Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω (Ένας σπέσιαλ ήρωας, Τρελό μου αμαξίδιο, Δε θα χαθώ ποτέ!)

Μία ιστορία θα σας πω…

Ένας σπέσιαλ ήρωας

Συγγραφέας: Κατερίνα Μουρίκη

Εικονογράφος: Πέγκυ Φούρκα

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σειρά: Βατόμουρο (7-8 ετών)

Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2014

Ο Άρης, ο ήρωας της ιστορίας αυτής, είναι ένα παιδί ιδιαίτερο. Είναι ένα παιδί με αυτισμό. Ένα παιδί που κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το κεφάλι ή το σώμα του, που δεν εκφράζει τα συναισθήματά του, δεν μιλάει, δεν έχει πολλούς φίλους, έχει φωτογραφική μνήμη που τον κάνει να θυμάται τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Όμως συμμετέχει με τον τρόπο που μπορεί σε όποιο περιβάλλον βρίσκεται. Ο αδελφός του, ο Διομήδης, τον αγαπάει και τον δέχεται ως ένα ιδιαίτερο παιδί που έχει διαφορετικές ικανότητες που εμείς δεν έχουμε.

Η ιστορία αυτή, θα έλεγα ότι δεν έχει σκοπό μόνο τη γνωριμία και την αποδοχή των παιδιών αυτών αλλά πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά, δείχνοντας ότι παρόλο που φαίνονται αποκομμένα από τον δικό μας κόσμο, εντούτοις είναι, και έχουν τη δυνατότητα, να είναι χρήσιμα και να επικοινωνούν, με τον δικό τους βέβαια τρόπο, αρκεί κι εμείς να έχουμε ανοιχτά τα αφτιά μας και να αφουγκραζόμαστε αυτά που έχουν να πουν. 

Όσο προχωράει η ιστορία μας, ο Διομήδης παθαίνει ένα ατύχημα. Όλα γίνονται όπως αρμόζει σε κάθε περίπτωση ατυχήματος, όπου αυτός που έχει χτυπήσει πάει στο νοσοκομείο, του δίνονται οι πρώτες βοήθειες και μετά αναρρώνει και επανέρχεται στους κανονικούς του ρυθμούς. Έτσι γίνονται κι εδώ όλα. Το μόνο διαφορετικό, κατά τα φαινόμενα είναι ότι αυτός που προκαλεί το ατύχημα, εγκαταλείπει το παιδί και φεύγει τρέχοντας. Στην πορεία αποκαλύπτονται κι άλλα σημεία που δεν είναι ξεκάθαρα. Μέχρι το τέλος της ιστορίας, όλα τα κενά συμπληρώνονται από αντιδράσεις του Άρη. Ο Άρης, το παιδί με το αυτισμό, δίνει στοιχεία και βοηθάει στην εξέλιξη των γεγονότων με την παρατηρητικότητα που έχει έμφυτη και τη μνήμη του, που ενώ φαίνεται ότι αυτά που εντυπώνει είναι άχρηστα, τελικά αυτή τη φορά ήταν το κλειδί για να βρεθούν όσα στοιχεία έλλειπαν και να λυθούν ερωτήματα και παρεξηγήσεις και να δημιουργηθούν φιλίες μεταξύ ανθρώπων που διαφορετικά δε θα είχαν ίσως ποτέ την ευκαιρία να βρεθούν μαζί.

Η συγγραφέας, χωρίς να δίνει πληροφορίες και ορισμούς που στα παιδιά δεν θα είχαν νόημα και χωρίς να φορτίζει συναισθηματικά τις περιγραφές της, δίνει μέσα από γεγονότα της ζωής όλο το πλαίσιο των παιδιών με αυτισμό κι έτσι βοηθάει και οδηγεί στην κατανόησή τους και κατ’ επέκταση στην καλύτερη αποδοχή τους.

Τρελό μου αμαξίδιο

Συγγραφέας: Μερκούριος Αυτζής

Εικονογράφος: Ελίζα Βαβούρη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σειρά: Βατόμουρο (7-8 ετών)

Χρονολογία έκδοσης: Απρίλιος 2014

Ο Σούζας, ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, δεν είναι ένας τυχαίος ήρωας. Δεν είναι ούτε άνθρωπος ούτε κάποιο ζωάκι. Είναι ένα αμαξίδιο που έχει τη σημαντική αποστολή να εξυπηρετεί και να φέρνει χαρά στη Νανά. Η Νανά είναι η άλλη ηρωίδα μας. Είναι ένα κορίτσι ανάπηρο. Ο Σούζας, λοιπόν, αφηγείται την ιστορία τους: πώς έφτασε στη Νανά, πώς περνούν τη μέρα τους, τι τους αρέσει να κάνουν.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, εκτός από τα όμορφα που μοιράζονται, το αμαξίδιο αναφέρεται και σε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η κοινωνία, άθελά της ή μη, όχι μόνο στη Νανά και τον Σούζα, αλλά σε όλα τα άτομα που έχουν δυσκολία στην κίνηση ή χρειάζεται να βοηθιούνται με άλλα μέσα, όπως οι μαμάδες με τα βρεφικά καρότσια. Αναφέρεται σε όλα αυτά που όλοι θεωρούμε αυτονόητα αλλά τελικά για τα άτομα αυτά δεν είναι. Παρόλα αυτά, οι δύο ήρωες βρίσκουν τρόπο να περνούν καλά και μέσα από τις βόλτες τους να φαντάζονται ταξίδια σε άλλους τόπους, πραγματικούς ή φανταστικούς.

Αργότερα, αφού γνωρίζουμε πώς είναι η ζωή και οι δυσκολίες τους, συμβαίνει ένα απρόσμενο γεγονός: σε μια βόλτα, γίνεται ατύχημα. Η Νανά πέφτει από το καροτσάκι της και αιμορραγεί ενώ το αμαξίδιο καταστρέφεται. Το αμαξίδιο, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας, περνάει στιγμές δύσκολες. Στιγμές πόνου και αγωνίας.

Τελικά, όπως σε κάθε ιστορία για παιδιά, έτσι κι εδώ, όλα λήγουν καλά, επανέρχεται η ισορροπία και η χαρά στους ήρωες. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό, έχουν αναφερθεί όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν οι μεγάλοι καταρχήν και τα παιδιά κατ’ επέκταση ώστε να κατανοούν τις δυσκολίες των ατόμων αυτών, να δείχνουν έμπρακτα το σεβασμό τους και να τα διευκολύνουν στη ζωή τους. Γιατί σκοπό όλων είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής η οποία οφείλει να συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους με όλες τις ιδιαιτερότητες που έχουν.

Δε θα χαθώ ποτέ!

Συγγραφέας & Εικονογράφος: DagmarGeisler 

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Μετάφραση: Δομινίκη Σάνδη

Σειρά: Φραουλίτσα (5-6 ετών)

Χρονολογία έκδοσης: Μάρτιος 2014

Η Λουλού και η μαμά της πάνε στην αγορά για ψώνια. Η αγορά έχει πολύ κόσμο. Η Λουλού βρίσκει έναν παιχνιδιάρη σκυλάκο και ένα αγοράκι που φαίνεται να είναι μόνο του… Στη διάρκεια της βόλτας τους, η Λουλού πάει να μιλήσει στη μαμά της αλλά συνειδητοποιεί ότι μιλάει σε κάποια άλλη κυρία που δεν είναι η μαμά της. Την ίδια στιγμή ο νέος φίλος της βάζει τα κλάματα και της λέει ότι κι εκείνος έχει χάσει τον μπαμπά του.

Τα δυο παιδιά, με την καθοδήγηση της Λουλού, ξεκινούν να κάνουν με τη σειρά κάποιες ενέργειες ώστε να βρει ο καθένας το γονιό του: μένουν στο σημείο που είναι, χωρίς να τρέχουν δεξιά και αριστερά, προσπαθούν να βρουν κάποιον ενήλικα που θα καλέσει στο τηλέφωνο τους γονείς τους αλλά αποφεύγουν να πάνε κάπου μαζί του, μέχρι που βρίσκουν ο ένας τον άλλο και όλα λήγουν καλά. 

 Το βιβλίο αυτό, θα έλεγα, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός από γονείς και δασκάλους. Ένας οδηγός που λέει τα βασικά και αναγκαία βήματα σε περίπτωση που ένα παιδί χαθεί ενώ βρίσκεται σε μέρος με πολύ κόσμο. Τα βήματα είναι δοσμένα με απλό, σαφή και ξεκάθαρο τρόπο και περιλαμβάνουν πράγματα που πρέπει και πράγματα που δεν πρέπει να κάνει ένα παιδί σε κάθε περίπτωση χωρίς όμως να προκαλούν φόβο για τους κινδύνους που υπάρχουν. Έτσι αποκλείουν τους «λάθος» χειρισμούς που μπορεί να κάνει ένα παιδί στην προσπάθειά του να βρει το γονιό του. 

Στο τέλος του βιβλίο, οι κανόνες που δίνονται στη ροή της ιστορίας, ξαναγράφονται σε ένα δισέλιδο με περιεκτικό τρόπο ενώ, μετά από αυτό, δίνονται αντίστοιχες συμβουλές και προτάσεις στους γονείς – δασκάλους που θα διαβάσουν και θα επεξεργαστούν μαζί με το παιδί το βιβλίο.  

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν 6 χρόνια ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ

    Ευχαριστώ από καρδιάς την νέα αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχα και παραγωγική συγγραφέα κ. Μαριάννα Κουμαριανού για την απλόχερη παρουσίαση και ενδελεχή προσέγγιση της ιστορίας μου "¨Ενας σπέσιαλ ήρωας". Της εύχομαι ολόψυχα Καλές εμπνεύσεις μετουσιωμένες σε ιστορίες πρωτότυπες μεστές και άξιες διακρίσεων. Καλό Καλοκαίρι σε όλους τους φίλους και φίλες της σελίδας.

    Απάντησε
  2. πριν 6 χρόνια ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ

    Ευχαριστώ από καρδιάς την νέα αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχα και παραγωγική συγγραφέα κ. Μαριάννα Κουμαριανού για την απλόχερη παρουσίαση και ενδελεχή προσέγγιση της ιστορίας μου "¨Ενας σπέσιαλ ήρωας". Της εύχομαι ολόψυχα Καλές εμπνεύσεις μετουσιωμένες σε ιστορίες πρωτότυπες μεστές και άξιες διακρίσεων. Καλό Καλοκαίρι σε όλους τους φίλους και φίλες της σελίδας.

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.