Μ. Κόνσολας: Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό μας

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη, για την εφημερίδα «Καρφίτσα»

Πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι με την πανδημία παρούσα. Ποια χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν για τη διαχείρισή της; Για το μέγεθος της ζημίας; Και τη στήριξη που θα χρειαστεί ο τουριστικός κλάδος;
Κύριε Νεοχωρίτη, ανοίξαμε τον τουρισμό γιατί η Ελλάδα δεν καταθέτει την ταυτότητά της ως τουριστικού προορισμού. Το κάναμε με ασφάλεια, με την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και με την πολύτιμη συνεργασία επιχειρηματικών και εργαζομένων στον τουρισμό, χωρίς αυτούς δεν είχε γίνει τίποτα.

Ξέραμε από την αρχή ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Με τα στοιχεία που έχουμε έως σήμερα, από τα 18,2 εκατ. ευρώ έσοδα του 2019, θα καταγράψουμε ως έσοδα το ένα έκτο, δηλαδή 3 δισ. ευρώ. Ο αριθμός επιβατών από το εξωτερικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωσε πτώση της τάξης του 68%, ενώ στα άλλα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια σημείωσε πτώση της τάξης του 79%. Την ίδια στιγμή, η πτώση του τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν κοντά στο 70%.

Αυτή τη στιγμή, η πρώτη και κυρίαρχη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αλλά και όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ενεργοποιηθεί συγκεκριμένα μέτρα και θα υπάρξουν και άλλα. Κανείς δεν θα πρέπει να μείνει μόνος του αυτό τον δύσκολο χειμώνα.

 

Ποιος ο σχεδιασμός και η στόχευση για την τουριστική κίνηση τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες; Ποιες  μορφές τουρισμού μπορούμε υποστηρίξουμε ως χώρα, με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού  να επιμένει;
Έχω απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, μιλάω πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή. Δεν είναι στις προθέσεις μου να δημιουργήσω ένα ψεύτικο κλίμα αισιοδοξίας, γιατί και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό μας.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, κ. Νεοχωρίτη. Παρά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η πανδημία επηρεάζει τα ταξίδια, τον τουρισμό και δύσκολα κάποιος μπορεί να κάνει προγραμματισμό διακοπών. Αν η πανδημία συνεχιστεί έως την ερχόμενη άνοιξη, τότε θα χαθεί το αρχικό τμήμα της τουριστικής περιόδου, ενώ θα υπάρχει και μεγάλη επιβράδυνση στις κρατήσεις για το καλοκαίρι. Ήδη οι εκτιμήσεις για το  πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών για το 2021 δείχνουν ότι αυτό κυμαίνεται στο 60% του 2019.

Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για την επόμενη χρονιά είναι να διεκδικήσουμε ενιαίους κανόνες για τα ταξίδια και την ασφάλεια στον τουρισμό, που θα είναι αποδεκτοί και θα εφαρμόζεται από όλες τις χώρες.

Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου θα δώσει ένα ισχυρό brand ασφάλειας στην Ελλάδα, ως τουριστικού προορισμού. Να  έχουν όλοι τη βεβαιότητα ότι έρχονται σε έναν ασφαλή, υγειονομικά προορισμό. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη βελτίωση  και επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πρέπει να αντλήσουμε  συμπεράσματα από τη φετινή χρονιά και να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους κανόνες εισόδου στη χώρα, τα rapid test. Ευχής έργο, βεβαίως, θα είναι τα μέτρα αυτά να αποτελούν κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

 

Έχετε επενδύσει στην τουριστική εκπαίδευση. Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο; Ποιες κινήσεις έχουν δρομολογηθεί για την αναβάθμισή της και οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Υπουργείο;
Η ανωτατοποίηση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αποτελούν – όπως έχουμε αναφέρει – το διαβατήριο της χώρας για το μέλλον. Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την τουριστική εκπαίδευση σε προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουρισμό. Να είναι ένα βήμα μπροστά από τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον τουρισμό, να είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες της αγοράς, να αναδεικνύει τα στελέχη του αύριο. Να γίνει η Ελλάδα κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει μια ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση και συναντήθηκα ήδη με τους Τομεάρχες Τουρισμού των άλλων κομμάτων, επιδιώκοντας μια ευρεία συναίνεση και συμφωνία για αυτή τη σπουδαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Πώς είναι το επενδυτικό περιβάλλον στον τουριστικό κλάδο; Υπάρχει ενδιαφέρον, όπως και  περιθώρια ώστε Υπουργείο και κυβέρνηση να στηρίξει κάποια επενδυτικά σχέδια; 
Ο ελληνικός τουρισμός έχει δυναμική, είναι ένας τομέας που διαχρονικά συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι τα επόμενα 7 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους που υπερβαίνουν τα 70 δισ. ευρώ για να στηρίξει παραγωγικές επενδύσεις.

Οι επενδύσεις και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τουριστικού τομέα περνάνε μέσα από τη στροφή στην ποιότητα που στοχεύει στην αύξηση των τουριστικών εσόδων και στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, στηρίζεται και η πρόταση που έχει υποβάλλει το Υπουργείο Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Πώς πρέπει να απαντήσουμε, όταν ο παράγων αστάθειας στην περιοχή που ονομάζεται Τουρκία, έχει εργαλειοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η προκλητικότητα έχει κορυφωθεί, καθώς τουρκικά πλοία έχουν βρεθεί εντός της ζώνης των 12 μιλίων; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας;
Η Ελλάδα πιστεύει στις αρχές της καλής γειτονίας που στηρίζονται σε ένα διάλογο με ορθολογική βάση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι στον διάλογο μπορούν να τεθούν ως ατζέντα, οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Είναι θέμα άμυνας. Δεν μπορεί να ανασταλεί η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για το Αιγαίο, το Αιγαίο δεν αποτελεί ειδική περίπτωση. Δεν μπορεί να συζητηθεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, τα σύνορα δεν αμφισβητούνται.

Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα του κ. Ερντογάν που προσπαθεί να μας σύρει σε θερμό επεισόδιο και σε διαπραγματεύσεις πάνω στις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις του.
Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, είναι αξιόπιστος και πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, χτίζει συμμαχίες,  δεν κάνει υποχωρήσεις και εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα.


Πηγή:https://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.