«Η δημοτική αρχή επιθυμεί και στοχεύει να γεμίσει το νησί με σύγχρονα εκπαιδευτήρια»

Για τις παρεμβάσεις στα 22 σχολεία: «Στόχος μας είναι, με το κλείσιμο των σχολείων το καλοκαίρι, να ξεκινήσει τις εργασίες ο εργολάβος»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων χώρων, που να τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών»

«Η κρίση της πανδημίας φοβάμαι ότι θα  αναστείλει ή θα καθυστερήσει κάποια από αυτά που σχεδιάζαμε και παλεύαμε. Τα οικονομικά είναι δύσκολα. Αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης για τη σύνταξη μελετών ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων»

«Οι ανάγκες των σχολείων (συντηρήσεις και επισκευές) είναι μεγάλες. Συνέχεια ανακύπτουν προβλήματα που οφείλονται στην χρήση, στην παλαιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ. Ειδικά με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, αυτά αυξάνονται» δήλωσε στον «Σ» η αντιδήμαρχος Κω Γεωργία Κασσιώτη, η οποία ευελπιστεί ότι, η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για το έργο συντηρήσεων και επισκευών σχολικών κτιρίων θα υπογραφεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Παράλληλα, μας ενημερώνει ότι έχει γίνει η πλήρης καταγραφή των αναγκών των 22 πρώτων σχολείων και ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης για την συντήρηση και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων. Εκτιμά ότι, η σύμβαση με τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο, το οποίο θα εκτελεστεί σύμφωνα με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, αναμένεται να υπογραφεί εντός του 1ου τριμήνου του 2021. Οι δε εργασίες θα γίνουν εντός της καλοκαιρινής περιόδου.

Όσο για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτήρια, χρόνιο αίτημα, η κα Κασσιώτη αναφέρει ότι, «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων χώρων, που να τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών». Σημειώνει ωστόσο πως, λόγω της πανδημίας και των δύσκολων οικονομικών, αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης για τη σύνταξη μελετών ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων όπως λ.χ. 3ο Γυμνάσιο στην πόλη της Κω, Νηπιαγωγεία που θα καλύψουν την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση (καθώς οι προκάτ αίθουσες αποτελούν προσωρινή λύση), ανέγερση Λυκείου στο Ζηπάρι, νέο Δημοτικό Σχολείο στην Αντιμάχεια κλπ. Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, διαβεβαιώνει πως, στον προϋπολογισμό του 2021 και στο πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων θα υπάρξουν οι ανάλογες εγγραφές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Κασσιώτη, πότε θα υπογραφεί η σύμβαση του δήμου με την περιφέρεια για το έργο συντηρήσεων και επισκευών σχολικών κτιρίων;

Γ.Κ.: Πρόκειται για μια προγραμματική σύμβαση στην οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία, αφού θα χρηματοδοτήσει κατά ένα μέρος τις μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε στα σχολικά κτίρια όλου του νησιού. Όπως έχουμε πει, το κόστος θα ξεπεράσει το 1,3 εκ. ευρώ. Δυστυχώς είχαν μείνει πολλά πράγματα πίσω και τώρα τρέχουμε να τα προλάβουμε. Όπως ήδη γνωρίζετε, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Αναμένεται σύντομα η αντίστοιχη  απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου μας. Ευελπιστούμε στο πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου να υπογραφεί (εφόσον δεν καθυστερήσει κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα χρόνου.

Ερ: Πώς έγινε η επιλογή των 22 σχολείων;

Γ.Κ.: Κυρία Αυγούλη, όπως είπαμε νωρίτερα και όπως γνωρίζετε καλά, οι ανάγκες των σχολείων είναι μεγάλες. Συνέχεια ανακύπτουν προβλήματα που οφείλονται στην χρήση, στην παλαιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ. Ειδικά με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, αυτά αυξάνονται. Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τα σχολεία, τις σχολικές επιτροπές, τους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων, έχει προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των αναγκών. Τα 22 σχολεία που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη μελέτη δεν καλύπτουν το σύνολο των σχολικών μονάδων, από κάπου όμως έπρεπε να ξεκινήσουμε. Για αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης για την συντήρηση και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων.

Ερ: Ποιες είναι οι ανάγκες συντήρησης και επισκευής κάθε σχολείου ξεχωριστά;

Γ.Κ.: Οι εργασίες αποσκοπούν στην αποκατάσταση φθορών και βελτίωση των σχολικών μονάδων από πλευράς λειτουργικότητας και ασφάλειας κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων. Τις έχουμε κατηγοριοποιήσει ανά σχολείο, αλλά κατά την εφαρμογή των μελετών πάντα προκύπτει κάτι παραπάνω.

Ενδεικτικά όμως να σας πω ότι, οι εργασίες περιλαμβάνουν:

Χρωματισμούς εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών, επισκευές σοβάδων,

ανακατασκευή χώρων υγιεινής με αντικατάσταση πλακιδίων, ειδών υγιεινής και ξύλινων θυρών, συντήρηση και τμηματική αντικατάσταση μεταλλικών περιφράξεων,

επισκευή υγρομονώσεων δωμάτων και υπογείου, ασφαλτόστρωση αύλειων χώρων,

αντικατάσταση ειδικού τάπητα σε νηπιαγωγεία.

Ερ: Πότε θα ξεκινήσει το έργο, από ποια σχολεία και πότε θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις;

Γ.Κ.: Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης θα προχωρήσει η διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού. Η υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο που θα αναδείξει ο διαγωνισμός, αναμένεται εντός του 1ου τριμήνου του 2021. Το έργο θα εκτελεστεί σύμφωνα με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου μας. Στόχος μας είναι, με το κλείσιμο των σχολείων το καλοκαίρι, δηλαδή, τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου, να ξεκινήσει τις εργασίες ο εργολάβος.

Ερ: Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις λύνονται οριστικά τα κτιριακά προβλήματα των συγκεκριμένων σχολείων ή του χρόνου θα έχουμε μια από τα ίδια;

Γ.Κ.: Τα προβλήματα των σχολείων δεν τελειώνουν ποτέ. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, στο σύνολό της, είμαστε κοντά στη σχολική κοινότητα. Καθημερινή μας έγνοια είναι να διαμορφώνουμε τις καλύτερες συνθήκες για να αποδίδει ο κόπος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Ψάχνουμε πηγές χρηματοδότησης, εξαντλούμε προσπάθειες για να δίνουμε λύσεις και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Ερ: Επειδή το θέμα της σχολικής στέγης είναι – δυστυχώς - διαχρονικό και οι «λύσεις» που δίδονται είναι «προκάτ», ποια είναι η πρόθεση ή η βούληση του δήμου για την κατασκευή νέων σχολείων; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2021 θα υπάρχει κωδικός για την έναρξη των διαδικασιών;

Γ.Κ.: Η δημοτική αρχή επιθυμεί και στοχεύει να γεμίσει το νησί με σύγχρονα εκπαιδευτήρια. Γνωρίζει τις αυξανόμενες ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων.

Οι χρόνιες καθυστερήσεις και τα συσσωρευμένα

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ

Πηγή:https://www.stathmosnet.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.