Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Όχι τόσο σφιχτά, Μάξιμε!)

Όχι τόσο σφιχτά, Μάξιμε!

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφος: Πωλίνα Παπανικολάου

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2018

 

Ο Μάξιμος έχει αποκτήσει μια μικρή αδελφούλα που υπεραγαπάει. Την αγαπάει τόσο πολύ που θέλει συνέχεια να την φροντίζει: την αγκαλιάζει, την ταΐζει, την πηγαίνει βόλτα με το καρότσι, παίζουν…

Όμως, η αγάπη του συνδυάζεται με την αγαρμποσύνη της ηλικίας του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε τόσο να ακούγεται η φωνή των γονιών του που του ζητούν να σταματήσει, να μειώσει την ένταση που χρησιμοποιεί και να είναι πιο απαλός μαζί της.

Ο Μάξιμος δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί και συχνά στεναχωριέται. Να μια διαφορετική περίπτωση αδελφικής σχέσης, όπου αντί για ζήλια και ανταγωνισμός, τα παιδιά περνούν όμορφα μαζί και διασκεδάζουν με όσα κάνουν.

Και σε αυτό το γεγονός θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω. Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε βιβλία που μιλάνε για θέματα και μέσα από τις ιστορίες βγάνει το πώς θα μπορούσε (;), έπρεπε (;) να αντιμετωπίζονται. Συνήθως σε όλα αυτά υπάρχει η «κακή» συμπεριφορά ή αναδεικνύεται το πρόβλημα. Έτσι μιλάμε για τη ζήλια, το bullying, τις μαθησιακές δυσκολίες… Μιλάμε για το αρνητικό και για το τι γίνεται όταν αυτό υπάρχει.

Εδώ,λοιπόν, τα πράγματα είναι διαφορετικά! Το βιβλίο δεν μιλάει για τη ζήλια αλλά για το πώς δυο αδελφάκια περνάνε όμορφες ώρες μαζί. Συνεπώς φωτίζει και προβάλλει το θετικό, την όμορφη συμπεριφορά, αυτή που φέρνει χαρά, ακόμα κι αν ακούγονται τα «μη» και τα «πρόσεχε» των γονιών. Όμως, από την αρχή ως το τέλος της ιστορίας, τα κίνητρα του μικρού ήρωα είναι αγνά! Και το «πρόβλημα» είναι η ένταση που ασκεί.

Αν δοκιμάζαμε στη συναναστροφή μας με τα παιδιά αλλά και οποιονδήποτε άλλο, αντί να επικρίνουμε, υπογραμμίζουμε και συζητάμε το τι κάνουν λάθος, αν αντί γι’ αυτά αναδεικνύουμε, επικροτούμε και επιδοκιμάζουμε την καλή και επιθυμητή συμπεριφορά, τότε θα βλέπαμε θεαματικές αλλαγές και βελτίωση! Αυτό, λοιπόν, γίνεται και με την ιστορία αυτή. Βλέπουμε το καλό και επιθυμητό και βγαίνει ένα χαμόγελο και μια επιθυμία αυτό να το συνεχίσουμε, να το κάνουμε δικό μας και στη ζωή μας!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.