Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Πώς να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας)

Μία ιστορία θα σας πω…

Πώς να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας

Συγγραφέας & Εικονογράφος: QuentinGreban

Εκδόσεις: Ίκαρος

Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2013

Τι δουλειά έχει ένα μαμούθ μέσα σε ένα σπίτι; Ποιανού ιδέα ήταν; Και τώρα, ποιος θα φροντίζει για τις ανάγκες του;

Εύλογες ερωτήσεις για έναν κόσμο σαν τον δικό μας. Όμως, όπως ξέρουμε καλά, στα παραμύθια και τις ιστορίες όλα γίνονται.

 

Να, λοιπόν, που στη σημερινή ιστορία ο μικρός μας ήρωας έχει μόλις αποκτήσει για κατοικίδιο ένα μικρό μαμούθ και μας αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τι χρειάζεται ώστε να περνάει όμορφα και να μεγαλώνει σωστά.

Η ιστορία μπαίνει κατευθείαν στο θέμα υπονοώντας την επιθυμία του ήρωα να έχει κατοικίδιο και δηλώνοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι το βρήκε. Την ίδια στιγμή ξεκινούν και οι ευθύνες απέναντί του που χωρίς να χάνει χρόνο μας τις επισημαίνει δίνοντάς μας κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Αναμφίβολα το ζωάκι θέλει παρέα, πρέπει να έχει πρόγραμμα, σωστή διατροφή, να είναι καθαρό, να το φροντίζουν, να γυμνάζεται, να έχει χρόνο για παιχνίδι, για βόλτες, για δημιουργικές ασχολίες. Βέβαια, καθένας μπορεί να δει ότι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται στο πρόγραμμα του κάθε παιδιού μικρής ηλικίας ενώ την ίδια στιγμή, με την χαρούμενη και χιουμοριστική εικονογράφηση, σκιαγραφούνται όλες οι αποτυχίες και τα ευτράπελα στην προσπάθεια αυτή.

Τι δίνει τώρα το βιβλίο αυτό στα παιδιά που το διαβάζουν – ακούν. Το να αντιληφθούν το όγκο των ευθυνών που έχει όποιος έχει κατοικίδιο δεν θα το έλεγα, μιας και στα παιδιά φαίνονται όλα σαν παιχνίδι – εύκολα και πραγματοποιήσιμα, χωρίς να συνειδητοποιούν πραγματικά την ευθύνη που αναλογεί. Συνεπώς, το θέμα είναι αλλού: είναι στο ότι μέσω των αναγκών που προβάλλονται για το κατοικίδιο, το κάθε παιδάκι μπορεί να συζητήσει με τον γονιό του, τον δάσκαλό του ή όποιον του διαβάζει το βιβλίο για τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε σπίτι από τα παιδιά. Και αυτό μπορεί να γίνει αβίαστα και συνδυασμένα με την εικονογράφηση. Το κείμενο δίνει τον κανόνα και παραδείγματα από την καθημερινότητα ενώ με την εικονογράφηση το καθετί έρχεται στα μέτρα και την πραγματικότητα του παιδιού, στον μικρόκοσμό του.   

Κάτι ακόμα, πολύ έξυπνο, που κάνει είναι ότι στο τέλος του βιβλίου, στη μορφή του μαμούθ, δίνει την εμφάνιση ενός ήρωα ενός άλλου βιβλίου: του Έλμερ του ελέφαντα! Κι αυτό γίνεται μια πολύ ωραία πάσα για όσους έχουν διαβάσει την ιστορία του να τη θυμηθούν και να την ξαναδιαβάσουν.

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.