές του ’14 που υπέστη την ήττα που υπέστη, θα το έκανε.

Ερ: Επειδή όλα αυτά τα έχετε ξαναπεί, να μείνουμε στο ότι δεν συμφωνείτε πως είναι πολιτική η δίωξη του κ. Καΐσερλη.

Γ.Κ.: Κυρία Αυγούλη να σας θυμίσω ότι, εμείς ως δημοτική παράταξη και στη μειοψηφία, όχι εκμεταλλευόμενοι τη θέση της δημοτικής αρχής το ’14, καταθέσαμε αναφορά και όχι μήνυση, υπογράφοντας όλοι  οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι της «Δύναμης Αλλαγής», στον εισαγγελέα να διερευνήσει αν υπήρχε ποινική ευθύνη. Μετά από χρόνια έρευνας, η υπόθεση παραπέμπεται στη δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να σιωπά ουσιαστικά και να περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρχει δικαστική έδρα η οποία, τη ζημιά που υπέστη ο δήμος θα τη θεωρήσει πολιτική θέση. Κοιτάξτε, δέκα χρόνια παραχώρηση, η οποία όπου να ‘ναι θα πρέπει να λήγει και δεν ξέρω τι θα κάνουν οι σημερινοί έχοντες την ευθύνη του δήμου, άλλωστε, κάποιοι από αυτούς ψήφισαν τότε την παραχώρηση και είναι και αυτοί στο πινάκιο, είναι 120 μήνες.  Με μία τιμή εκκίνησης του ενοικίου τα 4.000 – 4.500 ευρώ, φτάνουμε κοντά στα 700.000 ευρώ ζημιά για το δήμο. Με ποια λογική δεν έκαναν και μια «συνεργατική» οι άνθρωποι που είχαν την αγορά και αντί να πληρώνουν  18.000 – 20.000 ενοίκιο να την έπαιρναν δωρεάν; Κι αυτοί προσφέρουν στην τοπική οικονομία και μάλιστα λένε ότι πωλούν τοπικά προϊόντα. Να σημειώσω εδώ και νομίζω ότι είναι ζήτημα για να το ερευνήσετε, ότι, εν μέσω κρίσης, πανδημίας και μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, η δημοτική αρχή ενημερώνει τους έχοντες καταστήματα πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, πλην της «Αίγλης» βέβαια η οποία είναι δωρεάν, ότι θα έχουν αύξηση.

Ερ: Εντύπωση μου προξένησε η αναφορά σας στον κ. Τζοχατζόπουλο. Συγκρίνετε τον κ. Τζοχατζόπουλο με τον κ. Καΐσερλη;

Γ.Κ.: Όχι βέβαια. Επειδή κάποιοι λένε ότι και οι αποφάσεις τότε του Τζοχατζόπουλου ή των πολιτικών προσώπων είναι πολιτικές αποφάσεις που κρίνονται στην πορεία και τις κρίνει ο λαός. Αν δεν γινόντουσαν οι καταγγελίες τότε, κάποιοι με την υπόθεση του Τζοχατζόπουλου  ωφελήθηκαν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω αν ωφελήθηκε ο κ. Καΐσερλης, όμως κάποιοι που τους επέλεξε ο ίδιος…

Ερ: Πάλι αφήνετε υπονοούμενα ότι μπορεί να ωφελήθηκε οικονομικά ο ίδιος…

Γ.Κ.: Δεν ξέρω αν ωφελήθηκε οικονομικά. Ξέρω ότι ο δήμος ζημιώθηκε. Η πράξη του αυτή και όσων την εψήφισαν παρασυρόμενοι από τον κ. Καΐσερλη, ζημίωσαν το δήμο.

Ερ: Ο κ. Καΐσερλης αναφέρει μεταξύ άλλων πως, η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί τελεσίδικα  ότι, οι αποφάσεις για τις παραχωρήσεις ακινήτων ήταν νόμιμες. Έχει δημοσιεύσει μάλιστα και σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω.

Γ.Κ.: Υπάρχει μια σειρά αντιδικιών και υποθέσεων με τελευταία την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, το οποίο ζήτησε από τον δήμο να τεκμηριώσει την απόφασή του για το εάν είναι σωστή η παραχώρηση ή όχι που έγινε το ’11 και ο δήμος πήρε καινούργια απόφαση και την κατέθεσε και εξ αυτής της αποφάσεως ανακλήθηκε ξανά η άδεια. Βέβαια, μετά τις εκλογές του ’19, δεν ξέρω τι έχει γίνει. Αυτά τα παιχνιδάκια να τα αφήσει. Ο κ. Καΐσερλης με την απόφασή του ζημίωσε το δήμο 700.000. Πόσα θα βγάλει το δικαστήριο, δεν ξέρω. Και ξαναρωτώ: Πώς επελέγη η συγκεκριμένη ομάδα και δεν έγινε μια προκήρυξη;

Ερ: Αυτά τα έχουμε ξαναπεί, έχουν απαντηθεί… Είναι γνωστά, ας μην επανερχόμαστε.

Γ.Κ.: Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά επιμένει να ταλαιπωρεί την κοινωνία. Εν πάσει περιπτώσει, όταν έρθει η ώρα του δικαστηρίου ελπίζω και φαντάζομαι ότι, η σημερινή ομάδα που έχει την ευθύνη του δήμου θα ορίσει εκπροσώπους σοβαρούς του δήμου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά του και δεν θα το κάνουν, όπως λέμε στην καθομιλουμένη «βαβά», αφού και ο νυν δήμαρχος και κάποιοι άλλοι έχουν ψηφίσει το θέμα. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση κυρία Αυγούλη. Τρεις σάκοι είναι η δικογραφία.

Ερ: Στις 10 Μαΐου που θα εκδικαστεί η υπόθεση…

Γ.Κ.: 10 Μαΐου λέει ο κ. Καΐσερλης. Εγώ δεν ξέρω κάτι τέτοιο.

Ερ: Για να το λέει, προφανώς έχει ενημέρωση από τον δικηγόρο του. Αλλά τέλος πάντων, όποτε κι αν γίνει, εσείς θα παραστείτε;

Γ.Κ.: Εάν κληθώ, βεβαίως και θα παραστώ και θα είμαι ξεκάθαρος για να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Ο κ. Καΐσερλης έκανε ζημιά στο δήμο. Κι όσο για τις άλλες «συνεργατικές» που λέει, πιάστε τες μια μία και πείτε μου για ποιαν άλλη κάναμε τόσες αναφορές και καταγγελίες και ποιες από αυτές λειτούργησαν. Υπάρχει η υπόθεση του δεδικασμένου της παραχώρησης στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ διότι έκανε μια προσφυγή ο κ. Κρητικός και δικαιώθηκε. Δεν επιμένει όμως ο κ. Καΐσερλης σε αυτό. Να σας πάω και κάπου αλλού;  Κάποιες «συνεργατικές» προσπάθησαν να λειτουργήσουν, π.χ. τα παιδιά που έκαναν την ομάδα για τον έλεγχο του βιολογικού και  βρέθηκαν καταχρεωμένοι.

Ερ: Μην τα επαναλάβουμε. Είναι λίγο πολύ γνωστά όλα αυτά…

Γ.Κ.: Να τα επαναλαμβάνουμε γιατί όταν επαναλαμβάνει κάποιος και υποστηρίζει ότι, αυτά που έκανε είναι σωστά, πρέπει να τα λέμε ένα ένα. Το αρχείο υπάρχει και υπάρχει για όλα. Κι ας μη μας λέει ότι τον κυνηγήσαμε ή τον κυνηγούμε ή προσωπικά τον κυνηγώ. Αν ήθελα να κυνηγήσω τον κ. Καΐσερλη, είχα ευκαιρίες πάμπολλες. Από την ανταλλαγή των οικοπέδων και την  παραχώρηση των οικοπέδων στον αείμνηστο Κυπριώτη εις βάρος του δήμου..

Ερ: Κύριε Κυρίτση, έπαθα «ντεζαβού»!!! Αδόκιμος ο όρος, αλλά νοιώθω ότι ξαναζώ, ξανακούω  τα ίδια με τότε…

Γ.Κ.: Μα, επαναφέρει πράγματα ο κ. Καΐσερλης που, πραγματικά το λέω, θα έπρεπε στην ηλικία που βρισκόμαστε πια γιατί όλοι μεγαλώνουμε, η ψυχή του ανθρώπου να μαλακώνει, πρέπει να ασχολείται με άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που λέει ότι έχει μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, το μόνο που θα ‘πρεπε να κάνει αυτήν την περίοδο θα ήταν το να συμβουλεύει τους νεότερους και όχι να προσπαθεί ξανά να επιβάλλει την εμπάθεια και το μίσος του απέναντι σε εμένα.

Ερ: Κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι κάνει ο κ. Καΐσερλης στην προσωπική του ζωή και πως λειτουργεί. Και δεν μας αφορά.

Γ.Κ.: Μα όμως, όταν βλάπτει την κοινωνία, θα πρέπει κάποια στιγμή να τα πούμε. Συγχωρέστε με για την ένταση, αλλά εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν θα μας πάρουν και το βόδι». Δηλαδή, θέλει να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου; Θα σας πω ένα πράγμα κυρία Αυγούλη και θέλω να το σημειώσετε πολύ σοβαρά. Δεν ξέρω αν το χρησιμοποιήσετε στη συνέντευξη.

Ερ: Σαφώς και θα γραφτεί ό,τι λέτε. Δεν το συζητάμε καν…

Γ.Κ.: Το 2014, δυο τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και πριν αρχίσω να τρέχω για τα προβλήματα υγείας της μητέρας μου στη Ρόδο, με επισκέφθηκε στο γραφείο ο νυν αντιδήμαρχος κ. Αβρίθης. Αφού, με την όποια δυσκολία με συνεχάρη, μου είπε ότι έχουμε πρόβλημα. Όταν τον ρώτησα, τι πρόβλημα, μου απάντησε ότι, η εγγυητική επιστολή που έχει υπογράψει ο κ. Καΐσερλης για το λατομείο της Κω δεν έχει τακτοποιηθεί ποτέ παρά το ότι το λατομείο είχε κλείσει,  έχει καταπέσει και είναι απαιτητέα. Από το  2011 που ανέλαβε δήμαρχος μέχρι το 2014, ο τότε διευθυντής της τράπεζας καλούσε συνεχώς το δήμο να τακτοποιήσει την υπόθεση και αγρόν ηγόραζαν όλοι. Τον ρώτησα να μου πει τι σημαίνει αυτό και μου είπε πως θα πάνε σε κατασχέσεις των προσωπικών του στοιχείων. Δες τι πρέπει να κάνουμε, του απάντησα, γιατί, μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά όχι να του πάρουν και το σπίτι. Εάν πραγματικά, ο ομιλών ήταν αυτός που περιγράφει κατά καιρούς ο κ. Καΐσερλης…

Ερ: Ένα λεπτό κύριε Κυρίτση. Μου λέτε ότι μεσολαβήσατε κι εσείς κι ο κ. Αβρίθης για να μην χάσει την περιουσία του ο κ. Καΐσερλης;

Γ.Κ.: Εγώ αυτό είπα κι από τότε δεν παρακολούθησαν την υπόθεση, γιατί πραγματικά ήταν κάτι που με έθλιβε.

Ερ: Ας μείνουμε εδώ.

Γ.Κ.: Ναι, να μείνουμε εδώ, αλλά να μην προκαλεί. Να μην προκαλεί γιατί ξέρετε, μπορεί να μην είμαι καλός πολιτικός, αλλά έχω ένα πάρα πολύ καλό αρχείο, όπως φαντάζομαι έχει και ο ίδιος.

Ερ: Ας μην παρελθοντολογούμε,

Γ.Κ.: Δεν διαφωνώ, αλλά εσείς το ξεκινήσατε.

Ερ: Όταν ένας δήμαρχος, με θητεία δεκαετιών, κάνει δημόσια παρεμβάσεις εμπλέκοντας εσάς, οφείλουμε να πάρουμε τη δική σας την άποψη.

Γ.Κ.: Και καλά κάνετε, αλλά λέω ότι, οι παρεμβάσεις ενός σοβαρού ανθρώπου που έχει κατακτήσει την εσωτερική του ηρεμία, θα ήταν να συμβουλεύει τους νέους και τη σημερινή δημοτική αρχή τι κάνει, πως πρέπει να το κάνει.

Ερ: Αυτά είναι δικά τους θέματα. Ας έρθουμε σε ένα τελευταίο ερώτημα που αφορά και εσάς και τον κ. Καΐσερλη.  Τρόπον τινά σας προκαλεί καλώντας σας, αυτά που είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας στον «Έκφραση 97» χαρακτηρίζοντας σεβάσμιους και ευπρεπείς αυτούς τους οποίους στις μηνύσεις κατηγορείτε, να τα επαναλάβετε και στο δικαστήριο του Μαΐου.

Γ.Κ.: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εκτιμώ τον Βασίλη Δρόσο και το ξέρει και ο ίδιος. Στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τι θα έπρεπε να κάνουμε δηλαδή; Να μην μιλούμε; Το ίδιο λέω και για τον Γιάννη Καλλούδη. Τον εκτιμώ ως άνθρωπο αλλά ως πρόεδρος κάνει απίστευτα λάθη. Εάν πάω στο δικαστήριο, θα πω αυτά τα οποία λέω και τώρα. Ότι ο δήμος ζημιώθηκε και οι άνθρωποι παρασύρθηκαν από τον κ. Καΐσερλη. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω γιατί θυμώνω όταν ο δήμος ζημιώνεται από εσκεμμένες μικροπολιτικές  προκειμένου να κρατήσει ψήφους ή να εκμεταλλευτεί πολιτικά ή να βοηθήσει κάποιους φίλους του ένας δήμαρχος. Έχασα φίλους την περίοδο που ήμουν δήμαρχος γιατί τους είπα ότι, αυτό δεν γίνεται, δεν μπορώ να το κάνω. Φίλους προσωπικούς. Έχω συνηθίσει να δίνω τις μάχες μου. Ο κ. Καΐσερλης μόλις έχασε τις εκλογές παταγωδώς, έκοψε και κρύφτηκε. Ας έμενε να υπερασπιστεί το έργο του και να υπερασπιστεί την υπόθεση των «συνεργατικών» που τόσο πολύ ήθελε. Δεν το σήκωνε όμως η ψυχή του να είναι μειοψηφία.

Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στο δημοτικό συμβούλιο, ποιο είναι το επίπεδό του σήμερα;

Γ.Κ.: Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλοί συνάδελφοι και νέοι και παλαιότεροι οι οποίοι πραγματικά έχουν αγάπη σ’ αυτό που κάνουν. Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει αντίστοιχη διαχείριση των συναδέλφων από το προεδρείο και δει από τον πρόεδρο ο οποίος κάνει τραγικά λάθη, δεν λειτουργεί ως πρόεδρος.

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Κύριε Κυρίτση, κατηγορείτε τη δημοτική αρχή για το πώς χειρίζεται την υπόθεση του νέου νοσοκομείου, του δικαστικού κτιρίου κ.λ.π.  Δεν όφειλε ο κ. Νικηταράς να «κινηθεί» σε αυτές τις υποθέσεις; Τι έπρεπε να κάνει; Να μείνει αμέτοχος;

Γ.Κ.: Κυρία Αυγούλη, αυτά τα θέματα, κύρια του νέου νοσοκομείου, το κυνηγούν διαχρονικά όλοι οι δήμαρχοι και θα συνεχίσουν. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε.

Ερ: Άρα, καλώς πράττει ο κ. Νικηταράς. Γιατί τότε τον κατηγορείτε για «φαρσοκωμωδία» κ.λ.π.;

Γ.Κ.: Είναι φαρσοκωμωδία όπως το διαχειρίζεται. Αλίμονο εάν βρεθεί έστω κι ένας που να λέει ότι δεν χρειάζεται ένα νέο νοσοκομείο. Θα πρέπει να κάνουμε λελογισμένα, μελετημένα και συγκροτημένα βήματα έτσι ώστε, βήμα βήμα να κατακτήσουμε αυτό το στόχο. Το πρώτο που πρέπει να γίνει – και το κάνανε όλοι οι δήμαρχοι πλην της σημερινής δημοτικής αρχής, είναι να βλέπει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή λέει ότι, στο νοσοκομείο της Κω 2 παθολόγοι και 4 νοσηλευτές ασχολούνται με τους ανθρώπους που μπαίνουν με covid 19. Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Έχουμε πολλούς παθολόγους στο νοσοκομείο; Την ίδια ώρα, λοιπόν, που θα ‘πρεπε να απαιτούμε  επικουρικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες ή στελέχωση με έκτακτο προσωπικό, εμείς φωτογραφιζόμαστε… Λέμε ότι θα κάνουμε το νέο νοσοκομείο στο οικόπεδο του υπουργείου Γεωργίας ενώ δεν το έχουμε διασφαλίσει και είναι και σε περιοχή νατούρα. Είναι μια διαδικασία που, σήμερα να πουν ότι το κάνουν, θέλει 15 χρόνια για να ξεμπερδέψει και να ξεκινήσει. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια παρουσίας των τοπικών βουλευτών για να δείξουν ότι ασχολούνται με την Κω και βεβαίως της δημοτικής αρχής για να δείξει ότι το παλεύει. Το πάλεψε ο κ. Καΐσερλης και του το αναγνωρίζω. Είχε κάνει τουλάχιστον 2 ή 3 μελέτες για το εάν θα πρέπει να γίνει νέο νοσοκομείο ή όχι. Και κάθε φορά υπήρχε απέναντι ένα κράτος που έλεγε να επεκτείνουμε αυτό, να κάνουμε το άλλο... Και γίνανε οι πρώτες επεκτάσεις επί Καΐσερλη, μετά επί Κυρίτση – Θαλασσινού και εξακολουθούν να γίνονται κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Την επόμενη φορά, πήγαν σε ένα παραδίπλα οικόπεδο, εκεί που θα χτιστεί το κλειστό Δικαίου.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει, άσχετα εάν δεν αντιδρά. Επί της ουσίας, εσείς τι προτείνετε να γίνει; Και εν τέλει, τι κάνατε εσείς στις δύο θητείες σας;

Γ.Κ.: Όλα αυτά τα οποία κάναμε όλοι. Αέναη προσπάθεια, αλλά δεν ξεκινούσαμε από το οικόπεδο. Μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες οικόπεδα, ακόμα και να αγοράσουμε ως δήμος και να το παραχωρήσουμε. Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνουμε και αυτό διεκδικούσαμε και ο κ. Φάκκος και εγώ και ο Καΐσερλης παλαιότερα, υπάρχει αλληλογραφία του δήμου Κω με όλους τους υπουργούς Υγείας, για να πάρει σάρκα και οστά η προσπάθεια και η εκκίνηση υλοποίησης, είναι να εγγραφεί σε έναν προϋπολογισμό του κράτους ή του υπουργείου Υγείας ποσό ένταξης για το νέο νοσοκομείο Κω. Να ανοίξει ένας κωδικός και να δείξει εμπράκτως η κυβέρνηση ότι το έχει στόχο. Εάν δεν γίνει αυτό, όλα αυτά τα οποία συζητούμε, είναι να ‘χουμε να λέμε.  Είναι ένας εμπαιγμός στον πόνο κάθε κώου που θέλει ένα νέο νοσοκομείο. Αλλά πείτε ότι το έχουμε αύριο, ποιος θα το στελεχώσει;

Ερ: Πείτε μου, τι θα έπρεπε να κάνει ένας δήμαρχος για να πετύχει αυτόν τον στόχο τελικά; Να πάρει ένα μπαζούκας και να μπουκάρει στη Βουλή ή στο υπουργείο Υγείας;

Γ.Κ.: Όχι. Να απαιτήσει, μετά από όλα αυτά τα σόου που γίνονται εδώ κάτω, να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2022.

Ερ: Εσείς ως δήμαρχος, το είχατε κάνει αυτό;

Γ.Κ.: Το είχαμε ζητήσει εκατό φορές και ήμασταν μονίμως απέναντι. Μην ξεχνάτε ότι, στα μέσα της πρώτης περιόδου ξεκίνησε η οικονομική κρίση και τότε τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Πριν από αυτή την περίοδο πέρασαν Ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα. Τώρα έχουμε περάσει σε άλλα επίπεδα, σε άλλες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται, μακάρι να μπορούν και σήμερα, θα έπρεπε να είχανε γίνει όμως τότε που πραγματικά μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Άρα, σήμερα, πρέπει να διασφαλίσουμε τη δεδομένη βούληση της κυβέρνησης, όχι στα λόγια και στις φωτογραφίσεις εν όψει βουλευτικών εκλογών, ότι αύριο ανοίγει κωδικός και ανακοινώνεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το νέο νοσοκομείο της Κω.

Ερ: Είπατε ότι στη δική σας θητεία μπήκαμε στην οικονομική κρίση και δεν γινότανε. Μα και τώρα έχουμε οικονομική κρίση και μάλιστα δυσκολότερη. Άρα, ότι γίνεται, γίνεται για το θεαθήναι;   

Γ.Κ.: Ο καθένας από τη δική του πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την όποια πρόσκαιρη δημοσιότητα ή χάιδεμα στα αφτιά των Κώων.

Ερ: Με λίγα λόγια λέτε ότι δεν πρόκειται να γίνει το νέο νοσοκομείο.

Γ.Κ.: Εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση με τον τρόπο που το χειρίζονται, το έχουν κάψει.

Ερ: Είναι μόνο θέμα χειρισμού ή και οικονομικό;

Γ.Κ.: Και θέμα χειρισμού και θέμα οικονομικό.

Ερ: Άρα και στη δική σας περίπτωση ίσχυαν και τα δύο.

Γ.Κ.: Εμείς θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα έπρεπε να το ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση εγγράφοντάς το σε προϋπολογισμούς το οποίο δεν έγινε ποτέ και δεν γίνεται και τώρα.

Ερ: Τελικά κύριε Κυρίτση, δεν βλέπετε τίποτα καλό σε αυτή τη δημοτική αρχή;

Γ.Κ.: Πώς δεν βλέπω. Την αντιγραφή που κάνουν με τα λουλουδάκια.

Ερ: Τώρα με κοροϊδεύετε…

Γ.Κ.: Όχι, δεν σας κοροϊδεύω. Να σας θυμίσω πως όταν κάναμε τη φύτευση στην Ιπποκράτους μας έκανε ο κ. Νικηταράς ολόκληρη αναφορά;

Ερ: Άρα, δεν βλέπετε τίποτα καλό.

Γ.Κ.: Μα κάνει τίποτα κυρία Αυγούλη; Πες τε μου, κάνει κάτι;

Ερ: Δεν απαντώ εγώ. Ρωτάω και εσείς απαντάτε. Αλλαγή θέματος. Πριν κάμποσο καιρό, εκλάπησαν χρήματα από το σπίτι σας και κάποια τιμαλφή. Είχατε δηλώσει πως επρόκειτο για «ενορχηστρωμένο, προσχεδιασμένο και συγκεκριμένο σχέδιο». Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Γ.Κ.: Κυρία Αυγούλη, όπως είπα στον νέο αστυνομικό διευθυντή σε μια τυχαία συνάντηση που είχαμε, το 2009 ανατίναξαν το αυτοκίνητό μου. Μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει κανείς. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την κλοπή στο σπίτι μου και κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά. Όπως άλλωστε με ρώτησε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της Αστυνομίας εάν αποκλείω το πολιτικό κίνητρο και τους απάντησε ότι δεν το αποκλείω καθόλου.

Ερ: Τι σας λέει ο δικηγόρος σας. Το προχωράει το θέμα;

Γ.Κ.: Τι να μου πει; Περιμένει να δει πού και πόσο προχωράει η υπόθεση. Ο αστυνομικός Διευθυντής μου είπε ότι, η υπόθεση είναι ανοιχτή. Εκτιμώ ότι το ενδιαφέρον από αυτούς που έπρεπε να κάνουν τις έρευνες δεν είναι τόσο όσο θα έπρεπε. Επίσης να σας πω ότι είναι περίεργο το ότι, τόσο ο κ. Νικηταράς όσο και άλλοι, ήξεραν λεπτομέρειες της κλοπής. Για παράδειγμα και το γράφουν και διάφοροι δεξιά κι αριστερά, δεν ξέρω πώς διέρρευσε ότι το χρηματοκιβώτιο δεν ήταν καλά βιδωμένο, ο κ. Καΐσερλης ότι, δεν μπορούσα να διαφυλάξω το σπίτι μου και ήθελα να διαφυλάξω το δήμο… Μια κακία απίστευτη. Θα σας πω ότι δεν με απασχολούν να λεφτά, δεν με απασχόλησαν ποτέ. Έχω μάθει στη ζωή μου να ζω και με πέντε ευρώ στο πορτοφόλι μου. Με απασχολούν όπως τα ενθύμια της μάνα μου, των πεθερικών μου, των βαφτιστικών των παιδιών μου, τα οποία χάθηκαν. Και να σα πω και κάτι; Πέραν των πολύ γνωστών μου, ο κ. Δρόσος ήταν ο μοναδικός που με πήρε τηλέφωνο για να μου συμπαρασταθεί ηθικά.

Ερ: Άλλο θέμα. Η υπόθεση με το ταμείο του δήμου. Ο κ. Νικηταράς σας κατηγόρησε για μη χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος και ακόμα ότι, εκβιάζοντας τον ταμία και παίρνατε χρήματα.

Γ.Κ.: Δεν είδα πουθενά στη δικογραφία τον ταμία του δήμου να αναφέρει ότι εκβιάστηκε. Εν πάσει περιπτώσει, έχω καταθέσει αγωγή κατά του κυρίου Νικηταρά. Στις 14 του μηνός ήταν να καταθέσουν οι μάρτυρες, όμως λόγω του ότι μπήκαμε στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» αναβλήθηκε. Ήταν πραγματικά και φοβερή συκοφαντική δυσφήμιση από τον κ. Νικηταρά, μια προσβολή σε μένα και στην κυρία Παντελίκιζη και είναι ντροπή για κάποιον να λέει αυτά τα πράγματα.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, σε προηγούμενη συνέντευξη μας, μου είχατε δηλώσει ότι, δεν χάσατε τις εκλογές για πολιτικούς λόγους, αλλά διότι κατάφεραν οι «αντίπαλοι» να περάσουν στον κόσμο το μίσος, την εμπάθεια, την κακία και εσείς δεν είχατε καταφέρει έγκαιρα να αντιδράσετε.

Γ.Κ.: Και εξακολουθούν να το κάνουν.

Ερ: Κι εσείς όμως εξακολουθείτε να ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Για παράδειγμα, χαρακτηρίζετε τον δήμαρχο «μπροστινό»…

Γ.Κ.: Μα συγνώμη, εγώ λέω μια πολιτική έκφραση. Θεωρώ πραγματικά ότι ο κ. Νικηταράς, μετά από προσπάθεια να βρουν πέντε διαφορετικούς υποψηφίους δημάρχους, ήταν αυτός ο οποίος είπε το ναι για να του στήσουν μια παράταξη, όπως και το έκαναν.

Ερ: Ε καλά, αυτό δεν είναι και έγκλημα. Μπορεί να μην δείχνει τη «δυναμική» ενός προσώπου, αλλά δεν είναι και καταδικαστέο. Ίσως είναι και το «αντί» που λέω, αλλά ουδείς δέχεται…

Γ.Κ.: Όχι, δεν είναι έγκλημα, αλλά το εάν κάποιος αποδέχεται αυτή τη λογική σημαίνει ότι μετά είναι και δέσμιος αυτών οι οποίοι τον έστησαν μπροστά.

Ερ: Μιλάτε όμως για μίσος, εμπάθεια και κακία. Λέξεις που ακούγονται πολύ βαριά.

Γ.Κ.: Διαψεύδομαι πουθενά; Θέλετε να σας γυρίσω πίσω και σε άλλα για να δείτε διαχρονικά τι έχει συμβεί; Το 2011, ένα χρόνο δημοτική αρχή Καΐσερλη, ψάχνανε να βρουν τις εγκαταστάσεις για τα ΑΜΕΑ, που είχαμε κάνει το 2008 με λεφτά του δήμου γιατί δεν υπήρχαν τότε προγράμματα, με αφορμή τον αείμνηστο καπετάν Στέφανο Παραδείση. Έκανε ένα ερώτημα ο Ηλίας Σιφάκης και βγήκε ένα δελτίο τύπου από το δήμο, που δημοσιεύτηκε κυρίως σε Ροδίτικες εφημερίδες, και παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας γιατί ο τότε αντιδήμαρχος κ. Νικηταράς, αντί να πει πού βρίσκονται, ανέφερε το κόστος κ.λ.π. Αποτέλεσμα, να σέρνονται στα δικαστήρια υπάλληλοι και τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ψήφισαν τότε τη μελέτη. Αυτό δεν δείχνει μίσος και εμπάθεια;

Δείτε κυρία Αυγούλη το πώς αντιδρά ο κ. Νικηταράς όταν μιλάμε στο δημοτικό συμβούλιο και καταθέτουμε τη διαφωνία μας. Εάν το μίσος, η κακία και η εμπάθεια είχαν πρόσωπο, αυτό θα ήταν του κυρίου Νικηταρά.

Ερ: Το ίδιο όμως ισχυρίζονται κι εκείνοι για εσάς.

Γ.Κ.: Για πέστε μου μια φορά που έκανα επίθεση προσωπική σε κάποιον, εάν δεν μου επιτεθεί. Όταν εμπλέκονται εμπάθειες οι οποίες έχουν να κάνουν με το πού ο Γιώργος Κυρίτσης που δουλεύει από το 1983, βρήκε τα λεφτά, όταν αυτά είναι καταγεγραμμένα στο πόθεν έσχες μου…

Ερ: Τα πόθεν έσχες των πολιτικών μπορώ να τα σχολιάσω δημοσιογραφικά, λέγοντας πως, μπορεί να αναφέρεται το «έσχες» αλλά όχι το «πόθεν»…

Γ.Κ.:  Εγώ στο πόθεν έσχες μου το 2014, κατέθεσα ότι έχω 300.000 ευρώ. Το έκανε κανένας άλλος; Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι είναι φτωχός και να έχει 30 ακίνητα;

Ερ: Κοινή άποψη είναι πως, για τους πολιτικούς το «πόθεν» δεν υπάρχει.

Γ.Κ.: Διαφωνώ σε αυτό. Αν θέλει κάποιος να μάθει, μπορεί να ανατρέξει στις φορολογικές δηλώσεις

Ερ: Ας μείνουμε εδώ γιατί θα γελάσει κάθε πικραμένος. Μιλάω γενικότερα. Ο κόσμος ξέρει, δεν είναι χαζός. Αλλαγή πλεύσης, γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ… Η παράταξή σας είναι συμπαγής; Το ρωτάω αυτό διότι ακούγεται πως υπάρχουν κάποια προβλήματα…

Γ.Κ.: Εγώ γιατί δεν το βλέπω αυτό; Υπάρχει εσωτερική λειτουργία η οποία αξιοποιεί όλα τα στελέχη τα οποία μπορούν να προσφέρουν, είμαστε παρόντες σε διοικητικά επιχειρήσεων και οργανισμών και το πιο βασικό απ’ όλα, η παράταξη με τις δημοκρατικές της λειτουργίες ό,τι κάνει το κάνει με συναπόφαση και συζήτηση. Από το 2001 που δημιουργήθηκε αυτή η παράταξη, το μεγάλο στοίχημα ήταν να νοιώσουμε μεταξύ μας ότι είμαστε οικογένεια. Και το καταφέραμε.

Ερ: Αναφέρατε πριν ότι, οι τοπικοί βουλευτές δηλώνουν παρουσία εν όψει εκλογών.

Κατ’ αρχάς πείτε μου, βλέπετε να έχουμε εκλογές σύντομα;

Γ.Κ.: Θεωρώ ότι μια ιδανική περίοδος για τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει εκλογές, είναι το Φθινόπωρο, με δεδομένο βέβαια ότι μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή. Από τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, πλήρη τετραετία εξήντλησαν ο κ. Σημίτης και ο κ. Τσίπρας.

Ερ: Το ερώτημα. Εσείς θα είστε ξανά υποψήφιος για δήμαρχος της Κω ή βάλατε πλώρη για υποψήφιος βουλευτής;

Γ.Κ.: Έχω δείξει ότι δεν θα είμαι; Ξέρετε πολύ καλά ότι, πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχα προτάσεις να είμαι υποψήφιος βουλευτής με το νυν κυβερνών κόμμα και είπα και τότε ότι, είμαι αυτοδιοικητικός. Σε κάθε περίπτωση όμως, μου αρέσει να υπηρετώ τον τόπο μου γι’ αυτό και δεν «έκοψα» από το δημοτικό συμβούλιο.

Ερ: Άρα, θα είστε ξανά υποψήφιος για δήμαρχος;

Γ.Κ.: Το από πού θα υπηρετήσει ο καθένας τον τόπο του, δεν είναι μόνο προσωπική του απόφαση, είναι και των πολιτών.

Ερ: Τι εισπράττετε από τους πολίτες;

Γ.Κ.: Αυτό που εισπράττω είναι μια απίστευτη πίεση να είμαι υποψήφιος δήμαρχος.

Ερ: Εσείς τι σκέφτεστε.

Γ.Κ.: Την υγεία μας να έχουμε.

Ερ: Σαφέστατα πάνω από όλα η υγεία… Όμως, από την απάντησή σας αισθάνομαι ότι αφήνετε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Γ.Κ.: Τα έχω ξεκαθαρίσει αυτά. Εάν συζητάτε για τη στιγμή που μιλούμε, σας ξαναλέω. Είμαι αυτοδιοικητικός.

Ερ: Δηλαδή, δεν έχετε βλέψεις για βουλευτής.

Γ.Κ.: Επί του παρόντος θεωρώ ότι δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μου. Ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει.

Ερ: Για να καταλήξουμε επιτέλους, στη ζυγαριά το βουλευτιλίκι δεν υπάρχει.

Γ.Κ.: Όχι βέβαια. Δηλώνω ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός. Σήμερα, δεν σκέφτομαι το βουλευτιλίκι. Αντιθέτως, δέχομαι πιέσεις για το δήμο από πολλούς ανθρώπους. Να μην σας πω για τους υπαλλήλους του δήμου. Δεκάδες άνθρωποι φεύγουν από το δήμο. Άνθρωποι οι οποίοι δεν με ψήφισαν ποτέ, είτε με βλέπουν στο δρόμο είτε έρχονται στο γραφείο μου, με φόβο μην τους δουν, να μου πούνε, κάνε κάτι, ο δήμος διαλύεται καθημερινά. Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι έχουν φύγει; Ξέρετε πόση αποδυνάμωση υπάρχει στις υπηρεσίες του δήμου; Είναι πολύ σημαντικό το να φεύγουν στελέχη από το δήμο γιατί δεν αντέχουν τη διοίκηση που υπάρχει.

Ερ: Κύριε Κυρίτση, ο επίλογος δικός σας.

Γ.Κ.: Περνάμε πραγματικά μια δύσκολη περίοδο. Έχουμε έναν αόρατο εχθρό ο οποίος μπορεί να χτυπήσει τον οποιοδήποτε οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό δεν είναι έκκληση προσωπικά στον καθένα, αλλά προς το σύνολο των πολιτών της Κω. Να ακούμε τους ειδικούς, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και βεβαίως, να έχουμε όλοι κουράγιο και αντοχές να περάσει αυτό το κακό. Απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή, να πω ότι, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι πραγματικά αγωνίζονται καθημερινά και λέγονται βοηθητικό προσωπικό, νοσηλευτές, γιατροί του νοσοκομείου, θέλουν μια καλή κουβέντα και μια στήριξη. Θέλουν μια ενίσχυση με πραγματικές και ουσιαστικές δράσεις. Η τέντα μέσα στην οποία γίνονται οι εμβολιασμοί, δεν τιμά κανέναν μας. Θα μπορούσε να είχε κάνει άλλα πράματα ο δήμος. Το τρίτο εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια που το πρότεινα στη δημοτική αρχή και είδα ότι ο κ. Κόνσολας το ανακοίνωσε, το δέχτηκε ο υπουργός και θα ανοίξει, είναι μια κατάκτηση. Χαίρομαι γιατί κατέθεσα την πρόταση αυτή και κάποιος την έκανε αποδεκτή ή είχε την ίδια σκέψη με μένα. Λέω λοιπόν, ας ασχοληθούμε αυτήν την περίοδο δυναμώνοντας ο καθένας τον εαυτό του και όλοι μαζί ο ένας τον άλλον, γιατί πραγματικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι πάρα πολλά και δεν βλέπω κανέναν μα κανέναν από τη δημοτική αρχή να ασχολείται ουσιαστικά. Είναι έκκληση προς όλους. Ειδικά προς τη δημοτική αρχή. Ας σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα το οποίο υπάρχει σήμερα στους πολίτες της Κω, είτε είναι υπάλληλοι, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι, είτε μικροί επιχειρηματίες, είτε ακόμα ακόμα και μεγάλοι επιχειρηματίες.

πηγη: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

3 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν 2 εβδομάδες ΕΥΓΕ

  ΠΑΝΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ . ΕΥΦΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο κ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ

  Απάντησε
 2. πριν 2 εβδομάδες Κωος

  Συγχαρητηρια!! Για αλλη μια φορα !!!

  Απάντησε
 3. πριν 2 εβδομάδες Κωος

  Τα καταστήματα στην πλατεία Ελευθερίας είναι παραχωρημένα εσαεί στους ενοικιαστές τους; Δεν πρέπει να βγαίνουν σε διαγωνισμό ;

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.