Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Μια μέρα που έγινε νύχτα)

Μία ιστορία θα σας πω…

Μια μέρα που έγινε νύχτα

 

Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα

Εικονογράφος: Ανδρέας Κούρτης

Εκδόσεις: Χριστάκης

Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2013

Τίτλος σειράς: εν-ηλικιωμένα παραμυθοδιαβάσματα

 

 

Κάποτε ζούσε ένας δράκος. Ένας κίτρινος λαστιχένιος δράκος που του άρεσε να κάθεται στο κατώφλι ενός σπιτιού και να λέει ιστορίες για δράκους μοναχικούς. Κάθε μέρα έλεγε μια διαφορετική, μοναχική ιστορία. Και κάθε μέρα, με ορθάνοιχτα αφτιά και μάτια, τον άκουγαν δράκοι που ένιωθαν μοναξιά. Όταν τέλειωνε η ιστορία, όλοι έφευγαν και πήγαιναν σπίτι τους. Έκλειναν όλα τα παράθυρα και τα φώτα και ξάπλωναν να κοιμηθούν. Μόνοι. Μόλις αποκοιμιούνταν ένα κίτρινο φωτάκι άναβε στο μέτωπο του καθενός…

 

Κάποια νύχτα, ο κίτρινος λαστιχένιος δράκος έφυγε. Οι άλλοι δράκοι τον περίμεναν να τους πει καινούργιες ιστορίες αλλά ο δράκος δεν ερχόταν. Γύριζαν κάθε βράδυ στα σπίτια τους να κοιμηθούν, με το κίτρινο φωτάκι στο μέτωπό τους. Τότε άρχισαν να κοιτάζουν ο ένας τον άλλο και να λένε τις ιστορίες που είχαν ακούσει από τον δράκο. Έτσι ο χρόνος κυλούσε πιο γρήγορα. Σταμάτησαν να νιώθουν τόση μοναξιά. Γύριζαν στα σπίτια τους για να κοιμηθούν αλλά δεν έκλειναν τα παράθυρα. Και το κίτρινο φωτάκι στο μέτωπό τους μπορούσαν να το βλέπουν οι δράκοι που ήταν ξάγρυπνοι. Με αυτό θυμούνταν τις ιστορίες που είχαν πει και είχαν ακούσει. Δεν ήταν πια μόνοι…   

 

 

Άλλη μια ποιητική ιστορία από την Εύη Γεροκώστα. Ο λόγος είναι λιτός, απλός και κατανοητός και ξεδιπλώνεται σαν ένα κουβάρι που προστίθεται κάθε φορά λίγο ακόμα στην εξέλιξη της ιστορίας, μιας και η κάθε φράση ξεκινάει ως μια απλή – μικρή πρόταση που όλο και μεγαλώνει και συμπληρώνεται. Ο τρόπος αυτός που έχει διαλέξει η συγγραφέας για τη γραφή της φορτίζει το κείμενο συναισθηματικά χωρίς όμως να το βαραίνει. Αντίθετα, κάθε λέξη αποκτά ξεχωριστή αξία και το πλουτίζει με τον τρόπο της αφήνοντας μια καινούργια γεύση, μια νέα αίσθηση στον αναγνώστη.  

 

Επίσης, οι ήρωες, ενώ στα κλασικά παραμύθια παρουσιάζονται ως κάτι κακό και τρομακτικό, στην ιστορία αυτή ανατρέπεται ο ρόλος τους. Είναι πλάσματα καλά και μοναχικά που χωρίς να το συνειδητοποιούν αναζητούν τη συντροφιά και την παρουσία κάποιου στη ζωή τους. Όμως, όσο κι αν ακούν όλοι μαζί τις ιστορίες του δράκου, η μοναξιά τους παραμένει. Δεν μειώνεται. Μόνο όταν ο κίτρινος δράκος φεύγει αρχίζουν να βλέπουν ότι γύρω τους υπάρχουν κι άλλοι δράκοι που κι αυτοί νιώθουν παρόμοια. Έτσι, περνώντας ο χρόνος ενώ ξεχνούν τον κίτρινο δράκο, έχουν κρατήσει στο μυαλό τους τις ιστορίες που τους έλεγε και τις λένε μεταξύ τους. Παύουν να είναι μοναχικοί. Οι ιστορίες που λένε τους ενώνουν. Κι όχι μόνο την ώρα που μαζεύονται για να τις πουν και να τις ακούσουν αλλά και μετά. Γίνονται συντροφικοί και μοιράζονται κοινές στιγμές μεταξύ τους. Οι ιστορίες δεν είναι πια ένα απλό άκουσμα αλλά το μέσο που τους φέρνει κοντά, όπως ακριβώς συνέβαινε πάντα και στις κοινωνίες των ανθρώπων. Είναι μια αφορμή για να βρίσκονται όλοι μαζί και να μοιράζονται κοινές στιγμές.

 

Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Ανδρέα Κούρτη, με χρώματα απαλά και γαλήνια που δένουν μεταξύ τους αρμονικά, αποδίδει αυτή την αίσθηση της θολούρας, αυτό το ακαθόριστο που υπάρχει ξεκινώντας η ιστορία, όπου ενώ οι δράκοι είναι πολλοί, κανείς δεν διακρίνει κανέναν. Οι μορφές όλων είναι αφαιρετικές: οι δράκοι δεν έχουν σαφή χαρακτηριστικά και το τοπίο είναι σχεδόν άδειο και νεφελώδες, γεγονός που εντείνει τη μοναχικότητα των δράκων.

 

Για άλλη μια φορά η Εύη Γεροκώστα μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών αλλά αυτή τη φορά με μια ιστορία που ενώ κλέβει στοιχεία από τα παραμύθια δεν είναι παραμύθι. Αγγίζει, όπως και σε κάθε της ιστορία, ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας και για να το λύσει χρησιμοποιεί τον θεραπευτικό ρόλο των παραμυθιών και τη συμβολή τους στην εξέλιξη και την κοινωνικοποίηση. Έτσι με τρόπο έμμεσο αναδεικνύει ξανά τη αξία και το ρόλο τους.    

 

 

Εύη Γεροκώστα

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Έχει εργαστεί σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο ΕΚΕΜΕΛ και στο ΕΚΕΒΙ ως υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παράλληλα έχει μεταφράσει 28 βιβλία από τα γαλλικά, ασχολείται με το θέατρο και το τραγούδι και από το 2002 αφηγείται ελληνικά και ξένα παραμύθια σε σχολεία, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, κ.ά.. Το βιβλίο της «Αστέρια στον πάτο της λίμνης» έχει διακριθεί με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξιμού» από τον Κύκλο του ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο της.

 

Ανδρέας Κούρτης

Ο Ανδρέας Κούρτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ης Σχολής Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Έργα έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και είναι μέλος στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που εικονογραφεί.  

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.