Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Το παραπονεμένο μακό)

 

Μία ιστορία θα σας πω…

Το παραπονεμένο μακό

 

Συγγραφέας: Χριστιάννα Γύρα

Εικονογράφος: Χαρά Μαραντίδου

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονολογία έκδοσης: 2011

Ηλικιακή ομάδα: προσχολική ηλικία

 

Το άσπρο, κοντομάνικο μακό ήταν παραπονεμένο και στεναχωρημένο. Παρόλο που ήταν καθημερινό και πολυφορεμένο ένδυμα ένιωθε παραμελημένο επειδή η Λένα, όποτε ήταν να πάει σε κάποια φίλη της ή σε κάποιο πάρτυ, φόραγε άλλα ρούχα και καμάρωνε γι’ αυτά. Σα να μην έφτανε αυτό, κάποια μέρα εμφανίστηκε ένα νέο, γκρι μακό και το λευκό μακό ένιωσε ακόμα μεγαλύτερη απειλή. Θύμωσε και φοβήθηκε ακόμα περισσότερο. Νόμιζε ότι έφτανε ο καιρός να αντικατασταθεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια ή να γίνει ξεσκονόπανο. Τι θα συμβεί τελικά με τα δύο μακό; Ποια θα είναι η τύχη τους; Θα σταματήσει το άσπρο μακό να νιώθει αδικημένο; Τι θα συμβεί όταν η Λένα χρειαστεί ρούχα για την πρώτη της εκδρομή με το σχολείο;      

 

Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα και ανατροπές. Μια ιστορία που αναδεικνύει την αξία της φιλίας αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να νιώσει κάποιος όταν θεωρεί ότι απειλείται. Αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η ζήλια, ο ανταγωνισμός δίνονται με πολύ ωραίο και χιουμοριστικό τρόπο. Ξεδιπλώνονται σε όλο τους το εύρος με τρόπο οικείο για τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό, χωρίς να παραβλέπεται η πραγματική τους αξία και οι συνέπειες που έχουν για τη ζωή του καθενός. Είναι πολύ ξεκάθαρο το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να υποτιμάει τον εαυτό του ως προς τους άλλους και να τον υποβαθμίζει σε τέτοιο σημείο που να βλέπει και να θεωρεί ως πραγματικό κάτι τελείως διαφορετικό. Ενώ αντίθετα, τελειώνοντας η ιστορία, το άσπρο μακό νιώθει τεράστια ικανοποίηση λόγω της αποδοχής και της αγάπης που εισπράττει. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η εικονογράφηση. Είναι λιτή, με απλές γραμμές και λίγα αλλά έντονα χρώματα που κάθε φορά δίνουν βάση σε ένα στοιχείο της ιστορίας ή προβάλουν το κυρίαρχο συναίσθημα.

    

 

 

Χριστιάννα Γύρα

Η Χριστιάννα Γύρα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά. Εργάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα δύο τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές παραγωγές στο χώρο του θεάτρου. Συνεργάζεται με την εταιρία KINITIRASStudio-ArtisticResidenceCentre.

Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο για παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστότοπο www.kinitirastudio.com

 

 

Χαρά Μαραντίδου

Η Χαρά Μαραντίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στη Αρχιτεκτονική Σχολή και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας την Ελλάδα και το Παρίσι και από το 2007 ξεκίνησε να γράφει και να εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Το 2010, έγραψε και εικονογράφησε το πρώτο της βιβλίο «Εγώ + Εσύ = Μαζί: Η τέχνη του να είσαι γιαγιά» ενώ το 2011 σχεδίασε και επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική εγκατάσταση ενός “βιβλίου” 40 μέτρων για την έκθεση «Ο,ΤΙ. Η τέχνη του βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών» που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.xaramara.blogspot.com  

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.