Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Ένα βιβλίο χωρίς τίτλο)

Μία ιστορία θα σας πω…

Ένα βιβλίο χωρίς τίτλο

Συγγραφέας & Εικονογράφος: ΗerveΤullet  

Εκδόσεις: Νεφέλη

Μετάφραση: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης

Χρονολογία έκδοσης: Απρίλιος 2014

Κάθε βιβλίο, στις σελίδες του, μας διηγείται, μέσω του συγγραφέα, μια ιστορία. Κάθε ιστορία έχει ήρωες, υπόθεση, κάποια δυσκολία και εμπόδια που συναντούν οι ήρωές του, τη λύση τους και άλλα.

Αυτό το βιβλίο έχει σελίδες και ήρωες αλλά δεν έχει ακόμα ιστορία, εξού και ο τίτλος του «ένα βιβλίο χωρίς τίτλο». Οι ήρωες υπάρχουν. Όμως, ακόμα, ο συγγραφέας δεν έχει προλάβει να γράψει την ιστορία τους. Έτσι, οι ήρωες ζουν στις σελίδες του βιβλίου χωρίς τον «ρόλο» τους. Σαν σκίτσα. Σκέφτονται, μιλάνε και συζητάνε όσο περιμένουν να γίνει-γραφτεί η ιστορία τους. Συμβαίνει όμως κάτι αναπάντεχο: κάποιος αγοράζει και ανοίγει το βιβλίο πριν αυτό ετοιμαστεί και δοθεί στα παιδιά. Οι ήρωες, σαν κάποιος να έχει εισχωρήσει σε κάτι δικό τους, αναρωτιούνται γιατί. Συνομιλούν με τον αναγνώστη σαν μια διαδραστική παράσταση σε θέατρο, που οι θεατές κατευθύνουν την πλοκή της ιστορίας και τους ήρωες. Στην περίπτωσή μας, προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλουν οι αναγνώστες και να βρουν λύση στο αίτημά τους να ακούσουν την ιστορία του βιβλίου αυτού. Μη μπορώντας να κάνουν κάτι ουσιαστικό, καταφεύγουν στον συγγραφέα. Εκείνος εργάζεται πυρετωδώς ώστε να ολοκληρώσει το γράψιμο. Μάλιστα ξαφνιάζεται από την παρουσία των επισκεπτών του.

Τελικά τους κάνει το χατίρι και φτιάχνει στα γρήγορα ένα μικρό, πολύ μικρό παραμυθάκι, χρησιμοποιώντας τους ήδη υπάρχοντες ήρωες. Αφού τελειώνουν, ζητάει από τους αναγνώστες να του σβήσουν το φως και να συμβουλέψουν όσους άλλους αναγνώστες συναντήσουν να μην αγοράσουν το βιβλίο, επειδή ακόμα δεν είναι έτοιμο!

Λίγες σελίδες μετά, οι σελίδες του βιβλίου τελειώνουν. Οι αρχικοί ήρωες ανάβουν ξανά το φως και πάνε να παίξουν μέχρι να φτιαχτεί το βιβλίο και να έχουν όλοι τη θέση και το σχήμα τους.

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο που ανατρέπει ό,τι ισχύει ως εικονογραφημένη ιστορία. Οι ήρωες εμφανίζονται σαν όντα που όντως υπάρχουν και απλά περιμένουν να τους δοθεί ο ρόλος τους. Οι σελίδες του βιβλίου θεωρούνται έτοιμες σελίδες που κι αυτές περιμένουν να γεμίσουν με αυτό που θα δώσει ο συγγραφέας. Στην ιστορία αυτή αποκτούν άλλη διάσταση μέσα στο χώρο. Λειτουργούν ως σκηνή θεάτρου που μέσα της συμβαίνουν γεγονότα σε πραγματικό χρόνο. Αυτό εντείνεται περισσότερο και με την παρουσία του συγγραφέα, ο οποίος παρουσιάζεται ως σκίτσο αλλά στο κεφάλι του έχει φωτογραφίες του με διαφορετικές εκφράσεις κάθε φορά.

Στο βιβλίο αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αναγνώστες δεν παρακολουθούν την ιστορία, αλλά είναι σαν να κοιτάζουν από μία κλειδαρότρυπα όλα όσα γίνονται μέχρι μια σκέψη να γίνει ιστορία – παραμύθι. Δε φαίνεται η πορεία της ιστορίας ώστε να γίνει βιβλίο. Αντίθετα. Η ιστορία αναδεικνύεται ως ιδέα που κάποια στιγμή παίρνει ένα σχήμα και μια ροή. Υπάρχει η μαγιά και μετά χρειάζονται όλα τα υπόλοιπα για να φτιαχτεί η ιστορία και να παραδοθεί πλέον στους αναγνώστες – στα παιδιά.  

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.