Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Θέλω πίσω το καπέλο μου)

 

Μία ιστορία θα σας πω…

Θέλω πίσω το καπέλο μου

 

Συγγραφέας & εικονογράφος: JonKlassen

Μετάφραση: Μαρία Τοπάλη

Εκδόσεις: Κόκκινο

Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2012

Ηλικιακή ομάδα: προσχολική ηλικία

 

 

Ο μεγάλος αρκούδος έχει χάσει το κόκκινο καπέλο του. Όποιον βρίσκει στο δρόμο του τον ρωτάει αν το έχει δει. Το κάθε ζωάκι τού δίνει μια διαφορετική απάντηση αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: κανείς δεν ξέρει και δεν έχει δει  το κόκκινο καπέλο. Μετά από ώρα και αρκετά στεναχωρημένος, ο αρκούδος θυμάται κάτι που όσο έψαχνε δεν είχε παρατηρήσει. Έτσι καταφέρνει να δώσει μόνος του τη λύση…

 

Το βιβλίο του J.Klassenέχει τελείως λιτό κείμενο αλλά και εικονογράφηση. Ως προς το κείμενο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πολύ κοντά στο τρόπο που σκέφτονται και εκφράζονται τα μικρά παιδιά. Ο λόγος είναι απέριττος, καθαρός και απόλυτα στοχευμένος σε αυτά που θέλουν, λένε και εκφράζουν. Έτσι καταφέρνει να μπει στην ψυχολογία του παιδιού και μέσω της αρκούδας να δείξει με ανάγλυφο τρόπο πώς αντιδρούν και πώς αισθάνονται όταν χάνουν ένα αγαπημένο αντικείμενο. Παρόμοια λειτουργεί και η εικονογράφηση. Είναι λιτή και επικεντρώνεται στο θέμα της ιστορίας συμπληρώνοντας αυτά που λένε τα ζώα και δίνοντας ακόμα καλύτερα το πώς αισθάνονται.

Ο J.Klassen χαρακτηρίζει το βιβλίο αυτό ανατρεπτικό λόγω του τέλους που δίνει στην ιστορία.  Όμως, όπως ο ίδιος λέει, δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.   

 

 

 

JonKlassen

Ο JonKlassen είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και εικονογράφος. Γεννήθηκε στον Καναδά το 1981 και μεγάλωσε κοντά στους καταρράχτες του Νιαγάρα. Το 2010 πήρε διεθνή αναγνώριση για την εικονογράφηση που έκανε στο βιβλίο “CatsNightOut” ενώ βιβλίο του «Θέλω πίσω το καπέλο μου» βρέθηκε στη λίστα των δέκα καλύτερα εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά του 2011 της NewYorkTimes.

 

Μαρία Τοπάλη

Η Μαρία Τοπάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη και εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Από το 1996 δημοσιεύει κριτικές ποίησης στο περιοδικό Ποίηση και το μεταγενέστερο αυτής την Ποιητική και άρθρα κριτικής της λογοτεχνίας στην Καθημερινή. Μεταφράσεις από τα γερμανικά ποίηση και πρόζα, γράφει ποίηση και κάνει σεμινάρια μετάφρασης της ποίησης στο ΕΚΕΜΕΛ. Ποιητικές της συλλογές έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα  των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω και έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και ιταλικά.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

http://www.polinapapanikolaou.com/

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.