Ξεφυλλίζοντας (Ο μεγάλος μου αδερφός/ Τι κρατάει η μαμά;/ Μήπως είδατε τον Ροδόλφο;)

Ο μεγάλος μου αδερφός

Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Αν έχεις έναν μεγάλο αδερφό το πιθανότερο είναι να σου κάνει συνέχεια τον έξυπνο.

Να σε πηγαίνει όπου θέλει εκείνος από την Κίνα στη Σελήνη και πάλι πίσω χωρίς να σε ρωτήσει αν συμφωνείς μιας κι εσύ είχες βάλει πλώρη για άλλα μέρη.

Να έχει τους καλύτερους βαθμούς, τους καλύτερους τρόπους, τα καλύτερα ανέκδοτα, τα καλύτερα παιχνίδια, και όλοι να σου λένε πως καλό θα ήταν να μοιάσεις σε εκείνον μήπως κάποια μέρα καταφέρεις κι εσύ να γίνεις τόσο ψηλός και γρήγορος ώστε να βγαίνεις νικητής σε κάθε αγώνα και τότε, μόνο τότε, ίσως σκεφτεί να σε πάρει μια μέρα μαζί του και να σε γνωρίσει στους φίλους του.

Δεν θα χωράς ποτέ στα παπούτσια του και στα ρούχα του θα φαίνεσαι ακόμα μικρότερος.

Θα περισσεύεις και θα ακολουθείς, θα παλεύεις, θα χάνεις και θα θυμώνεις… θα ανυπομονείς να μεγαλώσεις και όλα να αλλάξουν… Όλα;

Όχι! Όχι, όλα… πάντα θα θες να είσαι έστω και μια σταλιά μικρότερος για να εξακολουθείς να χωράς στην αγκαλιά του.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο γραμμένο και αφιερωμένο στην αδερφική κόντρα και αγάπη. Τρυφερό και πέρα έως πέρα αληθινό περιγράφει την αδερφική σχέση από την πλευρά του μικρότερου αδερφού. Ένα ταξίδι συναισθημάτων από την απλή δυσαρέσκεια μέχρι την αγανάκτηση, από τη ζήλια μέχρι το θαυμασμό και από την αδιαφορία μέχρι την άνευ όρων αγάπη! Στις όμορφες εικόνες του η αφήγηση εμπλουτίζεται και απεικονίζονται όλα όσα χωρίζουν μα και όλα όσα συμφιλιώνουν τα δύο αδέρφια.

Άν έχεις λοιπόν έναν μεγάλο αδερφό, αυτό το βιβλίο γράφτηκε με αγάπη και εικονογραφήθηκε με άλλη τόση για σένα…

Τι κρατάει η μαμά;

Συγγραφέας: Παναγιώτα Πλησή

Εικονογράφος: Γιώτα Κοκκόση

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Η μαμά κρατάει το κεφάλι της. Άραγε γιατί το κρατάει; Μήπως φοβάται πως θα ξεκολλήσει; Μήπως είναι βαρύ σαν καρπούζι και την κουράζει; Μήπως το χτύπησε και την πονάει; Μήπως θα μπορούσε να της το κρατήσει κάποιος άλλος για λίγο να την ξεκουράσει;

Η μαμά κράταει το κεφάλι της και αναστενάζει. Είναι μου είπε ένα στεναχωρημένο κεφάλι και οι άνθρωποι συνηθίζουν να το κρατάνε αλλά χωρίς να γνωρίζουν το λόγο που το κάνουν. Ίσως ένα στεναχωρημένο κεφάλι να είναι χρήσιμο στους μεγάλους. Ίσως ένα χαρούμενο κεφάλι να είναι ακόμα πιο χρήσιμο. Θα ζωγραφίσω δύο κεφάλια, ένα χαρούμενο κι ένα στεναχωρημένο  και θα τα κρατήσω.

Η δουλειά της μαμάς εξαφνίστηκε. Έτσι ξαφνικά. Ίσως να είναι κάποιο μαγικό κόλπο δεν το γνωρίζω. Πάντως εξαφανίστηκε και τώρα σκέφτομαι μήπως η μαμά κρατάει το κεφάλι της γιατί φοβάται μη τυχόν έτσι ξαφνικά κι αυτό εξαφανιστεί.

Ένα βιβλίο ξεχωριστό με ήρωες απλούς, καθημερινούς και σύγχρονους που καταφέρνει να μιλήσει με τον πιο χαριτωμένο τρόπο για το άχαρο πρόβλημα της ανεργίας. Μέσα από τη ματιά ενός παιδιού που προσπαθεί να καταλάβει όσα απασχολούν τα κεφάλια των μεγάλων και τα βαραίνουν, η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να εκφράσει με τρυφερότητα αλήθειες μιας σκληρής πραγματικότητας. Οι εικόνες είναι σαν ένα ανοιχτό παράθυρο στο παιδικό μυαλό του ήρωα, που αν και γεμίζει με ένα σωρό αναπάντητα ερωτηματικά… ούτε βαραίνει, ούτε στεναχωριέται, ούτε απελπίζεται. Μάλλον γι αυτό μπορεί να το ανοίγει, να το κουράζει, να το τρέχει, να το ταξιδεύει, να το γεμίζει εικόνες, να το αδειάζει και ποτέ, μα ποτέ δεν χρειάζεται να το κρατάει.

Μήπως είδατε τον Ροδόλφο;

Συγγραφέας: Βέρα Πρατικάκη

Εικονογράφος: Βίλλυ Καραμπατζιά

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Πας μια απλή επίσκεψη ένα Σάββατο απόγευμα στην αγαπημένη σου θεία, κι εκεί που όλα κυλούν ήρεμα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, όλος ο κόσμος σου έρχεται τούμπα. Και σε ρωτάω… τι περίμενες; Όταν οι γείτονες της θείας σου είναι μια μάγισσα κι ένας τρελός επιστήμονας που κάνει πειράματα σε ανυπεράσπιστα ζώα και η θεία σου είναι μέλος μια μυστήριας λέσχης με τα αρχικά Δ.Λ.Η.;

Και να ‘ταν μόνο αυτό; Η πραγματική περιπέτεια ξεκινάει από τη στιγμή που ο Ροδόλφος, ο αγαπημένος κούνελος της θείας Ουρανίας, μυστηριωδώς εξαφανίζεται. Να χάθηκε; Να απήχθη; Να βαρέθηκε και να έφυγε από μόνος του; Να πήγε σε κέντρο αδυνατίσματος γιατί είχε παραγίνει το κακό με τα κιλά του; Όπως και να ‘χει είναι ύποπτο. Πολύ ύποπτο! Ώρα λοιπόν να βγουν οι καμπαρντίνες από τη ντουλάπα και θεία με ανιψιό να ξεκινήσουν την έρευνα. Θα καταφέρουν άραγε να μάθουν τι πραγματικά συνέβη;

Μια διασκεδαστική περιπέτεια, με ξεκαρδιστικά απρόοπτα και ευφάνταστη πλοκή. Ένα μυθιστόρημα απολαυστικό για τους μικρούς αναγνώστες, μια ακόμη καταπληκτική ιστορία που σίγουρα θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα. Με μια δεμένη αφήγηση, με ζωντανές περιγραφές και αστείους διαλόγους το βιβλίο αυτό διαβάζεται μονορούφι, ξεδιψάει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες και αφήνει στο τέλος μια γεύση χαράς, τη χαρά της ανάγνωσης!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.