Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Το χριστουγεννιάτικο δέντρο)

Μία ιστορία θα σας πω…

το χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

Συγγραφέας: e.e.cummings

Εικονογράφος: PaoloGhezzi

Μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός

Εκδόσεις: Νεφέλη

Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2011

Ηλικιακή ομάδα: προσχολική ηλικία

 

 

Ένα μικρό, σιωπηλό δεντράκι ετοιμάζεται να γίνει χριστουγεννιάτικο έλατο. Όμως στην ψυχή του παιδιού που θα το έχει, φαίνεται θλιμμένο. Προσπαθεί να το παρηγορήσει και να του δώσει αγάπη φιλώντας το και νανουρίζοντάς το όπως θα έκανε η μητέρα του. Του υπόσχεται να το ντύσει με όμορφες μπάλες, γιρλάντες, κλωστές και πούλιες που ονειρεύονται να λάμψουν. Έτσι δε θα είναι πια λυπημένο. Θα στέκεται μπροστά στο παράθυρο να το θαυμάζουν όλοι και τα παιδιά γύρω του θα χορεύουν και θα τραγουδούν. 

 

Ένα τρυφερό ποίημα από τον e.e.cummings, δοσμένο ως παραμύθι, που μιλάει κατευθείαν στις παιδικές ψυχές. Μέσα από τη ματιά ενός μικρού παιδιού βγαίνει όλη η τρυφερότητα και η στοργή που μπορεί να δείξει ένας άνθρωπος. Το παιδί δίνει ανθρώπινες ιδιότητες στο δέντρο και μιλώντας του εκφράζει και προβάλλει με απλότητα τις ανάγκες που έχει ουσιαστικά το ίδιο. Τις ανάγκες που ικανοποιούνται μέσα στην οικογένειά του και που τις βλέπει στο δεντράκι και θέλει – είναι πρόθυμο με τη σειρά του να ικανοποιήσει.

Το ποίημα αναδεικνύεται μέσα από την απέριττη μετάφραση και τη λιτή και χαρούμενη εικονογράφηση. Όλες οι αισθήσεις συμμετέχουν για να δώσουν το όμορφο ψυχολογικό κλίμα και την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ακριβώς όπως την αισθάνονται και τη βιώνουν τα μικρά παιδιά, μακριά από ό,τι φανταχτερό, ψεύτικο και προσποιητό.

 

 

 

e.e.cummings (Edward Estlin Cummings)

Ο e.e.cummings (όπως ίδιος έγραφε το όνομά του) γεννήθηκε το 1894 στη Μασαχουσέτη και σπούδασε στο Χάρβαρντ. Έζησε την εποχή των μοντερνιστών Πάουντ, Έλιοτ, Γέητς, Στήβενς κ.λπ. αλλά ποτέ δεν έγινε μέλος του κινήματος αυτού. Αντίθετα, πειραματίστηκε με τον τρόπο γραφής, τη γραμματική, τη σύνταξη αλλά και τη στίξη. Η φιλοσοφία του, που περνάει μέσα από τα ποιήματά του αλλά και όλα τα άλλα είδη λογοτεχνίας που ασχολήθηκε, εκφράζεται συνοπτικά στο βιβλίο του «Απέραντο δωμάτιο»: “Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία δεν μπορεί να πιστέψει κανείς, για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν παύει να τα νιώθει.”

 Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αμερικάνων Ποιητών. Το 1957 τιμήθηκε με το βραβείο Bollingen, το μεγαλύτερο βραβείο για την ποίηση.

 

PaoloGhezzi

Ζει και εργάζεται στην Μπολόνια. Εκτός από «το χριστουγεννιάτικο δέντρο» του cummings έχει εικονογραφήσει τα «Παραμύθια» του cummings και βιβλία των ετερώνυμων του Πεσσόα όπως τη «Θαλασσινή ωδή» του Άλβαρο ντε Κάμπος, την «Ώρα του διαβόλου», τον «Οδοιπόρο» και άλλα. 

 

Χάρης Βλαβιανός

Ο Χ.Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτική Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές και δοκίμια. Επίσης έχει μεταφράσει έργα κορυφαίων ποιητών όπως του E.Pound, W.Whitman, W.Stevens, e.e.cumings, J.Ashbery, M.Longley και άλλων. Για 15 χρόνια διηύθυνε το περιοδικό «Ποίηση» και από το 2008 το περιοδικό «Ποιητική». Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικάνικο Κολέγιο και δημιουργική γραφή και μετάφραση. 

 

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

http://www.polinapapanikolaou.com/

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.